Inca din cele mai vechi timpuri India este taramul matasurilor, al casmirului si al tesaturilor fine. Cea mai veche piesa de vestimentatie indiana pentru femei este sari-ul. Primul sari purtat de o femeie dateaza din anul 100 i. Hr., fiind foarte voluminos.
Dansatoarele din templele indiene purtau astfel de sari-uri pentru ca le ofereau libertate de miscare, mentinandu-le in acelasi timp standardul de modestie.
Aceasta piesa vestimentara difera de la o zona a Indiei la alta, atat din punct de vedere al dimensiunii, cat si din punct de vedere al motivelor. Sari-ul este creat dintr-o bucata de panza / matase / bumbac / georgette de 4 pana la 8 metri lungime si 1 metru si jumatate latime.
Cum se imbraca
A imbraca un sari este o arta, necesitand foarte multa indemanare. In primul rand, pe sub sari se poarta o fusta din bumbac, croita foarte lejer care ajuta la fixarea materialului pe corp.
In al doilea rand, un colt al sari-ului este introdus in fusta cativa centimetri, apoi restul materialului se infasoara de jur imprejurul soldurilor si se realizeaza cateva pliuri (intre 4 si 6) a caror margine va fi de asemenea introdusa in fusta. Apoi, materialul este trecut inca o data in jurul corpului, iar partea ramasa se impatureste si se pune pe un umar.
Stilurile in care poate fi purtat difera in functie de ocazie si de obiceiurile fiecarei zone in parte. Traditia indiana spune ca atunci cand o femeie se casatoreste primeste ca zestre 40 de sari-uri, iar dupa casatorie trebuie sa isi mai cumpere inca atatea
In India, frumusetea unei femei consta intr-o talie de viespe si solduri generoase. Sari-ul este considerat vestimentatia potrivita pentru a pune in valoare proportiile feminine: accentul este pus pe talie, iar faldurile din partea de jos mareasc din punct de vedere optic zona slodurilor. Uneori femeile accesorizeaza zona taliei cu o curea lata frumos colorata
Sari-urile prezinta diferite motive realizate manual, fiecare avand o semnificatie aparte:
► Elefantul este asociat cu regalitatea si puterea, fiind de asemenea si zeul invataturii “Ganesha”.
► Pestele indica abundenta, bogatia si fertilitatea.
► Papagalul denota pasiunea.
► “Rudrak sha”, samanta unui arbore care creste in regiunea Himalaya este un simbol religios important, fiind dedicat zeului Shiva.
In alegerea unui sari trebuie sa se tina cont de culori, pentru ca si acestea au o semnificatie aparte:
► Rosul este preferat pentru tinuta de nunta pentru ca aduce noroc in cuplu, fiind in acelasi timp culoarea regalitatii.
► Galbenul este purtat de catre mamele care au nascut de curand.
► Albul este culoarea purtata ca doliu, fiind si culoarea hainelor preotesti
Raportul pret calitate
Calitatea materialului din care este confectionat un sari stabileste pretul. Acesta poate costa cativa dolari sau cateva sute / mii de dolari. Cel mai scump sari din lume este estimat la aproximativ 100.000 de dolari, iar pentru realizarea lui au fost necesare 4680 de ore de munca.
Metodele traditionale de confectionare a sari-ului se mai pastreaza in satele indiene si astazi, iar astfel de piese realizate manual sunt vandute in magazinele specializate la preturi foarte ridicate. Traditia confectionarii sari-ului din Desertul Thar este renumita.
In acelasi timp, culorile vii ale vestimentatiei femeilor sunt produse cu ajutorul vopselurilor naturale. Pentru a nu deteriora materialul sunt preferate matritele din lemn, la realizarea carora se munceste cateva saptamani la rand.
Sari-ul este o piesa vestimentara care ofera un plus de frumusete si de eleganta corpului feminin. Dragele mele, exista cateva motive intemeiate care ne fac sa il achizitionam cu orice chip pentru a-l avea in garderoba. Primul motiv ar fi materialul fin, apoi culoarea vie si motivele interesante. Nu in ultimul rand, arta de a-l imbraca si dorinta arzatoare a partenerului de a descoperi ce se afla sub faldurile voluminoase si distractia pe care o sa o ai atunci cand doreste sa te dezbrace.
DATI UN CLICK SI VETI VEDEA CUM SE IMBRACA UN SAREE INDIAN(ft interesant,merita sa va uitati)
www.youtube.com/watch?v=qGFs_pmyniM&feature=related