Rasa de rate lesesti a fost formata pe teritoriul Amercii de Sud, in Paraguai, Bolivia, Peru, din ratele salbatice Carninia muscata ce au fost domesticite. Aceste rate mai sunt cunoscute si sub denumirea de rate mute deoarece sunetul pe care acestea il produc este departe de macaitul obisnuit al celorlalte rate. Penajul prezinta un colorit de o mare diversitate (negru, alb, albastru, roscat, maro, galben, gri, precum si alte nuante si combinatii de culoare). La ratele Lesesti dimorfismul sexual este deosebit de bine pronuntat. Astfel, ca talie, ratele au greutatea corporala de 2-3kg, in timp ce ratoii au o greutate dubla, respectiv 5-6 kg, motiv pentru care aceasta rata este apreciata in categoria ratelor grele. Importanta economica a acestei rate rezida din calitatea deosebita a carnii care se obtine de la produsii realizati prin incrucisarea ratelor Lesesti cu alte rate (Pekin, Rouen). Acesti produsi hibrizi au o greutate corporala mai mare decat a raselor din care provin (fenomenul de heterozis), se ingrasa foarte usor, producand un ficat mare (750-800 grame). Acesti boboci hibrizi se numesc “mularzi”. Ei sunt infecunzi. Ratele clocesc foarte bine si-si cresc bine puii, durata de incubatie fiind de 33-35 zile, cu 6-7 mai mult decat la celelalte rase. Aceste rase au un grad mare de rusticitate, ratele adulte putand sa zboare cu multa usurinta, reusind sa doarma in pomi sau stinghii, la o oarecare inaltime de sol. Cresterea ratelor lesesti nu necesita prezenta suprafetelor de apa, putand foarte bine sa fie crescute si pe teren uscat. Ratele lesesti mi se par cele mai rezistente pasari!
Matca 2017: 1 ratoi alb cu negru, 3 rate albe si 1 neagra. Matca 2018: 1 ratoi alb din 2017, 3 rate albe din 2017 si 1 din 2016(linii diferite de ratoi). Ratele au inceput sa oua din noiembrie :) Matca 2019- 1+4
Cam in ce perioada oua acesteA? ale mele nu au ouat pana acum .. iar astazi le am pus paie in cuibare si au dat navala, au inceput sa si aseze cuibul iar una nu sa mai dat jos de acolo :)) aceasta manifestare a lor am observat o de cateva zile , au reinceput sa reindrageasca cuibarul de care nu sau mai atins de prin luna august :))
Buna ziua , ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns?
astazi am gasit moarta o rata leseasca din august 2016 , nu avea nicio muscatura sau ceva care sa dea semne ca ar fi fost omoarata, pur si simplu am gasit-o moarta , in urma cu vreo 2- sap am vazut-o schiopatand dar si-a revenit iar acum am gasit-o moarta, aveti ceva ideea de ce sa putut intampla ?
P.s din ce am observat ochii parca ii avea scosi sau poate ma insel eu .. exista vrun animal care ar putea face asta> in locul in care am gasit-o nu exista urme de sange sau fulgi zburataciti
Mai in primavara , in martie daca nu ma insel am fost vizitat de o vulpe [cred] care si a infipt coltii in spatele unei rate ,dar n a apucat s-o care pentru ca am auzit zarva si am iesit ,insa prea tarziu, dar acum nu erau urme de sange sau muscaturi ., pur si simplu am gasit-o moarta, sa fie posibil sa fi prins ceva otrava> ?
La multi ani ! .Ratoiul mai negru este mai frumos, la fel si rata neagra, este superba, dar depinde ce doriti mai departe de la ele ! Oricum, succes in 2017!!!
Calca amandoi si sunt la fel de mari, mai am de ales culoare:) Saptamana asta au scapat ca am taiat 2 curcani, dar in ianuarie nu o sa mai am ce sa-i fac la 1 dintre ei
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.