TRATAMENTE PROFILACTICE EFECTUATE LA PORUMBEI CU MEDICAMENTE ROMVAC Dr.Tudoran 0723.610.322 (diagnostic.romvac@yahoo.com)
ZIUA 1,2,3, 4 – COMBATEREA TRICHOMONOZEI - se efectueaza cu produsul (medicamentul) FLAGELSTOP pulbere (masa) sau COLUMBOVIOFORT (individual). - Doza: FLAGELSTOP (10g / 40 porumbei-2 litri apa/zi) + VITAMINA C (1g / 2-4 litri apa / zi, în cazul apei dure) sau COLUMBOVIOFORT (2 cpr/zi)
ZIUA 5,6 – VITAMINOTERAPIE - se efectueaza cu produsul (medicamentul) FARMAVIT AMINOCOMPLEX sau CPB porumbei si drojdie - Doza: 20 picaturi /l itru apa / zi sau 1 picaturi / porumbel / zi respectiv 0,5g / porumbel / zi, pe boabe umezite cu apa / iaurt.
ZIUA 7,8 9,10 – COMBATEREA COCCIDIOZEI - se efectueaza cu produsul (medicamentul) AMPROLIUM 20% - Doza 2g / litru apa /zi.
ZIUA 11 – VITAMINOTERAPIE - se efectueaza cu produsul (medicamentul) FARMAVIT AMINOCOMPLEX PENTRU PORUMBEI si drojdie. - Doza: 20 picaturi /l itru apa / zi sau 1 picaturi / porumbel / zi, respectiv 0,5g / porumbel / zi, pe boabe umezite cu apa / iaurt.
ZIUA 12,13,14 (15) – COMBATEREA SALMONELOZEI, COLIBACILOZEI, MICOPLASMOZEI, STAFILOCOCIEI (de preferat în urma unei antibiograme) - se efectueaza cu produsul (medicamentul) FOSBAC PLUS T sau [ENROFLOXAROM (2ml / litru apa / zi) + TUSIFUG (2-3-4ml / litru ap /zi)] sau DOXICICLINA (2-3g-litru apa pe zi) + TUSIFUG sau LINCOSPECTROM injectabil 0,2ml / porumbel / zi + TUSIFUG (sirop ce elimina “flegma”)
ZIUA 16,17 – VITAMINOTERAPIE + REFACEREA FLOREI INTESTINALE - se efectueaza cu produsul (medicamentul) FARMAVIT AMINOCOMPLEX PENTRU PORUMBEI si/sau VITA B COMPLEX + drojdie. - Doza – se administreaza pe boabe umectate în prealabil cu KEFIR (Iaurt)
ZIUA 18 – DEPARAZITARE INTERN + EXTERN*Simultan parazitii interni+EXTERNI Var. 1 ENDECTOCID(ivermectin ce combate Limbrici, râie, paduchi,):1-2 picaturi pe piele la ceafa sau Var. 2 - se efectueaza cu produsul (medicamentul) ROMBENDAZOL SUPER (contine avermectina si albendazol (1flacon de 20 cp. ajunge pt 80 pina la 100 porumbei) TENIE;Limbrici, râie, paduchi, - Doza.1/4 cpr / zi, individual sau la tot efectivul, pisate si amestecate pe boabe, în prealabil umectate cu iaurt
ZIUA 19, pentru pregatirea si stimularea organismului înainte si dupa vaccinare SUPERFORM (imunostimulent cu iod, molibden, fier) 0,5-1ml / litru apa / zi, doar 1 zi
ZIUA 21 – VACCINAREA CONTRA PARAMIXOVIROZEI (+Salmonelozei,in viitor) - se efectueaza cu vaccin PARAMIXOVACOL (are efect protector garantat timp de 1 an de zile). Doza 0,2ml / porumbel, subcutanat in treimea mijlocie a cefei sau, cu vaccinul MIXT, APOS bivalent contra paramixovirozei+salmonelozei – COLUMBOPOLIVAC - Doza 0,25 ml / porumbel, subcutanat in treimea mijlocie a cefei, incalzit in prealabil la 30 grade CELSIUS iar înaintea aparitiei tântarilor se efectueaza vaccinarea, CONTRA DIFTEROVARIOLEI (cu vaccinul ROMPORPOX)
REGULA OBLIGATORIE : ÎNAINTEA VACCINARII PORUMBEII TREBUIE SA FIE INTR-O STARE PERFECTA DE SANATATE
BOLI SI TRATAMENTE
COCCIDIOZA
Coccidioza (eimerioza) nu este o boala foarte grava, si ca si in cazul tricomonozei, porumbeii au in organism mereu un numar de coccidii care nu ii afecteaza vizibil, dar care pot declansa boala sub influenta anumitor factori. Multi crescatori nu trateaza medicamentos coccidioza, deoarece este bine stiut ca aceasta poate fi tinuta in frau prin pastrarea unei crescatorii uscate. Este general valabil faptul ca un mare inamic al porumbeilor este umezeala.
Simptome de coccidioza:
* diaree (uneori hemoragica) * slabire, apatie * sete exagerata * penaj mat, zburlit * porumbeii maturi manifesta somnolenta * la femele, se produce intarzierea ouatului
Porumbeii bolnavi elimina odata cu excrementele oochisti care sunt transmisi mai departe prin ciugulit. Iata de ce curatenia, gratarele de podea, hranirea exclusiv in hranitor si alte masuri de igiena in crescatorie sunt utile. Adapatorile se pun pe un suport ingust, si nu direct pe podea, pentru a limita la maxim posibilitatile porumbeilor de a murdari apa cu dejectii.
TRATAMENT:
Medicamentatie: Coccistop, BS, Amprol-plus.
ORNITOZA
Ornitoza este o boala infectioasa cauzata de chlamydia. La pasarile tinere boala poate cauza pierderi insemnate. Chlamydia este excretata cu dejectiile, in lichidul lacrimal, pe cioc si in laptele de gusa. Porumbeii se infecteaza respirand praf infectat cu agentul patogen, sau ingerand hrana sau apa infectata.
Simptome de Ornitoza:
* apatie * lipsa poftei de mancare * sete exagerata * performante reduse in concursuri * la unele pasari apare conjunctivita, lipirea pleoapelor * inchiderea ochilor, sensibilitate la lumina * lichid galbui pe nari * infundarea narilor, respiratie cu ciocul deschis * scarpinarea la cap * stranut
Este o afectiune ce poate fi transmisa la om in anumite conditii.
Tricomonoza (intalnita si sub denumirea de trichomonoza sau “malai“) este cea mai raspandita boala a porumbeilor. In articolele in limba engleza, o gasiti sub denumirea de trichomoniasis sau canker.
Simptome de tricomonoza:
* inghitit repetat; se poate observa mai ales dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament * depuneri galbene in cioc si gat, de unde si denumirea populara de “malai” * penaj zburlit * apatie * scadrea greutatii, lipsa de vioiciune * consum crescut de apa – acesta da si asa numitele “cuiburi umede”, cand parintii cu tricomonoza pompeaza in pui multa apa * ezitarea de a zbura
Majoritatea porumbeilor au tricomonoza in timpul vietii, dar rareori simptomele ei se pot vedea la pasarile mature. Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul. Arata zgribulit, inceteaza sa se mai hraneasca si slabeste, iar daca nu este tratat la timp, moare. Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa-i trateze de tricomonoza imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena. Daca pasarile nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.
Pasarile mature introduc puilor cantitati mici de tricomonade in timpul hranirii, si astfel acestora le creste imunitatea treptat.
Tricomonadele sunt niste flagelate, si se deplaseaza in fluide. Asadar, toti porumbeii de concurs “curati” pot lua imediat tricomonoza in mijlocul de transport, cand sute sau mii de porumbei beau din acelasi recipient.
Boala are mai multe forme:
* forma faringeala – este cea mai intalnita. Crescatorii observa depuneri galbene in gatul pasarii. In cazurile severe, aceste depuneri pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia * forma ombilicala – se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului * forma pe organe – in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne. Este deseori gasita in ficat. Majoritatea pasarilor vor muri din cauza disfunctionalitatilor ficatului
TRATAMENT
Ronidazolul este o substanta des folosita in tratamentul tricomonozei. Dimetridazolul si metronidazolul au fost retrase de pe piata datorita riscurilor de efecte secundare.
Medicamente eficace, speciale pentru porumbei si intalnite pe piata din Romania: Tricoplus, BS, Flagelstop, Columboviofort.
Este bine sa nu se abuzeze de aceste medicamente (sa nu se foloseasca la intamplare, sau fara motive intemeiate) deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul se face conform indicatiilor de pe prospecte.
Recomandari pentru administrare:
* nu se administreaza mai putin decat este recomandat deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina * avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa; de aceea unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa.
MICROPLASMOZA
Simptome:
· Producţii nazale abundente · Lăcrimarea ochilor · Conjunctivă înroşită · Respiraţie îngreunată, cu efecte sonore de pufăit · Scăderea instinctului de zbor, lipsa pudrajului
Transmitere:
Prin strănut, salivă sau particule de praf infectate din aer.
Terapie:· Cinci zile de tratament cu antibiotice, apoi cinci zile cu administrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut. · Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli.
Profilaxie:
· Întărirea sistemului imunitar · Asigurarea de aer proaspăt, curat şi fără praf; în voliera închisă se pulverizează o dată pe săptămână cu Bio-Air-Fresh.
SALMONELLA(paratyphus)
Transmitere: Prin materii fecale, producţii ale guşei („lapte de porumbel”),reproducere (ou infectat), precum şi prin dispersia în aer a materiilor fecale uscate infectate. Simptome: · Diaree (de culoare verzui, cu mucilagii, cu bule de gaze) · Disfuncţii ale sistemului nervos · Afecţiuni ale articulaţiilor (aripi spânzurate, şchiopătat) · Ouă nefecundate
Terapie: o Tratament cu antibiotice minim 10 zile, apoi administrare de probiotice (Entrobac) în apa de băut o După această perioadă se poate vaccina efectivul (Colombovac paratyphus) o Curăţirea sistematică a volierei, dezinfecţie; se recomandă pulverizarea cuiburilor şi a podelei cu produse dezinfectante bune absorbante ale umidităţii (Natural Schlagweiss) o Se recomandă tratament cu produs combinat, eficient împotriva mai multor boli Profilaxie: · Cinci zile tratament cu antibiotice apoi administrare de probiotice în apa de băut+Multivitamine · Administrare de preparate cu o reacţie chimică acidă în apa de băut, de ex.: sol. Paramyxosil, oţet din mere, extract de usturoi · Administrarea regulată a unor preparate probiotice
INFECTIILE RESPIRATORII
Probabil boala care ne chinuie cel mai mult! Se manifesta cu excremente predominant lichide si/sau de culoare deschisa insotite in unele cazuri si de un miros intepator. De asemenea poate cauza umezirea excesiva a ochilor precum si murdarirea narilor. Se observa deseori si pierderea luciului penajului la porumbei. Durata tratamentului este de 4-8 zile si se recomanda folosirea vitaminelor in paralel. Tratamentul se repeta la 1-2 luni in extra sezon, iar in timpul sezonului se recomanda tratarea porumbeilor la cel mult doua-trei saptamani. Variante de tratare/prevenire: a) Enrofloxacina (solutie/pastile) / Enrofloxarom (solutie/pastile). Se gasesc in farmaciile veterniare si sunt preferate de multi deoarece sunt mai usor de procurat si administrat. Multi le considera insa slabe (depasite). b) Doxivit (praf) combinat cu Tylosina (praf). Se gasesc in farmaciile veterniare. c) Orni Special (pliculete specializate). d)Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in functie de stadiul in care se afla boala. (Este un antibiotic cu spectru larg)
Horcait, stranut, respiratie greoaie, spuma galbuie in gat ,recomandare Dr.Tudoran: Va recomandam urmatoarea conduită terapeutica (in lipsa unor examene de laborator): dimineata individual ENTEROGUAD (combate simultan trichomonoza,coccidioza,micoplasmoza,diareea de natura bacteriană:salmonella )1 cp/ porumbel 3-4 zile+KINGHERBS(imunostimulator exceptional 3 pic ături la 12-24 ore,3-5 zile)+TUSIFUG(sirop expectorant-elimină flegma,se administrează ca ,Kingherhs) iar seara ENROCOL 1 cp/porumbel 3-4 zile asociat cu BEDGEN(hepatoprotector şi detoxifiant al organismului,2-3 picături/zi,7 zile).In apa de baut administraţi FARMAVIT AMINOCOMPLEX 1ml_/litru apă/zi,7 zile(contine aminoacizi si vitamine).
BOALA PUILOR Cred ca fiecare dintre noi ne-am confruntat cu bolile aparute in crescatorie si de multe ori am constatat ca eficienta unor produse lasa de dorit.
Pentru ca ne apropiem de perioada problemelor la pui cred este de oportun sa discutam putin despre ceea ce trebuie facut pentru a prevenii Boala puilor si ce trebuie sa facem daca aceasta apare.
In primul rand imediat dupa intarcare puii trebuie vaccinati de paramixoviroza. Este de preferat sa folosim Lasotta picaturi la intarcare si dupa 2 - 3 saptamani sa folosim un vaccin injectabil. Atebtie de unde si ce vaccin folositi. Vaccinul trebuie pastrat la rece pana in momentul vaccinarii. Pentru Lasotta folositi doar 5 ml de diluant pentru diluarea vaccinului si nu tot flaconul de 20 ml. Puneti cate o picatura in ochi si nas si imuninatea se instaleaza in cateva ore.
Nu uitati ca vaccinul Lasotta ofera imunitate pentru aproximativ o luna insa e de preferat ca in maxim 21 de zile sa vaccinati porumbeii cu vaccin de Paramixo injectabiil cu imunizare de minim 6 luni. FOARTE IMPORTANT: in special la pui se face obligatoriu rapel (re-vaccinare la 3 saptamani) chiar daca pe prospectele unor vaccinuri nu se mentioneaza asta. Multi producatori nu trec necesitatea rapelului pentru ca multi crescatori au inceput sa caute vaccinurile fara rapel. Asa ceva NU EXISTA!!! Dupa prima vaccinare conform specialistilor imunizarea se instaleaza in procent de 75 - 80 %. Dupa a doua vaccinare avem un nivel de imunizare de 92 - 95 % iar dupa a treia (la pui sunt multi specialisti ce recomanda 3 vaccinari) se ajunge la 98% si chiar peste.
Revenind la boala puilor, aceasta este copusa dintr-un atac de Adenovirus care slabeste organismul si astfel se dezvolta puternic E Coli, care ajung sa blocheze tranzitul iintestinal si mancarea ramane blocata in gusa iar puii mor prin dezhidratare.
Cauzele aparitiei sunt multiple insa printre cele mai importamte sunt folosirea ne-controlata a antibioticelor la reproducatori, stresul, si conditiile proaste de crescatorie.
Avax este un vaccin dezvoltat tocmai impotriva acestei maladii. Rezultatele sunt confirmate de catre cei care l-au folosit si care se declara extrem de multumiti. Vaccinarea cu Avax in primela saptamani dupa intarcare a oferit o foarte buna imunizarea ca a facut ca maladia sa nu mai apara sau procentul mortalitatii sa fie extrem de redus.
Daca insa nu ati vaccinat si va apar primele semne ale Bolii puilor: diaree verzuie, consum exagerat de apa (datorat problemelor intestinale), vomitat, trebuie sa luati masuri urgente. De foarte mare ajutor sunt granulele Winput . Oferiti puilor granulele Winput simple fara alta mancare timp de 2 - 5 zile in cantitate de 10 grame per/porumbel. daca nu aveti la indemana Winput, atunci alegeti o hrana depurativa 10 grame /porumbel/zi, iar in apa puneti in ambele cazuri electroliti.
Daca in 2 zile nu apar semne de imbunatatire a situatiei va trebuii sa luati masura extrem de folosirea a unui antibiotic. Va recomandam cu incredere Nifuramicin. O combinatie de antibiotice cu spectru foarte lag cu efecte exceptionale atat pe tractul intestinal cat si pe cel respirator. Acesta se ofera in apa impreuna cu electrolitul sau direct pe furaj umectat cu Usnegano. Folositi insa antibioticele ca ultima solutie!!! Prima solutie oferita fiind mult mai buna pentru porumbei si intarind si sistemul imunitar.
Este important sa folositi o mancare usoara, gen dieta, sau chiar orz gol pentru a nu bloca tractul intestinal si sa urmariti porumbeii sa manace. Chiar daca mai putin dar nu trebuie sa aveti cazuri de pasari care refuza mancarea. Pentru acestia sfarsitul este aproape.
Odata cu venirea verii apare caldura si de foarte multe ori problemele respiratorii i-si fac de cap. Usturoiul taiat felii (5 caciulii la un litru de apa) combinat cu Avidress in apa de baut poate face minuni. Pavifac pe boabele umectate cu Hessechol sau Oregano Schaffet o data pe saptamana, Jungtierpulver si Entrobak, pot tine departe infectiile atat cele respiratorii cat si cele intestinale. Un sistem imunitar sanatos este cheia succesului!
Si totusi cateodata si mai ales datorita conditiilor din crescatorie apar simptomele bolilor respiratorii. Avimycin pe boabele umectate cu Atemfrei este un tratament naturist extrem de eficace. Dupa 2 - 3 zile de administrare porumbeii ar trebuii sa i-si revina si sa zboare foarte bine. Daca acest lucru nu se intampla inseamna ca problemele sunt foarte grave. Atunci Gambazin poate fi ajutorul potrivit. Tratati porumbeii minim 5 zile mai ales daca dupa 2 zile de tratament apar rezultate bune.
Una dintre cele mai frecvente boli la porumbei este Tricomonoza. De foarte multe ori aceasta se asociaza cu Coccidioza. Produse naturiste ca si avidress Plus in apa de baut sau Usnegano pot tine aceaste boli departe de crescatorie. Uneori insa (si in special in perioadele ploioase) aceste probleme nu mai pot fi controlate naturist. Gambakokzid RO este atunci un aliat de nadejde. Efectele acestui produs sunt imediate iar porumbeii revin la tonusul dinainte de boala.
Succesul unei crescatorii sta in managementul acesteia. Folosirea suplimentelor cu chibzuita este imperios necesara, iar observatia zilnica a porumbeilor obligatorie. Antibioticele si antiparazitarele trebuiesc folosite cu maxima precautie pentru ca acestea au si efecte adverse.
PROGRAME DE VACCINARE CONTRA PARAMIXOVIROZEI LA PORUMBEI
Pe cat posibil ar trebui sa tina cont de situatia epidemiologica a avolutiei paramixovirozei (implicit a bolilor imunosupresoare, circoviroza, adenoviroza, micotoxine etc.) intr-o comuna, judet, regiune, tara etc. La tineret: Varianta I: In situatia favorabila (“lipsa” amenintarii paramixovirozei), se vaccineaza la 21-28 de zile cu vaccin inactivat, apos sau uleios (indiferent de tipul vaccinului sau producatorul de vaccin). Varianta II: In situatii nefavorabile (posibila aparitie a paramixovirozei), se vaccineaza la 21-28 de zile si rapel dupa 3-4 saptamani, tot cu vaccin inactivat (indiferent de tip sau producator). Varianta III: In situatia aparitiei paramixovirozei (cea mai dramatica), se vaccineaza cu vaccin viu (tulpina Lasota), administrat oculoconjunctival la varsta de 3 saptamani, urmat de administrarea de vaccin inactivat (posibil simultan sau dupa 2 saptamani), care paote fi chiar repetat la 6 luni in cazuri grave de epizootie cu paramixoviroza.
La adulti: La adultii multivaccinati (deci cu vaccinari multiple), de obicei e necesara o singura vaccinare anuala contra paramixovirozei (cu orice tip de vaccin inactivat, apos sau uleios, indiferent de producator). Teoretic, ideal ar fi sa se faca determinari serologice ale titrului antiparamixoviroza, iar cand titrul scade sub pragul de protectie, sa se faca vaccinarea, in special la tineret (indiferent de vaccin). In caz de aparitie a paramixovirozei se vaccineaza de necesitate porumbeii cu vaccin Avipestisota viu, tulpina Lasota, oculoconjunctival / nazal (atentie, 1 doza porumbel = 5 doze de gaina), astfel: 1 flacon de 100 doze gaina (adica 20 doze porumbei) se dilueaza cu 4 ml apa distilata si se administreaza cate o picatura de vaccin diluat in fiecare ochi si nara, adica 4 picaturi / perumbel. In ziua vaccinarii se administreaza antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirina, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: Romergan sau Alergotrat), in scopul sedarii porumbeilor emotivi (pot aparea accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare si vaccinare). Pentru combaterea stresului se vor administra vitamine, in special Vitamina C (care e necesara pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea si vitaminele A, E, B, “imbunatatesc” apararea sistemului imun. Vitaminele utilizate ca antistres, vor fi administrate cu 24 de ore inaintea vaccinarii (posibilului stres) si pe intreaga durata a stresului (ziua vaccinarii). Se va utiliza intotdeauna apa de baut proaspata. Vitamina C se administreaza in doza de 1 gram / litru de apa, iar celelalte vitamine (A, D3, E + B complex) in doza de “atac” (mai mare decat doza uzuala, nutritionala). Uneori, se pot administra antiinfectioase pe perioada de stres pentru a impiedica bacteriile oportuniste de a infecta pasarile imunosupresate sau debilitate de stres. Se va utiliza in special Eritromicina (ex.: Eritrom 6 %), care stimuleaza secretia de interleukine de catre leucocite, care este ecpresia actiunii de imunostimulare. Utilizarea antiinfectioaselor e necesara in cazul riscului aparitiei infectiilor bacteriene (inclusiv micoplasmoza). Antiinfectioasele (Eritromicina) pot fi administrate 2 zile inainte de vaccinare, in ziua vaccinarii dupa administrarea vaccinului si inca 2 zile dupa vaccinare. De asemenea, vor fi utilizate imunostimulatoare din extracte naturale vegetale, care stimuleaza sinteza de interferon (KINHERBS) sau de sinteza: LEVAMISOL (¼ din doza antihelmintica, adica 2,5 mg s.a. LEVAMISOL / porumbel / zi, 3 zile, repetat periodic) sau DIMETILGLICINA, care pot “creste” titrul anticorpilor antiparamixoviroza.
Despre mancare GRAUL -Este cautat de porumbei ,dartrebuie dat cu multa grija ,pentru ca fiind bogat an hidrati de carbon favorizeaza angrasarea si sterlitatea masculilor
PORUMBUL -Este un furaj cu putere energetica mare fiind bogat an proteine si glucide, mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea De preferat este sa se dea porumbeilor porumbul cu boaba mica Porumbul are valoare calorica mare an cantitati mari duce la angrasare
OVAZUL - Este un furaj bogat bogat an feruginoase, se asimileaza usor si contribuie la formarea penelor de calitate Este bine ca orzul sa se dea an hrana porumbeilor an special iarna, adica an perioada de asteptat a viitorului sezon sportiv, el ajuta ca zburatoarele sa obtina o masa musculara buna, an acelasi timp este un tonifiant al sangelui si a sistemului nervos An perioada ouatului trebuie redus pentru ca are un usor efect de franare Orzul si ovazul se recomanda pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante Orzul are actiuni calmante asupra stomacului este eficace an oprirea fermantatiilor intestinale si an combaterea diareei
MAZAREA-Contine 22-26% proteina 50 52% substante neazotate 2% lipide 5%celuloza avand degistibilitate ridicata ea poate fi folosita an ratia porumbeilor an proportie de 15- 20% Mazarea mareste rezistenta la eforturi si ajuta la reducerea oboseli
SECARA-Are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul dar nu prea este pe placul porumbeilor
APA- Contribuie la formarea celulelor la dezvoltarea substantelor solubile la diverse procese chimice care au loc an organism, la eliminarea unor mari cantitati din substantele de dezasimilatie Lipsa apei afecteaza foarte mult porumbei cauzand chiar antarzierea ouatului apa trebuie sa fie curata si schimbata zilnic
ORZUL- Se recomanda sa se dea hrana porumbeilor obositi dupa concursuri goniri ect Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianoarie febroarie Pentru puieste bine sa nu fie folosit ca hrana deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce rani pe traiecul digestiv Orzul si ovazul se recomanda pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante Orzul are actiune calmanta asupra stomacului este eficace pentru oprirea fermantatilor intestinale si an combaterea diareei
MAZARICHEA -Prin continutul sau actioneaza asupra sistemului nervos Ea poate intra an ratia porumbeilor pana la 20% Ansa introdusa an ratie fara pregatirea tubului digestiv poate produce tulburari digestive
SOIA- Estefoarte bogata an proteine ansa nu se recomanda sa se dea hrana porumbeilor, poate produce tulburari manifestate prin schiopatat ologeala ect
LINTEA -Are valoare nutritiva ridicata 30-32% proteine fiind destul de bogata an minerale Se poate da an cantitate de 5-10% avand actiune de anviorare
CINEPA- Semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor, fiind bogate an substante proteice, lipide si saruri minerale usor asimilabile, cu actiuni excitante asupra intestinului genezic, se da ratie 3-5%
RAPITA- Semintele sunt utilizate an hrana pentru continutul bogat de calciu, magneziu, acid fosforic, sulf asimilabil precum si an substante grase An cantitati mici 3-5% au efect stimulator, anvioreaza prin marirea activitati diferitelor functi vitale
FLOAREA SOARELUI- Fiind bogata an proteine si ulei cu un continut de sulf usor asimilabil are actiune deosebit de favorabila an cresterea pemelor, ca atare se recomanda ca an perioada de naparlire sa se dea o ratie de 5-6%
SPER CA ACESTE SFATURI SA VA AJUTE SA PREPARATI PORTILE DE HRANA PENTRU PORUMBEI.
REACŢII ADVERSE ALE MEDICAMENTELOR DE SINTEZĂ ÎNTÎLNITE LA PORUMBei
Vă propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai puţin cunoscute ale farmacologiei columbofile şi anume posibilele reacţii adverse ale principalelor medicamente de sinteză administrate la porumbei. Cunoaşterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii să administreze corect medicamentele şi să evite pe cât posibil, eventualele efecte negative asupra sănătăţii porumbeilor.
ANTIPARAZITARE INTERNE În perioada năpârlirii, ouatului şi creşterii puilor (perioada de formare a penajului), se va evita utilizarea antiparazitarelor cu substanţe active, pe bază de derivaţii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalităţi ale penelor, reducerea ouatului şi a procentului de ecloziune: ALBENDAZOL (Vermizol,valbazen,vermitan,Pastazol,Rombendazol SUPER) FENBENDAZOL (Ascapilla,Panacur,SH-Fenbendazol) OXIBENDAZOL (Oxihelmint) THIABENDAZOL FLUBENDAZOL(Rombendazol F,Singal,Flubenol) OXFENDAZOL MEBENDAZOL FEBANTEL (Avicas;Rintal). Derivaţii de benzimidazoli, pot fi folosiţi, cu succes în celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este că pot combate atit nematodele (ascarizi, capillaria, etc.) cit şi cestodele (teniile). LEVAMISOLUL(Belgawormac,Stozzon,Dehelman,CC.Ver,Decaris) şi TETRAMISOLUL combat doar nematodele (ascarizii,capillaria), iar dacă sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului când levamisolul este administrat în apă sau individual se suspendă administrarea boabelor 12-24 ore înainte de utilizare şi încă 6 ore după utilizare. Levamisolul (în doza antihelmintică redusă la un sfert) are şi efect imunomodular. Se poate folosi pe toată perioada anului ca antihelminic, fără reacţii adverse, produsul Total (conţine pirantel pamoat şi praziquantel, care acţionează atât asupra nematodelor cât şi asupra cestodelor). Produsul Rombendazol SUPER (conţine albendazol şi avermectină) are avantajul combaterii nematodelor, cestodelor dar şi a paraziţilor externi (păduchi hematofagi-sugatori de singe, riie etc). Datorită albendazolului, nu se recomandă în perioada de năpârlire, ouat şi creştere a puilor.
ANTIPARAZITARE EXTERNE Următoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei (păsări în general): DIAZINON(Scabizol,), AMITRAZ. Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Piretrin, Permetrin, Tetrametin, Transmix), Azametifos, Ivermectin (ENDECTOCID), Abamectin, Moxidectin, Avermectin, extractele naturale din plante şi dioxidul de siliciu atit ptr combaterea paduchilor de pana( malofagi) cit si a celor hematofagi( sugatori de singe),capuselor,plosnitelor,tintarilor sau riiei , pulverizate sau aplicate spot-on.
ANTIBIOTICELE La administrarea: TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vedere evitarea administrării concomitente de produse pe bază de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier şi zinc (din adăpători de tablă), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier şi zinc, interferă negativ absorbţia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutică a acestora în organism (se preferă adăpătorile de plastic). Doza terapeutică a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, când se administrează grit (calciu), faţă de 12mg / zi, când nu se administrează minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul. La administrarea prelungită a tetraciclinelor există riscul apariţiei candidozei digestive. La administrarea în apa dură sau la expunerea prelungită la soare, apa medicamentată devine maro/roz fapt ce reduce eficacitatea. Administrarea simultană de VITAMINA C şi tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina, etc) creşte rata de absorbţie intestinală a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultană. Doxiciclina spre deosebire de celelalte tetracicline, este mai puţin toxică putând fi administrată şi în eventualitatea unor disfuncţii renale, iar flora intestinală normală este mai puţin afectată. AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacină, Apramicina, Framicetina), POLIMIXINE (Colistin) şi unele CEFALOSPORINE (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decât în proporţii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar în cazul infecţiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc). În cazul infecţiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian sistemic, ele trebuie injectate dar cu anumite precauţii (la porumbei, streptomicina şi colistinul injectate , provoacă apariţia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii şi chiar moarte, iar gentamicina injectată are potenţial nefrotoxic ridicat). SULFAMIDELE (sulfadiazină, sulfadimidină, sulfametazină, sulfadimetoxină, sulfametoxypiridazină, sulfaquinoxaleină-COCCISTOP sau SULFACOCCIROM şi sulfamidele potenţate cu trimetoprim/ormetoprim, etc). Sunt considerate substanţe cu toxicitate redusă, cu acţiune bacteriostatică şi anticoccidienă. La păsări (porumbel) pot apare uneori următoarele inconveniente: pot provoca greaţă ( nu se recomandă administrarea cu 3 zile înainte de zbor) risc de refuz alimentar distrug flora comensală din intestine formarea de precipitate în apa de băut. diateză hemoragică în caz de supradozaj (sulfamidele au o pronunţată activitate hipocoagulantă şi pot provoca hemoragii masive) şi risc de nefrotoxicitate. risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproducător (atrofie testiculară sau ovariană) datorită inhibării anhidrazei carbonice, sulfamidele împiedică încrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (apariţia de ouă cu coaja moale). eclozionabilitate redusă nevrită periferică
Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie să respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producător: nu se depăşesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara în zilele caniculare nu se administrează sulfamide după miezul zilei (în special sulfaquinoxaleină). În cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza BAYCOX sau ca alternativă FURAZOLIDONĂ (Oxifuran, Enteroguard) sau AMPROLIUM, produs care nu are reacţiile adverse ale sulfamidelor. Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium se va evita administrarea de soluţii care conţin vitamina B1 timp de 5 zile, înaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile) şi expoziţiilor. NITROFURANII (Furazolidona) Se absorb din intestin în proporţie redusă (5-10%) având de obicei, doar o acţiune locală dar când mucoasa intestinală e lezată se pot absorbii în proporţii mari, provocând intoxicaţii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienţă renală, chiar sterilitate). Se vor respecta cu stricteţe dozele prescrise de producător şi se va evita administrarea prelungită.
QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin,) dacă sunt administrate în cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul apariţiei infecţiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor în timpul ouatului şi creşterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionară şi posibile anormalităţi ale cartilajului articulaţiilor la pui.. La Enrofloxacină 10%, buvabilă (BAYTRIL;ENROXIL;HIPRALONAENRO,Enrofloxarom), doza actuală recomandată este de 2 ml / litru apă / zi, 3 zile.
DERIVAŢI NITROIMIDAZOLICI – Dimetridazol Metronidazol Ronidazol Carnidazol Sunt utilizaţi în tratamentul trichomonozei, hexamitiazei şi a infecţiilor cu germeni anaerobi (clostridium). Se va evita utilizarea Dimetridazolului în perioada de reproducţie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se întâlneşte la folosirea metronidazolului). Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara în special cînd porumbeii beau mai multă apă medicamentată decît doza curativă) Pentru o bună şi corectă dizolvare a derivaţiilor de imidazol (în special metronidazol) şi datorită faptului că în România, apa potabilă e preponderent dură, se recomandă adăugarea suplimentară de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apă) sau oţet de mere (5-10ml / litru apă) simultan. Dacă totuşi apa este foarte dură, se încălzeşte iniţial o mică cantitate de apă (300-500ml) la 45-50ºC. Se adaugă 1g Vitamina C şi apoi Metronidazolul, se amestecă şi apoi se complectează cu apă până la cantitatea necesară zilnic. Metronidazolul are o largă marjă de siguranţă putând fi utilizat în timpul creşterii, năpârlirii şi al sezonului de zbor. Sub formă de comprimate se pretează foarte bine administrării individuale. Se poate administra cu precauţie simultan cu amprolium (inclusiv Ronidazolul).
VITAMINELE Din punct de vedere al nocivităţii lor există vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 şi C). Totuşi dozele foarte mari de Vitamina C administrate timp îndelungat, pot provoca uroliţi la nivel renal. Vitaminele care se pot cumula şi da fenomene de hipervitaminoză sunt vitaminele A,D şi E la administrarea îndelungată şi în doze mari. Există şi vitamine care pot genera (şi accelera) fenomene patologice cum ar fi creşterea tumorală (Vitamina B12 şi acidul folic) sau tromboza vasculară (Vitamina K). La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicule, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrată timp îndelungat şi în exces poate duce la involuţia ovarului şi la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII – Se vor administra întotdeauna dozele corecte indicate de producător. – Nu se vor mări sau micşora dozele de medicamente după bunul plac al fiecăruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depăşeşte pragul terapeutic. Micşorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la apariţia de tulpini microbiene foarte rezistente la respectivul antibiotic, care anterior era eficient. – Când se administrează medicamentele în apa de băut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apă consumat de poumbei. – Dozele recomandate de producători sunt pentru apa administrată la temperatura externă de 18-20 ºC. Se va utiliza mai puţină apă când temperaturile sunt scăzute şi respectiv mai multă apă când temperaturile sunt ridicate. – Dacă medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei în apa de băut, se pot administra pe boabe, amestecându-le în prealabil cu kefir (iaurt caucazian), apă sau ulei, eventual şi cu puţin zahăr vanilat, în care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafeţele boabelor crescând astfel şi palatabilitatea acestora. – Evitaţi utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar tratează infecţiile reale. – Utilizarea antibioticelor ar trebui făcută doar după efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”). – După vaccinare, nu se vor administra tetracicline, tylosin sau gentamicină, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C şi E, chiar şi levamisol (în doza antihelmintică redusă la un sfert). – După efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administraţi probiotice (ex.Kefir), Vita B Complex şi Tondigest, pentru refacerea florei intestinale şi stimularea apetitului. – Administraţi hrană (boabe) de bună calitate şi pe cât posibil necontaminată cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substanţe foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sănătăţii şi formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.). Vitamina C se va administra obligatoriu înainte şi după zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expoziţiilor şi în special în convalescenţă, timp de 2-5 zile. După orice tratament cu substanţe de sinteză chimică sau administrare de hrană (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administraţi hepatoprotectoare cum ar fi produsul HEPATOPROTECT pulbere hidrosolubilă: “Ficat sănătos = performanţă sportivă”.
Tricomonoza si infectii respiratorii Nume album: Tricomonoza si infectii respiratorii Descriere album: In perioada a anului competitional, concentrarea noastra se indreapta catre pasarile batrane, in special catre ingrijirea lor si catre motivarea lor pentru concurs.
Germenii de Tricomonoza sunt amenintari serioase, semnificative pentru porumbeii nostri de concurs. Sunt boli pe care le pot contacta din cauza custilor de transport sau din cauza apei contaminate de pe traseul de concurs. Crescatorii experimentati iau in considerare aceasta expunere la boli inainte ca ea sa devina o problema. Este o idee foarte buna sa administrati un tratament contra tricomonozei la aproximativ 3-4 ore de la sosirea din cursa si apoi sa reverificati porumbeii a doua zi.
Porumbeii de concurs necesita o doza de vitamina B, amino acizi si carnitina cu eliberare prelungita in organismul lor astfel incat aceste suplimente sa fie prezente in sistemul lor muscular in timpul cursei. Aceasta este una intre cele mai bune metode de a limita nivelul de stress la porumbeii de concurs. Sugestia noastra este sa le administrati carnitina pe o perioada de minimum 5-7 zile ianinte de o cursa lunga. Noaptea cand ii inchideti in custi, administrati o tableta de Carni-Tab (Colombine) si o Supra Pill (Colombine) fiecarui porumbel.
Va recomandam sa folositi TricoPlus pentru a controla tricomonoza in voliera dumneavoastra si va sfatuiesc sa nu treceti cu vederea porumbeii batrani in ceea ce priveste amenintarea de tricomonoza. Este un aspect foarte important de retinut pentru crescatorii seriosi. TricoPlus este un produs fenomenal si il consideram cea mai buna alegere pentru tratarea tricomonozei la porumbei. Sunt convins ca poate fi folosit atat in timpul curselor, in timpul perioadei de imperechere cat si a perioadei de naparlire.
Folositi o lupa pentru a verifica daca exista infectii respiratorii minore. Cum fac asta? Verific pleoapa ochiului si ma uit dupa bule de aer sau situatia in care ochiul este excesiv de umed. Daca ochiul este foarte umed si se regasesc numeroase bule de aer in lichidul din jurul pleoapei, atunci porumbelul respectiv trebuie sa primeasca un bun tratament timp de minim sapte zile. Amoxicur/Theraprim/Ornicure, sunt tratamente foarte eficiente. Amintiti-va intotdeauna sa scoateti grit-ul si suplimentele minerale din voliera atunci cand tratati porumbeii cu antibiotice impotriva infectiilor respiratorii.
Am dori sa impartasim cu dumneavoastra un produs cu care am obtinut rezultate foarte bune de la porumbeii de reproductie si de la pui: Chromix, de la Beyers Are un efect mai bun cand este administrat impreuna cu Gluco Sport. Ajuta la conditia fizica generala atat a parintilor cat si a puilor. Amestec acest supliment de Gluco Sport si Chromix in apa conform instructiunilor si apoi le administrez porumbeilor reproducatori si puilor lor. Acesta este un lucru pe care trebuie sa il faceti pentru porumbeii dumneavoastra.
CE AR TREBUI SA STIE UN CRESCATOR DESPRE BOLILE CU VIERMI? Cei mai comuni viermi regasiti la porumbei sunt viermii rotunzi (nematodele), viermii gordieni, viermii capillaria, viermi syngamus trachea, viermii strongiloizi si cestode.
Simptomele bolilor cu viermi variaza in functie de tipul infestarii. Se poate intampla ca porumbeii sa traiasca intr-un mediu usor infestat si sa nu prezeinte efecte ale bolii. Infestatia severa cauzeaza in general epuizare, pierdere de greutate si diaree. Viermii syngamus trachea provoaca probleme respiratorii. Cea mai buna metoda de a determina daca exista o infestare cu viermi este prin examinarea excrementelor.
Pentru a preveni bolile cu viermi, mentineti o voliera curata si dezinfectata. Un program preventiv anti-viermi prin care pasarile sunt deparazitate de doua ori pe an este recomandat. Porumbeii de concurs se amesteca deseori printre alte sute de pasari astfel se pot infesta prin ingerarea de oua de vierme din cuib sau de la alti porumbei comuni.
TOTUL DESPRE STREPTOCOC Streptococul reprezinta un grup de bacterii ce determina aparitia de boli diferite in cazul porumbeilor. Aceste bacterii patogene se regasesc in mediu, mai ales in aer si in praf. La porumbei exista diferite specii de streptococ, o parte din acestea fiind considerate bacterii saprofite ce se regasesc in mod normal la nivelul pielii sau a tractului digestiv, a sistemului respirator si reproducator.
Diferenta dintre tulpinile de streptococ este reprezentata de nivelul de patogenitate-abilitatea acestora de a cauza afectiuni. In functie de capacitatea de apararea a porumbeilor prin intermediul sistemului imunitar, aceste bacterii saprofite se transforma in agenti patogeni.
In studii experimentale, cercetatorii au supus deliberat porumbeii infectarii cu tulpini patogene de streptococ, atat pe cale orala cat si prin injectii intravenoase. Astfel, majoritatea porumbeilor infectati pe cale intravenoasa au dezvoltat boala, prezentand diferite simptome. In cazul porumbeilor ce au fost inoculati pe cale orala, nici unul nu a prezentat semnele bolii, desi a fost certificata prezenta patogenului la nivelul cavitatii bucale la peste 50% din porumbeii inoculati. In urma acestui experiment s-a dovedit ca un organism sanatos, cu un sistem imunitar puternic, nu dezvolta simptomele bolii desi a venit in contact cu streptococul patogen.
Pe de alta parte, bacteria odata ajunsa in fluxul sangvin, este inalt patogena si dezvolta simptomele aferente bolii in majoritatea organismelor gazda. Diferite studii desfasurate in domeniu au aratat ca pana la 40% din porumbeii sanatosi au o tulpina de streptococ la nivelul intestinului, si in ciuda acestui fapt nu prezinta nici o boala asociata. Ca si in cazul altor boli ale porumbeilor, trebuie sa existe un factor declansator ce permite intrarea bacteriei in circulatia sangvina si invadarea organismului.
De obicei acest factor are rolul de a slabi organismul porumbelului si de a micsora capacitatea sa de aparare. Factorii ce predispun la boala porumbeii sunt conditiile de mediu neprielnice(in interiorul volierei), ingrijirea lor defectuoasa si existenta altor boli asociate, dar si gradul de patogenitate al tulpinii de streptococ contactate.
Simptome asociate bolii
Odata ce bacteria a invadat organismul vulnerabil al porumbelului, aceasta se poate localiza la diferite nivele. Acest lucru, coroborat cu faptul ca severitatea bolii poate diferi foarte mult de a individ la individ, conduce la o varietate de simptome comune cu alte afectiuni. Din aceasta cauza este foarte important ca diagnosticul sa fie pus corect, iar crescatorii sa nu traga concluzia prematura a unei infectii streptococice la aparitia oricaror simptome.
Odata intrat in organism, existent in circulatia sistemica, streptococul se poate localiza diferit, in functie de aceasta prezentand diverse simptome si stadii ale bolii de severitate variabila. Porumbeii pot prezenta forma acuta sau cronica a bolii, insa unii pot dezvolta direct o forma severa cu evolutie atat de rapida incat mor inainte de a prezenta simptome grave. Acestia sunt tacuti, se infoaie, si mor in 2-3 zile. Ceilalti prezinta o stare de rau general cronica, insa moderata ca severitate, ce persista 6 pana la 8 saptamani. O parte dintre acestia se vor recupera sub tratament, iar restul nu vor putea fi salvati. Si in cazul porumbeilor aparent vindecati, boala poate reaparea.
In cazul localizarii infectiei cu streptococ la nivelul sistemului respirator se vor observa simptome ca ochii rosii si foarte umezi, curgeri nazale si respiratie ingreunata. Alti porumbei pot prezenta infectie streptococica la nivelul ficatului, ce conduce la diaree de culoare verde si pierdere in greutate.
La unii porumbei chiar inima poate fi infectata. Daca acesti porumbei supravietuiesc, ei pot dezvolta probleme cardiace pe termen lung, ce conduc la o insuficienta respiratorie cronica. Microorganismul poate infecta de asemenea si: membrana din jurul creierului (ceea ce conduce la coordonare slaba, pierderea echilibrului sau inclinarea capului), muschii (ceea ce conduce la sangerari si inflamatii), incheieturile (conduce la umflarea incheieturilor in special la aripi si picioare), rinichiul (conduce la sete si urinare exagerata), intestinul (conduce la diaree), abdomenul (conduce la acumulare de lichid si umflarea abdomenului) si testiculele (conduce la infertilitate prematura la masculii tineri). Streptococul poate infecta de asemenea poate infecta ovarul si trompa la femele. Aceasta poate interfera cu ovulatia, insemnand ca unele femele vor deveni sterile sau vor depune oua cu intarziere si neregulat.
La femelele care depun oua, streptococul poate fi prezent in oua inca de la formarea acestuia, conducand la moartea embrionului in timpul incubatiei sau la un pui slabit care moare la iesirea din ou sau in scurt timp dupa aceea. Deoarece microorganismul se regaseste si in excrementele porumbeilor, poate contamina si cuibul infectand cordonul ombilical al puilor.
Din cauza simptomelor variate asociate cu boala, aceasta nu poate fi diagnosticata prin observarea semnelor afisate de porumbei. Boala nu poate fi diagnosticata nici prin examinarea excrementelor deoarece streptococul se poate afla acolo si cu toate acestea porumbelul sa fie sanatos. Singura cale de a diagnostica boala este de a crea o cultura de streptococ din anumite organe extrase in timpul autopsiei. Pentru cultura sunt de obicei folosite tesuturi prelevate din inima, creier, ficat sau dintr-o leziune vizibila.
Tratament si Control
Ca intotdeauna, ingrijirea continua si preventiva pe tot timpul anului pentru a impiedica incubatia bacteriilor daunatoare va insemna ca porumbeii dumneavoastra vor putea rezista bolii iar cei care se imbolnavesc se vor recupera mai usor. Cand este diagnosticata boala cu streptococ, este vital pentru crescator sa identifice si sa corecteze slabiciunea in managementul porumbeilor sau a mediului volierei care a permis aparitia bolii. Altfel, este de asteptat un raspuns prost la orice medicatie administrata.
Fiind o infectie bacteriana, organismul raspunde la Improver, Antifungal sau un tratament antibiotic. Care sunt cele mai bune antibiotice pe care le puteti folosi? Cea mai buna metoda de tratament este ca medicul dumneavoastra veterinar sa pregateasca o cultura cu streptococul care a cauzata boala la porumbeii dumneavoastra iar apoi sa faca ceea ce numeste test de sensibilitate pentru a se afla care este cel mai eficient antibiotic pentru cazul respectiv.
Studiile arata totusi ca 80% din microorganisme pot fi controlate prin produse naturale precum Improver si AntiFungal precum si de antibioticele ampicilina (o penicilina sintetica) si doxiciclina. Totodata, 70% sunt sensibile la eritromicina, 30% sunt sensibile la enrofloxacin (Baytril) si doar 10% sunt sensibile la antibiotice bazate pe sulf. In mod clar, cele mai slabe medicamente sunt Baytril si antibioticele bazate pe sulf, deci nu vor fi prima alegere pentru tratamentul unor astfel de boli (desi bineinteles sunt utile in alte situatii). In absenta testarii despre care discutam mai sus, doxiciclina este alegerea uzuala deoarece este la fel de eficienta ca si penicilinele sintetice dar este mai economica.
Ca si la alte boli intestinale bacteriene, Imporver, AntiFungal si probioticele au un rol semnificativ in controlul infectiilor streptococice. Pot fi folosite in perioade de stress, cand bacteriile intestinale sunt afectate, pentru a minimiza riscul unei invazii cu streptococ si pentru a trata preventiv porumbeii sanatosi care au fost in contact cu porumbeii infectati.
Interesant este faptul ca expozantii de porumbei au observat ca prin tratarea cu probiotice, de ex. Probac, timp de mai multe zile inainte si dupa expozitie poate fi evitata diareea streptococica la porumbeii expusi. Mentinerea unei voliere curate si uscate va minimiza expunerea la streptococ. Daca este necesar voliera poate fi si dezinfectata. Streptococii sunt sensibili la cei mai multi dintre dezinfectantii comuni. Cand infectia streptocicica apare in voliera, se va extinde incet in intregul stol iar unii porumbei vor incepe sa moara. Cand testele facute de medicul veterinar confirma boala, poate fi urmat acest protocol:
Voliera este curatata si dezinfectata Factorii de declansare precum suprapopularea, dieta proasta, igiena deficitara, controlul parazitar inadecvat, conditii de umezeala si temperatura scazuta sunt identificati si corectati.
Porumbeii bolnavi sunt separati si fie sunt tratati cu o doza dubla de Improver si AntiFungal sau tablete de Doxiciclina, fie sunt eliminati complet.
UNA DINTRE CELE MAI FREGVENTE BOLI BACTERIENE LA PORUMBEII DE CURSE Paratifoida este cauzata de o bacterie Salmonella. Aceasta Salmonella, varianta Copenhaga este specifica pentru porumbei. Desi aceasta boala este larg recunoscuta de columbofili este înca o boala subestimata.
O multime de crescatori au în crescatoriile lor pasari purtatoare de paratifoida fara sa stie sau sa suspecteze acest lucru. Aceasta este exact problema principala cu acest germen. De îndata ce exista simptome clare si crescatorului poate începe aplicarea unui tratament si vaccinarea, se poate observa o îmbunatatire a sanatatii generale si rezultate mai bune la curse. Dar atata timp cat simptomele nu sunt clare, pasarile nu par a fi în stare buna, fara a se gasi o indicatie clara a fenomenului.
Boala poate fi acuta sau cronica. Boala acuta apare numai atunci cand pasarile nu au fost niciodata infectate cu Salmonella sau nu au fost niciodata vaccinate si astfel nu au nici o imunitate pentru aceasta boala. În forma acuta exista diaree, uneori chiar cu sange, si anorexie. De asemenea porumbeii beau mai multa apa. Atunci cand nu exista nici un tratament pot surveni decese din cauza deshidratarii. Atunci cand boala devine cronica (în majoritatea cazurilor) bacteriile Salmonella ajung în organele interne si cauzeaza inflamatii la nivelul acestora, de exemplu în rinichi, plamani, ficat, splina si organele de reproducere. Se poate, de asemenea, în unele cazuri (dar nu de multe ori) ca boala sa provoace artrita sau unele simptome nervoase. Din cauza infectiei la nivelul organelor reproductive bacteriile pot intra în oua si astfel se vor infecta si puii.
În forma cronica, simptomele sunt mai putin clare. În multe cazuri pasarile nu sunt într-o stare generala buna, desi nu exista nici un diagnostic clar de vreo boala. În multe cazuri reproducerea nu este întotdeauna buna, rezultand uneori, oua „negre” (cu pui morti în oua) sau se obtin rezultate proaste în urma reproducerii, în general. Uneori, doar o pasare de reproducere nu pare sa fie într-o stare generala buna si are probleme cu depunerea de oua. Pasarile, de asemenea, par sa aiba un apetit scazut si unele pierd în greutate.
Diagnosticul acestei boli este adesea dificil. Exista o multime de alarme false. Aceasta înseamna ca Salmonella nu este gasita, desi boala este prezenta în crescatorie. O modalitate de diagnosticare este de a colecta dejectiilor de la toti porumbeii timp de cinci zile consecutive urmand ca acestea sa fie investigate. O alta modalitate buna este prin autopsia pasarilor bolnave sau a pasarilor care sunt puternic suspectat de a avea aceasta boala. O ultima modalitate este de a detecta anticorpii în probele de sange, dar, în aceste cazuri, veti gasi doar anticorpi la porumbeii care au fost recent infectati.
Alaturi de dificultati în diagnosticarea bolii, principala problema este legata de tratament. De fapt nu exista nici un tratament bun pentru aceasta boala. Antibioticele si vaccinarea nu sunt 100% eficiente. Cele mai multe antibiotice nu pot vindeca purtatorii de boala. Exista chiar si o multime de date stiintifice potrivit carora cele mai multe dintre antibiotice produc mai multi purtatori decat lipsa unui tratament. Numai enrofloxacina pare sa aiba cel mai bun efect si asupra purtatorilor, dar, în practica, exista înca o multime de purtatori ai acestei bolii chiar si dupa tratamentul de lunga durata chiar si cu doze mari aplicate. Datele stiintifice arata ca dupa o doza foarte mare de enrofloxacina Salmonella nu a mai fost gasita în organele interne dupa autopsie. Cu toate astea, în practica, este mai bine sa se faca un tratament pe baza de vaccinare dupa tratamentul cu antibiotic.
Tipul de vaccin pare sa fie mai putin important decat programul de vaccinare în sine. Exista vaccinuri moarte si vii. În Belgia exista doar un vaccin mort comercial, dar în cazul în care bacteria a fost izolata, crescatorul poate sa obtina un auto-vaccin. Avantajul vaccinurilor vii ar fi ca exista o imunitate celulara mai buna. Deoarece aceasta Salmonella este capabila de a supravietui în macrofage, un fel de celule albe din sange, imunitatea celulara (uciderea celulelor infectate de catre sistemul imunitar) este mai importanta decat imunitatea umorala (imunitate de anticorpi din sange). În practica, se pare ca vaccinurile moarte sunt de asemenea eficiente, dar dupa cum s-a spus acestea nu sunt 100% garantate. Acest lucru înseamna ca, în unele cazuri, unele pasari se mai pot înca îmbolnavi, dar cu siguranta nu vor mai muri.
Mai important este programul de vaccinare. În toate cazurile se pare ca un lucru foarte bun ar fi vaccinarea pasarilor de doua ori ca o prima etapa a tratamentului. Acest lucru înseamna ca ar trebui acordat pasarilor un prim vaccin si apoi un al doilea vaccin o luna mai tarziu. Apoi, în functie de vaccin, vaccinarea trebuie sa fie repetata o data sau de doua ori pe an.
Sfatul este acela de a face vaccinul, chiar daca nu exista nici o indicatie reala a problemelor în crescatorie. În cazul în care crescatorului nu face vaccinarea ar trebui sa existe cel putin o examinare periodica a dejectiilor. Sunt multe cazurile în care crescatorii care urmeza un program de vaccinare bun obtin rezultate bune la curse.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: stratex
Mesaj:
stratex
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.