"Super Iepurele"
...este un iepure tipic pentru productia de carne, ceea ce trebuie sa fie oglindit si de catre conformatia sa. Capul este mare, scurt, puternic, larg la temporale si la nivelul maxilarelor. Ochii sunt de culoare rosu-deschis(albino). Urechile sunt scurte(10-11cm), carnoase, bine acoperite cu par si rotunjite. Gatul este scurt, la femela permitandu-se. insa in mai mica masura ca la alte rase, o salba mica. Trunchiul este de lungime mijlocie, larg, adanc, bine rotunjit posterior, cilindric, cu largimi mari atat la nivelul pieptului cat si al crupei, spinare si crupa foarte bine imbracate cu muschi, ceea ce da impresia de masivitate, de corp indesat. Membrele sunt puternice, relativ scurte si departate. Membrele posterioare sunt foarte bine imbracate cu muschi. Unghiile sunt incolore. Coada este scurta si lipita de trunchi. Culoarea blanii este alba, uniforma pe tot corpul, atat puful cat si spicul, cu structura buna. parul este de lungime mijlocie, aprox.3cm, des, relativ lucios, cu puf des, spic bine reprezentat fara a fi excesiv de abundent, uniform repartizat.
Defecte usoare: cap ingust, urechi subtiri sau cu grosime neuniforma, prea lungi, gat lung, salba mare la iepuroaica, membre subtiri si lungi, abateri minore de la colorit.
Defecte grave: abatere puternica de la tipul morfo-productiv, pete galbene sau cenusii, ochi de alte culori decat rosu, urechi bicolore, salba mare, dubla, oblica sau "pantalon", blana prea scurta sau prea lunga.
[Sursa - Cunicultura, Animale de blana si Vanat, Lucrari practice,
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina veterinara, Facultatea de Zootehnie, Bucuresti 2006,
Prof.Dr.Ing.Elena Popescu-Miclosanu, Sef lucrari Dr.Ing.Minodora Tudorache]
STANDARDUL RASEI:
iepuri.info/articole-despre-iepuri-cunicultura/190-standardul-rasei-de-iepuri-neozeelandez-alb.htmlIepurele "super"
În vederea realizării de blănuri de culoare albă, mult mai avantajoase pentru industrie, crescătorii americani au creat rasa de iepuri de casă Neozeelandezul Alb. La formarea acestei rase a concurat şi Uriaşul alb. Forma sa corporală arată evident caractere ale tipului de iepure destinat producţiei de carne.
Raportul dintre carne şi oase este de 5,7:1. Blana este foarte deasă şi deosebit de elastică, calitate ce constituie elementul important care recomandă blana iepurelui Neozeelandezul Alb drept o materie primă excelentă atât pentru producţia de blănuri, cât şi pentru industria de pălării.
În America este crescut aproape în toate fermele producătoare de carne de iepuri.
În ultimele decenii ale secolului trecut, ţările europene au intensificat creşterea Neozeelandezului alb, întrucât se dezvoltă foarte repede. O calitate deosebită este aceea că, în condiţiile de întreţinere şi furajare intensivă, suportă bine exploatarea forţată şi, în general, depăşeşte cu mult rezultatele obţinute la celelalte rase, în condiţii de întreţinere similare.
În cazul asigurării unei furajări bine echilibrate, femela fată de 5-9 ori pe an. Mamele cresc până la înţărcare circa 8 pui şi chiar mai mulţi la o fătare. Puii sunt foarte viguroşi şi au un ritm de creştere rapid. Din această cauză, multe exploataţii înţarcă puii la vârsta de 4 săptămâni.
În California, această rasă se bucură de o foarte bună apreciere atât din partea crescătorilor cât şi a consumatorilor, motiv pentru care este desemnat drept “iepure super”.
[Sursa-
www.revista-ferma.ro/articole-zootehnie/rase-performante-de-iepuri-de-casa.html]