Doua trasee pe care le-am planuit demult si pe care am reusit sa le facem sambata si duminica 15-16.07.2017. 1. Cabana Groapa Seaca- refugiul Agatat- lacurile glaciare Zanoaga Stanei, Rosiile, Lung si Mandra-creasta principala in Saua Gruiului-vf. Parangu Mare 2519m si retur 2. Pe valea Lotrului -lacul Galcescu ( de aici izvoraste Lotrul) si retur
Superb album! Minunate imagini! Mirifice peisaje intr-o tara de basm! E minunat cand mai vad romani ce apreciaza frumusetile si bogatiile reale, naturale ale tarii!
Da, asa e, avem o tara frumoasa. Totusi, referitor la acesti munti Parang, cu toate ca potentialul turistic este important datorita tocmai acestor peisaje deosebite, nu sunt pusi in valoare aproape deloc. Nu ma refer neaparat la locuri super-amenajate, terase si pensiuni scumpe s.a.m.d. ci la ABC-ul de baza al muntelui necesar celor care vor sa urce si sa vada toate aceste minunatii. Marcajele sunt vechi de vreo 30-40 ani, de-abia se mai vad sau lipsesc pe alocuri, indicatoare inteligibile am intalnit doar in creasta. Am trecut pe langa acele lacuri minunate si daca nu am fi avut harta si nu ne-am fi documentat in prealabil habar nu am fi avut ce vedem, nu era niciun indicator care sa indice macar denumirea lor daca nu si informatiile de baza despre ele.Ce sa mai zic de panouri cu informatii despre flora, fauna si altele...acolo sunt doar un vis care, de ex. la noi in muntii Calimani si Rodnei a devenit realitate demult.Nu mai vorbesc de defrisari haotice care intrerup traseele turistice si dezvaluie pe alocuri imagini de cosmar, drumuri proaste si gaurite,cabane si refugii neintretinute...Poate ca daca ar fi declarat parc national-si merita asta-situatia s-ar schimba macar putin, altfel e pacat...si apoi, conteaza si oamenii care sa se preocupe de toate astea!
Da. Aa e. Din pacate situatia e aceeasi si in late zone turistice muntoase, nu doar in Parang... Pe vremuri, in copilaria mea, erau padurarii, cei care tineau cat de cat in grija aceste lucruri: marcajele, locurile de popas, cabcanele, podetele de peste rauri, etc. Erau chiar si locuri menajate special pentru hrana animalelor salbatice, intretinute si alimentate chiar de acesti padurari, cu nutreturi, seminte pt pasari si alte tipuri de hrana pt toate animalele codrilor si muntilor... Din acest motiv (si nu numai) animalele nici nu coborau la sate pentru hrana... Nu prea aveau motive sa paraseasca padurea... Acum insa, totul e lasat de izbeliste... sau si mai rau, la cheremul defrisatorilor si distrugatorilor de paduri...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.