Tripsii pot produce daune importante intr-o colectie de violete. In unele cazuri ei pot produce chiar moartea plantelor. Din fericire, daca se intervine la timp, situatia se poate indrepta. Ei apar in conditii de temperatura ridicata si aerisire deficitara. Uneori, chiar si daca aerisirea e constanta dar temperatura nu scade deloc ei ataca sistematic florile.
Cum va dati seama daca sunt tripsi? Daca plantele sunt inflorite e mai simplu de identificat problema, pentru ca tripsii prefera florile si bobocii. O floare deschisa atacata de tripsi va avea polenul scuturat si usor lipicios. O floare care a fost atacata inca din stadiul de boboc va avea culorile altfel decat le stiati : in unele zone sunt mai sterse, in altele floarea nu s-a putut dezvolta normal si a ramas chircita si urata. Marginea petalelor pare ca a fost arsa. Imaginati-va ca aceasta insecta este foarte mica si se strecoara cu usurinta in interiorul florii pana la saculetul de polen. De obicei de acolo incepe distrugerea.
Daca planta nu are flori, atunci atacul va porni din mijlocul rozetei de frunze. Insa tot de acolo porneste si atacul altor daunatori. Din aceasta cauza pot exista uneori confuzii si deci nu se pot lua mereu masurile corecte pentru salvarea plantelor. In cazul atacului rozetei frunzele nu se vor mai putea dezvolta normal si planta va suferi un sezon intreg din aceasta cauza. Dupa cum vedeti, daca florile sunt atacate, pot fi indepartate. Dar cum sa faci asta si in cazul rozetei ? Mai ales daca este vorba de un atac masiv. Ei bine, va trebui sa va asumati riscul.
Ce e de facut? Daca sunt atacate florile inseamna ca e foarte posibil ca si bobocii sa fie. Deci, daca nu-i indepartati rapid cu tija florala cu tot problema va persista – va veti lupta cu morile de vant. Taiati tijele cu totul. Pulverizati planta atent si pe toate partile cu un insecticid (ex. Mospilan) pregatit conform instructiunilor de utilizare. Dupa 5-7 zile repetati pulverizarea. De obicei dupa aceste stropiri succesive tripsii mor iar plantele au sanse sa-si revina. Daca insecticidul este in concentratie prea mica, nu rezolva problema iar tripsii care orice alt daunator isi vor dezvolta rezistenta. Daca se foloseste in concentratie prea mare, riscati sa afectati planta care a fost si asa chinuita de atac. Deci, mare grija. Daca a fost atacata rozeta, indepartati toate frunzele patate, contorsionate, insuficient dezvoltate. Dupa ce aceasta operatiune lasati zona taiata sa se zvinte si este recomandat sa stropiti cu un fungicid. In functie de sezon si conditii de mediu e posibil ca de acolo sa inceapa un atac fungic care poate duce la moartea plantei. Insa, de cele mai multe ori nu apar astfel de probleme. Dupa ce planta se redreseaza nu va mai avea o singura rozeta ci mai multe. Insa, prin taieri succesive o puteti readuce la un aspect compact si placut. De obicei, o planta recuperata dupa un atac masiv al tripsilor va inflori abia anul urmator.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: ricsiailaria
Mesaj:
ricsiailaria
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.