600 gr faina tip 550 330 ml lapte vegetal (din spelta am folosit eu) 50 ml ulei de cocos presat la rece sau un alt ulei presat la rece 13 gr drojdie uscata bio o lingura miere certificata (1+) sau pasta de curmale (vegan) 1 lingurita turmeric (pentru culoare si nu numai) o lingurita coaja de lamaie bio (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu)
Sirop: 70 ml apa + o lingurita pasta de curmale +un praf pudra de vanilie. Siropul se da in clocot si se lasa la racorit, astfel incat sa fie caldut inaintea insiroparii mucenilor
Deasupra, optional: miere sau pasta de curmale (vegan) si nuci rasnite
Cum am procedat:
am amestecat faina cu drojdia, coaja de lamaie si turmericul. Am adaugat laptele caldut (cat sa puteti tine degetul in el) si am amestecat. Eu am folosit un mixer planetar pentru aceasta, insa puteti foarte bine sa va folositi de manutele din dotare. La sfarsit, am adaugat uleiul si am continuat mixarea/ framantarea -inca 5’. Apoi, am pus o lingura de ulei in bolul de dospit si am lasat aluatul la crescut – 1/2 ora, pana isi dubleaza volumulodata dospit aluatul, am rupt treptat bucati, de marimea unor piersici. Am rulat fiecare bucata de aluat sub forma unui sirag. Apoi, l-am indoit la mijloc si l-am impletit, asemenea snurului unui martisor. I-am unit capetele si cercul obtinut l-am rasucit in forma cifrei “8”. Am copt mucenicii la 180*/40’, in cuptorul preincalzit. Nu mai aveti nevoie de al doilea timp de dospire, timpul destinat impletirii tuturor mucenicilor e suficientinainte cu 5’ de scoaterea mucenicilor din cuptor, m-am apucat sa pregatesc siropul, astfel incat sa fie gata atunci cand voi scoate mucenicii din cuptor. Am lasat atat siropul cat si mucenicii la racorit – 5’, apoi am trecut la insiropare. Pentru aceasta am asezat mucenicii pe un gratar iar cu ajutorul unei linguri, am “stropit” mucenicii, excesul de sirop scurgandu-se in tava asezata sub gratar. Nu sariti insiroparea. Siropul va da nu numai dulceata aluatului (foarte apropiat de cel de paine, de altfel) ci si o textura aparte, mai moale.traditia zice ca, la sfarsit, se ung cu miere (1+) si nuci. Voi decideti, in functie de cat de “dulci” vi-i doriti. Si de lipiciosi. Piticii i-au primit fara miere, adultii cu miere si nuci.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: qbebe
Mesaj:
qbebe
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.