300 g urzici proaspete si fragede (varfuri) - o gramada medie 1 morcov 1 radacina de pastarnac 1 radacina mica de patrunjel + 1 bucatica de telina (optional) 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui 1 legatura de ceapa verde sau 1 ceapa medie veche 50 g orez cu bob rotund sare 2-2,5 L de zeama ramasa de la oparirea urzicilor In plus:2-3 fire de usturoi verde sau 2 catei de usturoi vechi Optional: cateva frunze de leurda
Pentru dres:
250 ml smantana acrisoara cu min. 20% grasime frunze de patrunjel verde, leurda 1-2 galbenusuri proaspete putina sare zeama de lamaie dupa gust (de la ½ sau chiar o lamaie intreaga)
Cum se face ciorbita de urzici a la grec reteta de ciorba dreasa cu ou si smantana si acrita cu lamaie?Cum se pregatesc si oparesc urzicile?
Important: puneti-va manusi de cauciuc inainte de a va atinge de urzici!! Pisca si lasa basici! Iata gramada de urzici cumparata din piata din Arad. Faine, fragede, tinere.
Le-am spalat in vreo 4-5 ape reci pana ce ultima apa a ramas curata. Veti vedea ca mai sunt mici insecte printre frunze, fragmente de iarba uscata si mult nisip.
Cat timp se oparesc urzicile?
Am pus o oala mare cu apa la fiert si am oparit urzicile 2 minute pe ceas. Urzicile nu-s ca spanacul… au ceva salbatic in aroma si gustul lor, avand un continut mare de fier si minerale. Majoritatea retetelor prevad oparirea lor inainte de utilizare, chiar daca se foloseste ulterior si apa in care au fiert. Oricum, nici spanacul si nici urzicile nu se fierb in nestire pana devin maronii si flescaite!
Dupa oparire le-am trecut repede intr-o strecuratoare si le-am tinut 1 minut sub jet de apa rece. Apa rece opreste procesul de fierbere si le pastreaza culoarea frumoasa si vie. Le-am lasat la scurs vreo 15 minute in strecuratoare. Apa in care au fiert NU se arunca!!
Apoi le-am mutat pe un tocator si le-am maruntit din cutit, nu foarte tare. Trebuie sa ramana bucatele de frunzulite insa nu sa atarne din lingura.
Le-am lasat deoparte.
Cum se face ciorba de urzici cu orez si zarzavat?
Iata ingredientele pentru baza ciorbei: radacina de morcov si pastarnac (puteti pune si radacina de patrunjel si telina), ceapa verde, orez (usturoiul verde vine la final, nu acum).
Radacinoasele le-am taiat in cubulete marunte.
Ceapa verde am tocat-o in rondele mici.
Am ales o oala potrivita (de 3-4 L) in care am pus mai intai zarzavaturile (morcovii si pastranacul) impreuna cu 2-3 linguri de ulei si un praf de sare. Le-am calit la foc mic (cu capac) ca sa se inmoaie in pic, fara sa se prajeasca.
Apoi am pus ceapa verde si orezul crud si le-am calit 2 minute si pe acestea, tot la foc mic insa fara capac. Practic am facut un sofritto (ca la risotto).
Ce culori frumoase si ce arome de primavara!
Cat se fierbe ciorba de urzici?
Am stins totul cu 2 L din apa ramasa de la oparire si am completat cu sare. Am lasat totul la fiert 10-12 minute si abia apoi am pus in oala si urzicile oparite si tocate.
Ideea este ca zarzavaturile si orezul fierb in cam 15-18 minute (mai ales ca au fost calite inainte) asa ca dupa ce-am pus urzicile am mai lasat totul la fiert maximum 5 minute. M-am orientat dupa gradul de fierbere al orezului: daca acesta e facut inseamna ca ciorbita de urzici e gata!
Nu mi-a ramas decat sa toc marunt si usturoiul verde si leurda.
De-abia dupa ce-am stins focul de sub borsul de urzici am pus verdeturile usturoiate. E pacat sa le clocotim acolo!
Ce ciorba faina, aromata si deasa!
Cum se drege ciorbita de urzici a la grec cu galbenus de ou, smantana si zeama de lamaie?
Am pregatit cateva frunze de leurda si de patrunjel verde precum si lamaia.
Intr-un castron potrivit (sa fie macar de 1 L) am pus smantana, galbenusul si zeama de la 1/2 lamaie (puteti pune si mai multa).
Le-am frecat bine si am inceput sa le subtiez adaugand cate un polonic din ciorbita de urzici fierbinte. Treptat, ca sa se incalzeasa liezonul (adica „ingroseala”) si sa nu se coaguleze smantana de la socul termic. Exact ca la ciorba de burta.
In final am turnat compozitia de smanatana diluata inapoi in oala cu ciorbita de urzici si am amestecat totul bine. Nu se pune pe foc!! Oul se va gati de la caldura ciorbei. Ciorba e gata!!
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: qbebe
Mesaj:
qbebe
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.