Ingrediente:
100 gr faina grau dur (merge si faina tip 650/550)70 gr fulgi de ovaz macinati80 gr unt (din frigider)1lg (sau 1 lg si jumatate) sirop curmale (miere)un praf de vanilieoptional: scortisoara, fructe uscate
Cum am procedat:
am amestecat faina cu fulgii de ovaz proaspat rasniti si cu vanilia. Am adaugat untul (dat prin razatoare) si l-am incorporat cu varful degetelor in faina, rezultatul fiind un aluat nisipos. La sfarsit, am adaugat lingura de sirop sau pasta de curmale. Se poate adauga si o lingura si jumatate de indulcitor lichid. Acesta va ajuta la adunarea compozitiei intr-o bila compacta. Daca peretii vasului nu raman curati in urma adaugarii îndulcitorului lichid și mai raman firimituri de aluat nisipos, adaugati o lingura de apa
rece.am invelit aluatul in folie si l-am invitat in frigider, 15’. Apoi, l-am asezat pe o hartie de copt presarata cu putina faina si l-am intins cu un sucitor. Voi hotarati cat de gros. Noua ne plac mai subtiri, insa puteti sa-i lasati si mai grosi. I-am decupat cu o forma rotunda si i-am transferat in tava de copt. Atentie la cum ii desprindeti dupa ce ii decupati! Eu ii desprind cu ajutorul unui cutit cu varful rotund, tocmai pentru a le menține forma perfect rotunda. Scriu asta, deoarece aluatul cu unt, daca este manipulat mai mult, se inmoaie. Iar daca incercati sa-i desprindeti cu “mainile goale”, riscati sa le stricati forma.odata asezati in tava de copt, i-am invitat in congelator, pe o tava acoperita cu folie. Ei bine, daca doriti sa-i papati in urmatoarea jumatate de ora, ii lasati 15’ in congelator, apoi in introduceti direct in cuptorul preincalzit. Daca nu, ii puteti pastra mai mult timp congelati (odata intariti, ii transferati de pe tava de copt in pungute închise ermetic sau cutii pentru congelator, gen Tupperware).
Asa arata congelati!coacerea se face direct din congelator in cuptorul preincalzit la 180*, aproximativ 15’. Daca observati ca se rumenesc usor, inainte de a se implini cele 15’ si sunt tari la atingere, ii scoateti.