Contrar folclorului in domeniu nu orice caine stie sa inoate sau este un bun inotator. "A inota caineste” este o expresie adesea intalnita, insa nu se aplica si in cazul tuturor patrupedelor. Adesea stapanii de caini presupun ca ai lor companioni au in sange capacitatea de a inota, insa nu este deloc asa. La fel ca si in cazul copiilor, cainii trebuie invatati sa interactioneze cu apa si sa inoate. Unii invata mai repede, altii mai greu, in functie de individ sau de rasa. Dar haideti sa vedem cum trebuie procedat.
Unele rase poarta chiar in denumirea lor inclinatia spre inot: "Cainele de apa portughez”. Astfel acestia sunt caini care chiar se nasc cu aceasta aptitudine si nu e nevoie de prea multa munca de convingere pentru a-i face sa intre in apa si sa se balaceasca. La ei de fapt e dificil sa fie tinuti afara din apa. In aceasta categorie se inscriu si Labradorul, Golden Retrieverul, Terra Nova si alte rase din aceasta categorie. Pe de alta parte sunt rase de caini care nu unoata sau care trebuie invatati sa inaote deoarece nu se afla in genetica lor acest comportament. Cainii de tip buldog, Mops, Teckel, Corgi si toate celelalte rase cu picioare scurte sau bot scurt. Deasemenea cainilor cu coada scurta le este mai dificil sa se ghideze in apa. Indiferent de rasa orice caine poate fi invatat sa inoate.
Sfaturile urmatoare se pot aplica atat la caini juniori cat si la caini adulti, cu mentiunea ca un caine tanar va invata mai repede decat unul in varsta. Alegeti un loc linistit pentru prima lectie. Unde sa fie liniste si unde sa fiti numai dumneavoastra pentru a nu fi distras cainele de stimuli externi. O piscina particulara, un lac sau marea sunt ideale. Apa trebuie sa aiba un acces facil si sa aiba adancimea progresiva. La piscina cainele trebuie indrumat si spre locul pe unde se poate iesi. Daca nu stiti cum reactioneaza cainele la apa, il puteti obinui intr-un bazin gonflabil, pentru copii in care il atrageti cu diferite jucarii sau recompense. Aceeasi lectie se poate invatat si pe malul marii de exemplu. Etapele le vom descrie luand ca loc de inotat marea, insa se aplica la fel pentru orice localizare.
Transformati totul intr-o joaca, alintati cainele, vorbiti-i pe un ton vesel, pentru ca sa fie destins. Intrati dumneavoastra in apa mica si atrageti-l acolo, incat sa se ude pe labute. Nu il fortati sa intre in apa si nicidecum nu il aruncati, asa cum se intampla de multe ori. De cate ori atinge apa, laudati-l, eventual recompensati-l. Incepeti sa va plimbati pe mal, prin apa pana la glezne, cu partea stanga inspre apa, daca cainele a fost obisnuit sa execute comenzile din partea stanga a stapanului. Incaz contrar folositi partea dreapta. Un caine dresat altfel se va deplasa intotdeauna spre partea stapanului de unde i se dau comenzile sau recompensele. Stand cu aceasta parte inspre apa, il fortati sa intre si el in apa. Cand observati ca deja s-a obisnuit cu apa, este momentul sa vedeti cum se descurca in apa mai mare, eventual chiar sa inoate si sa nu mai simta pamantul sub labute. In acest moment ii puneti lesa pentru mai multa siguranta (pentru el). In joaca sau ademenindu-l cu o gustare plutitoare (carnacior) sau cu jucaria preferata il aduceti cat mai in larg. Stati aproape de el. Daca este dintr-o rasa dintre cele cu dificultati la inot, mentionate mai sus, ar fi bine sa ii puneti si o vesta de salvare, pentru mai multa incredere in sine. Tineti de lesa si stati langa el. In momentul in care nu mai simt pamant sub picioare cainii incep sa pedaleze si sa se mentina la suprafata, insa nu toti reusesc din prima asa ca atunci trebuie sa interveniti si sa ii sustineti picioarele din spate si fundul. Plasati o mana sub burta si cealalta deasupra cozii si laudati-l, stimulati-l sa inoate. Daca observati ca se precipita si se panicheaza impingeti-l inspre mal, nu vreti sa il terorizati si sa transformati prima experienta in ceva infricosator, de care sa se fereasca pe viitor. In cazul puilor sau cainilor cu blana abundenta sau cei cu picioare si bot scurt scurtati sedintele deoarece intervine oboseala.
Un caine nu va reusi sa invete de la prima lectie, asa ca probabil va trebui sa repetati experienta mai multe zile al rand. In cele din urma orice caine va putea sa inoate. De mare ajutor in acest proces va poate fi un alt caine, deja inotator. Acesta va da mai multa siguranta catelului dumneavoastra si chiar va fi un bun exemplu de urmat (va invata mai usor de la un semen de-al lui, decat de la dumneavoastra). Aveti grija sa nu inghita apa prea multa, insa nicioata nu folositi cuvinte ca "Nu” in timpul lectiei pentru ca astfel cainele va crede ca a gresit altceva si ruinati tot ce ati construit pana atunci. Cand iese afara din apa, clatiti bine blana cainelui deoarece apa marii sau cea de piscina este daunatoare pielii.
caine-inot
caine-inot
caine-inot
caine-inot
caine-inot
caine-inot
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.