Inainte de a va decide sa va luati un caine trebuie sa va ganditi bine la responsabilitatile pe care le implica aceasta decizie. Un caine nu este un obiect sau o jucarie, ci o fiinta cu un caracter aparte, care are nevoi speciale, emotii, bucurii sau dureri si a carui incredere in dvs., ca stapan, nu trebuie tradata.
Alegerea unui caine este influentata de mai multi factori, printre care: locul in care domiciliati: la tara sau la oras, in bloc sau intr-o casa cu gradina si curte; marimea locuintei; timpul pe care il puteti petrece cu animalul dvs. si mijloacele financiare de care dispuneti. Trebuie sa stiti ca un caine, indiferent de rasa sau de temperament are nevoie de miscare in aer liber, de atentie si de ingrijire speciala. In cazul in care timpul nu va permite sa faceti fata unor astfel de sarcini este bine sa abandonati ideea de a lua un astfel de animal. Veti risca sa aveti un caine trist, obez, cu probleme cardiace sau cu alte boli.
De obicei, temperamentul cainelui trebuie ales in functie de temperamentul stapanului, pentru ca intre cei doi sa se stabileasca o armonie. Este recomandat ca persoanele nervoase sa aleaga un caine calm, gen: Bulldog, in niciun caz Fox Terrier. Celibatarilor li se recomanda un caine gelos, iar familistilor unul linistit si bland. Celor care muncesc foarte mult li se potrivesc cainii din rasele: Basset, Cocker, Teckel sau Pekinez. Daca locuiti la bloc evitati sa luati un caine nervos sau galagios (Dobermann, Setter, Fox Terrier). Chiar daca parul unui Afghan, Collie, Setter sau Cocker va impresioneaza prin frumusetea lui, tineti cont de faptul ca aceasta frumusete cere sacrificii si ca dvs sunteti cel care va trebui sa petreceti cateva minute suplimentare cu periatul si cu pieptanatul cainelui.
Cainii de vanatoare sunt foarte buni parteneri ai celor care fac drumetii lungi sau dispun de spatii generoase sau care sunt, la randul lor, pasionati de vanatoare. Exista rase de caini de vanatoare precum: Brac, Pointer, Vijla, Copiul german sarmos, Pudel-pointer, Spaniel etc. pe care nu trebuie sa le chinuiti indepartandu-le de la menirea lor, si rase precum Cockerul sau Setterul, Ogarul rusesc sau Afghan care se simt bine si in apartament, daca le este asigurat minimum de miscare necesar.
Cainii utilitari (Ciobanescu german sau Dobermann-ul) trebuie dresati si pusi in permanenta “la treaba”, altfel risca sa devina neascultatori si chiar agresivi. Cainii de talie mare, cum sunt cei din rasele: Dog german sau Saint Bernard trebuie feriti de aglomerarile urbane si crescuti in spatii largi, la curte, unde sa faca multa miscare.
Cea mai potrivita varsta pentru achizitionarea unui caine este intre 2 si 4 luni de la nastere, respectiv cat mai curand de la intarcare, iar perioada optima este primavara cand aveti posibilitatea sa iesiti cu el in aer liber si sa ii dati primele lectii de dresaj.
Orientativ va prezentam cateva rase de caini potriviti pentru anumite activitati sau spatii:
- caini care se adapteaza usor in apartamente sau in spatii mai putin generoase: Airedale, Beagle, Bulldog, Caniche, Chow-Chow, Cocker, Spitz, Pekinez, Maltez, Mops, Pinscher, Yorkshire Terrier, Tchin, Teckel, Chihuahua, Dalmatian;
- caini care cer multa miscare: Brac, Ciobanesc german, Cocker, Dalmatian, Fox Terrier, Spitz, Saint-Bernard, Setter, Pointer, Copoi;
- caini foarte buni pentru paza: Airedale, Ciobanesc german, Dog german, Dobermann, Welsh-Corgi, Spitz, Bull Terrier, Bulldog;
- caini care necesita mai multa ingrijire: Barzoi, Caniche, Chihuahua, Ogar Afghan, Pechinez, Cocker, Setter, Yorkshire Terrier, Maltez, Lhasa-Apso, Bichon.
Fara a avea pretentia ca am acoperit toate rasele de caini, dar cu speranta ca v-am oferit cateva sfaturi folositoare, va dorim sa faceti alegerea potrivita.
alegerecaine
alegerecaine
alegerecaine
alegerecaine
alegerecaine
alegerecaine
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.