Bruceloza canina este o boala cu transmitere sexuala, ce poate afecta ambele sexe. Agentul patogen incriminat este Brucella canis, o bacterie gram- negativa din grupa cocobacililor. Genul Brucella contine si alte specii de bacterii ce infecteaza animale precum: ovinele, bovinele, iar in cazuri rare chiar si omul. Brucella canis foarte rar provoaca imbolnaviri la om, insa riscul exista. In Romania, la momentul actual, bruceloza (de orice tip) se considera a fi eradicata, insa nu este exclus ca la un moment dat sa apara noi focare. In lume, bruceloza este larg raspandit, mai ales in tarile mediteraneene si sub-tropicale.
Transmitere
Intrucat se transmit cu precadere pe cale sexuala, bruceloza este o boala des intalnita la animalele folosite pentru reproductie, deci in special in canise.
Bacteria se transmite prin contact sexual, fetusi avortati, placenta infectata, urina, secretii vaginale, lichid seminal, lapte. Foarte rar, bruceloza poate fi contractata prin aer. Secretiile lacrimale si nazale, saliva pot contine si ele cantitati reduse de brucella canis.
Bacteria patrunde in organism la nivelul mucoaselor (vaginala, uretrala si bucala cel mai adesea). De aici, ajunge in circulatia limfatica si se cantoneaza in nodulii limfatii si splina. In timp, bacteriile calatoresc spre organele reproducatoare (uter, placenta, prostata, testicule), dar si spre alte organe cum ar fi rinichii, ochii si discurile intervertebrale.
Simptome
Simptomele sunt nespecifice si de cele mai multe ori lipsesc.
La femelele gestante provoaca “avortul brucelic” asa cum este cunoscut in termeni de specialitate. Avortul are loc in saptamanile 7-9 de gestatie (adica spre finalul acesteia). Fetusii apar partial degradati, iar eliminarea lor si a placentei este insotita de o scurgere verzuie. Daca sarcina este dusa la bun sfarsit, puii nascuti sunt slabiti, slab dezvoltati si vor muri in primele zile de la nastere.
Daca imbolnavirea are loc in primele saptamani ale gestatiei, embrionii vor fi absorbiti de organism, ridicand suspiciunea unei false infertilitati.
Pe viitor cateaua infectata are sanse mari sa ramana sterila. Daca este descoperita la timp boala, este recomandat ca femela respectiva sa fie scoasa de la reproductie.
La masculi, semnele clinice sunt putin mai evidente. De cele mai multe ori, testiculele se inflameaza si cresc in volum. Dupa aceasta perioada de tumefiere, apare fenomenul invers, de atrofiere.
La ambele sexe, propagarea infectiei la discurile intervertebrale (toracale sau lombare) produce disco-spondilita, care provoaca dureri, dificultati in deplasare sau schiopatat. Infectia ajunsa la ochi determina uveita. Mai pot aparea infectii renale, dermatite, endocardite sau meningoencefalita.
Insa, de cele mai multe ori animalele infectate apar asimptomatice. Febra apare foarte rar.
Perioada de incubatie a bacteriei este de 2-3 saptamani. La unele animale, infectia este eradicata din organism in primul an de la contractare. La majoritatea, vindecarea definitiva se produce in urmatorii 5 ani. Decesul din cauza brucelozei se produce extrem de rar, exceptand fetusii si puii.
Diagnosticare si tratament
Diagnosticarea rapida se face prin teste de sange, prin evidentierea anticorpilor anti-brucelici. In laboratoarele mari, pot fi facute teste mai elaborate si mai fidele.
Orice catea ce a experimentat un avort in ultima perioada a gestatiei ar trebui suspectata (implicit testata) de bruceloza.
Tratamentul este constisitor si putin eficient. Antibioticele nu reusesc intotdeauna sa elimine toate bacteriile din organism. Dupa cum spuneam, majoritatea cainilor infectati sunt asimptomatici si reusesc sa scape de infectie in urmatorii ani. Un tratament antibiotic poate ajuta la scaderea bacteriilor din organism si la reducerea riscului de transmitere.
Cainii depistati pozitiv ar trebui sterilizati si scosi de la reproductie.
In orice canisa (si nu numai) cainii reproducatori ar trebui testati anual. Un caine nou-venit va fi testat si tinut in carantina timp de 2 saptamani. Evitati imperecherile la intamplare.
cainele-alb-0n
cainele-alb-0n
cainele-alb-0n
cainele-alb-0n
cainele-alb-0n
cainele-alb-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.