Mi l-am dorit mult pe Gloire de Dijon, mai ales pentru floarea aceasta, cu petale usor creponate, impachetate unele in altele, pliate, ceva mai pline, atat de diferite de cele delicate ale englezestilor! Nu am fost prea inspirata plantandu-l cam in spatele lui Phyllis Bide. Lastarii putini pe care i-a scos in vara asta sunt subtirei si cu tendinta de a creste "ras cu solul", nu se pot sustine singurei. Acelasi lucru l-am remarcat si la Marechal Niel. Deocamdata nu am cum sa spun mai multe, sper sa reziste in iarna ce vine, e recomandat pentru zona climatica 6, va trebui sa-l protejez in caz de gerurile tarzii. Voi incerca sa nu-i suprim ultima floare care e pe cale sa apara, pentru ca planta isi fortifica pe timp de iarna ramurile care poarta fruct, chiar daca asta se intampla in defavoarea sistemului radicular.
Rose gloire de Dijon
Le patrimoine de la ville de Dijon Gloire de Dijon est une des roses anciennes les plus célèbres et les plus appréciées dans le monde. Issue du croisement un rosier Thé et du rosier Bourbon Souvenir de la Malmaison, est une belle rose à odeur délicieuse et à la couleur rare : elle débute en boutons crème délicatement teintés de rose et épanouit en coupes puis en fleurs plates aux pétales froissés jaune très pâle, nuancés abricot. Grimpant jusqu à plus de cinq mètres, elle fleurit tôt et jusqu' aux gelées. Elle est née à Dijon en 1853 rue des Moulins (actuelle rue Dumont) dans les pépinières de Pierre Jacotot, héritier une ancienne famille de jardiniers qu' on trouve installés à Dijon depuis 1693. Elle reçut le premier prix d' honneur de la Société d' Horticulture de Côte-d' Or et la médaille d' or de celle de la Seine l' année suivante. Elle est alors très appréciée en Europe comme en Amérique et le révérend Deans Hole, premier président de la National Rose Society à la fin de l' ère victorienne, s' attache à convaincre tous les pasteurs anglicans de la placer dans leurs jardins. Un peu oubliée durant quelques décennies, elle figure de nouveau en bonne place dans les catalogues des spécialistes de roses anciennes et dans quelques jardineries. On peut l' admirer dans quelques jardins de la ville.
este un trandafir pe care il urmaresc de ceva vreme ESTE SUPERB !!!dar cum in buget este intodeauna altceva prioritar ...
daca faci taieri toamna si nu-ti rapesc prea mult din timpul liber as vrea si eu o crenguta ,daca se poate...
Iti multumesc pe aceasta cale inca o data pentru ce mi-ai trimis anii trecuti s-au prins toti ,au facut niste radacini si flori pe cinste!!!
TE PUP Rodi !
Rau i-a mers, dar nu este vina lui. L-am plantat intr-un loc nepotrivit. Am zis ca il mut in toamna asta, dar am amanat pentru cea care vine ca sa termin intai cu plantarea celor din comanda noua. De drept, locul lui trebuie sa fie langa trandafirii vechi de la tara. Am mai multi care trebuie dusi acolo, si Madam Isaac Pereire, si pe Louise Odier. Inca nu sunt hotarata sa renunt la toti cei vechi pe care ii am aici, acasa, unde sunt langa ei mai mult timp.
Din ce stiu eu, trandafirii Noisette sunt mai putin rezistenti la geruri, mai ales la cele tarzii. De cand ii am eu nu au avut a se confrunta cu asa ceva. Vom vedea cum rezista in timp. Daca sunt ingropati bine, cu zona altoiului protejata, riscul de a-i pierde cu totul e mai mic. Sa-ti traiasca, draga Flora, toti trandafirii noi si vechi, ai multe, multe frumuseti in gradina si ma uit mereu, mai ales cand ai postari noi. Cand oare ne vom opri? Eu numai ce am terminat de plantat, ca incep sa ma uit iar dupa alti trandafiri noi, pentru anul viitor. Uneori ma supar tare pe mine, imi fac reprosuri, dar stiu bine ca uit repede de ele.
Da, deja m-a prins inghetul si zapada, am plantat totul intr-o zi, am acoperit cat si cum am putut, ii mai aranjez la primavara cand o fi dezghetat pamantul. Am primit butasi extraordinar de buni de data asta, era pacat sa-i tin cine stie pe unde!
Mi se pare adorabil! Am vazut putine poze cu el anul acesta, as fi vrut sa vad si tufa, eram curioasa daca e ordonata sau dezlanata cum nu prea mi-ar placea mie
Si Gloire de Dijon e deosebit. Il am in vedere pt la anul. Deocamdata urmaresc evolutia butasului de Alchemyst primit de la d-na Sanflora, care seamana la culoarea florii cu acesta.
La Tea hybrizi se recomanda lasarea ultimelor flori ca sa faca fruct, pentru fortificarea ramurilor, in zonele cu temperaturi foarte scazute pe timp de iarna. Asta in defavoarea radacinii care, in mod normal, se dezvolta cel mai bine iarna, cand planta este in repaus vegetativ. Daca lasi fructele, mai ales la soiurile sensibile la inghet (si Tea Hibrizii sunt cei mai sensibili), energia plantei este dirijata spre ramuri pentru a asigura protectia fructului, deci perpetuarea speciei. Si la noi, oamnenii, e la fel: o viitoare mama e mai rezistenta, mai sanatoasa, multe boli se vindeca in mod miraculous in perioada graviditatii, organismul se tonifica, tocmai pentru a asigura tot ce trebuie pentru cresterea pruncutului.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.