Perhaps the most mysterious of the old rose groups; attempts have been made to track down the probable parentage of the Damasks, but the suggestions seem implausible. The name refers to Damascus in the Middle East, whence it was once believed these roses came. We do know that they have been used for centuries in the production of attar or oil of roses; their fragrance is strong, and today it is the scent most often associated with roses. For potpourri, few roses are more valued than the Damasks.
Habit Damasks are moderate to large growers reaching 5' to 7' in height, arching with tapering branches that bow down with the weight of their blooms. We group them into three styles; 1. (E.g. YORK AND LANCASTER) The tall broad-spreading canopies, heavy caned below and twiggy at their extremities. 2. (E.g. LEDA) A shorter type with stouter canes and a more spreading, stiff habit, often with larger flowers of more petals. 3. (E.g. GLOIRE DE GUILAN) Even lower, more spreading plants rarely topping 4'.
Te rog spune-mi si mie la ce distanta ai plantat olzii in gradina de la tara ?
Fac niste planuri si de data asta vreau sa iau doar atati trandafiri cati sa nu fie inghesuiti...
I-am plantat pe siruri, iar distantele variaza de la sir la sir, de la 140 cm la 170 cm si chiar mai mult la unul dintre randuri, aproape 2 m. Nu am procedat bine, in viitor voi incerca sa desfiintez alinierea si ordinea ca sa para mai natural. Unii trandafiri sunt scunzi si distanta lasata intre ei e prea mare, altii sunt mari si ar fi trebuit sa las mai mult in jurul lor. Pe siruri am combinat din doua - trei clase, ca sa nu-i pun chiar aleatoriu, si sa-i pot memora care, cine este.
Ispahan iti puteam da si anul asta, am deja unu aici, la Piatra. Adu-mi te rog aminte prin februarie, foarte usor se prind cei vechi la inceputul primaverii. Despre ceilalti vorbim dupa ce ii primesc, cu mare drag iti dau din toti! (vezi numai sa ma tragi de manecuta atunci cand vrei ceva, sunt cam imprastiata in ultima vreme!)
Ce ma bucur ca trandafirii astia vechi isi recastiga locul in gradinile noastre! Trebuie neaparat sa le deschizi albume separate la fiecare si sa scrii tot ce observi legat de felul cum cresc, cum infloresc. Ca sa stim si noi, cei care abia de acum vrem sa-i aducem in gradina. Mie imi plac mult, la inceput nici nu am vrut sa aud despre ei, ziceam ca daca nu remonteaza, nu ma incurc cu ei, dar cand i-am vazut pe Ispahan si pe Henry Martin mi-am schimbat complet parerea.
Eu raman in asteptare, trebuie sa ma inarmez cu rabdare. Cred ca Florina va avea spectacol la vara si ea ne va spune multe, multe! Si va avea si ce sa ne arate. Eu pana cresc ai mei (adica dupa ce ii primesc si ii plantez!!) trebuie sa ma mai documentez!
Am luat si un Quatre Saisons Blanc Mousseux (Rosa Muscosa), imi plac din ce in ce mai mult si acesti trandafiri moss. Au pedunculii, caliciul si sepalele acoperite cu niste filamente glandulare, asemanatoare muschiului de padure; cand le atingi, se imprima pe degete un parfum de rasina, placut, am observat ca si frunzele uneori sunt la fel de mirositoare (mai ales cand e foarte cald). Inflorirea celor din clasa asta este unica, dar asa o bogatie de flori si asa o perioada de lunga infloresc incat compenseaza lipsa remontantei.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.