140 de grame de faina 35 de grame de amidon din porumb (gustin) 100 de grame de zahar 100 de grame de unt 1 praf de sare
toppingul de caramel si nuca:
150 de grame de unt 100 de grame de zahar brun 3 linguri de miere de albine sau glucoza 1/4 de lingurita de sare marina 3 linguri de smantana cu 30% grasime 1 lingurita de extract de vanilie 250 de grame de samburi de nuca
1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius; 2. Intr-un castron se pune faina, se adauga sarea, zaharul si amidonul, apoi untul rece taiat in bucatele (poza 1); 3. Se dau toate ingredientele la robot (procesor) sau se sfarama cu furculita (nu cu mana) pana cand se obtine un aspect omogen dar inca granulat (poza 2); 4. O coala de hartie de copt se umezeste cu apa, se sifoneaza bine strangand-o in maini (hartia va deveni mai maleabila), dupa care se intinde si se muleaza cat mai bine in forma (26×20 cm.); 5. Se toarna compozitia pentru crusta in forma si se taseaza bine cu palma, presand pe toata suprafata (poza 3); 6. Compozitia trebuie sa fie presata temeinic (poza 4); 7. Se da la cuptorul precincins la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute, timp in care crusta se va lega bine si va deveni usor aurie la suprafata (poza 5), dupa care se scoate din cuptor pentru a se adauga toppingul pregatit in timpul celor 20 de minute de coacere. Pentru topping, imediat ce se da crusta la cuptor, se pun intr-o craticioara untul, sarea, zaharul brun si mierea sau glucoza. Se pune craticioara pe foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand, ca sa fiarba pana ce zaharul se dizolva complet. Intre timp, se toaca samburii de nuca cu cutitul. Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, se adauga in craticioara samburii de nuca, cele 3 linguri de smantana si vanilia. Se da in cateva clocote amestecul, apoi se toarna in forma deasupra crustei deja coapte timp de 20 de minute. Forma se reintroduce in cuptor (care nu se stinge nicio clipa, pentru a mentine aceeasi temperatura de 180 de grade Celsius) si coace mai departe timp de 15-20 de minute, pana cand caramelul incepe sa faca bulbuci si se inchide la culoare, devenind un brun-auriu deschis. Se lasa prajitura sa se raceasca complet in forma, dupa care se scoate cu ajutorul hartiei de copt. Se aseaza prajitura pe un tocator si cu ajutorul unui cutit bine ascutit se portioneaza in patrate sau dreptunghiuri, dupa preferinta.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.