*
Ce fel de rasa cresteti si de cati ani ?
Din anul 1974 de cand am intrat in asociatia F 61 ma ocup de cresterea “Uriasilor Germani”. Din 1974 pana in 1990 am crescut Urias Germani alb, iar din 1990 pana astazi, Urias German gri.
*
Ce va place la aceasta rasa ?
Pe mine ma impresioneaza Uriasul German prin aspectul lui maiestuos, a corpului foarte mare, a urechilor lungi si late, cat si prin atentia lui si a calmului acestuia. Pur si simplu ma fascineaza. Intotdeauna este o bucurie sa vezi un Urias German.
*
Ce inbunatatiri vreti sa mai aduceti acestei rase ?
Reproducerea acestei specii m-a facut sa o aduc pe cele mai inalte pozitii in top, unde am avut rezultate foarte bune, animalele mele primind 20, 19, 14 puncte.Trebuie sa mai pun baza pe “capul” Uriasului German, care vreau sa-l formez mai masiv si cu maxilare mai pronuntate. Tin minte ca pe vremuri Uriasii Germani aveau capul mult mai dezvoltat, dar din punct de vedere frumusete nu erau atat de frumosi ca in ziua de astazi. Mi se pare foarte greu sa obtii rezultate foarte bune la un Urias german cu o blana superba si sa nu aibe un cap frumos.
Dupa parerea mea, ZDRK-ul face foarte bine ca se implica in problema urechilor, deoarece sunt suficient de lungi 20 pana la 21 de cm, ca doar trebuie sa arate totul proportional si in armonie cu corpul. Trebuie sa mai punem accent pe blana care se decoloreaza in partea burtii a iepuroaicelor, ceea ce nu ar trebui.
*
Se regaseste ceva specific in crescatoria dumneavoastra ?
In crescatoria exterioare am 44 de capete din care 24 apartin vechii mele crescatorii. Acestia sunt de marimea 1 x 1 M de mari, 65 de cm inalti, iar adapostul lor este construit din scanduri imbinate cu suruburi. Inainte aveam cate trei adaposturi asezate una peste cealalta, dar care ergonomic vorbind nu mi-a adus nici un avantaj, de aceea la noua crescatorie am asezat adaposturile doar pe doua randuri supraetajate. Marimea unui adapost este de 130 latime si 90 adancime .
*
Cate animale aveti pe an ?
In medie cresc 40 – 60 de pui pe an, pe care binenteles ii triez si pastrez doar exemplarele de expozitie. Dar de cand cu enterocolita multe se rezolva de la sine. Trebuie sa te bucuri daca iti raman 4 exemplare in toamna pentru expozitie.
*
Cate exemplare folositi pentru inmultire ?
In principiu pastrez iepuroaicele "batrane" care mi-au adus in ultimul an cele mai frumoase exemplare si care s-au purtat ca niste "mame" adevarate.
*
Ce metoda de hranire folosesti?
Eu ii hranesc o data pe zi si anume seara. Nu lipseste apa proaspata cu putin otet de fructe. Tot a doua zi le mai dau si cate un brat de fan. Ca hrana cu un procent lichid ridicat, le dau vara iarba proaspat cosita iar iarna nu lipseste varza pe care o mananca cu placere.
Dar, nu doar in asta consta mancarea lor ci mai trebuie sa le dau si hrana pentru putere, unde sunt destul de multe probleme din cauza enterocolitei si, trebuie tinut cont de varsta dintre cei tineri si maturi, deoarece hranesc diferit. De exemplu iepuroaicele in timpul alaptarii au nevoie de mai multe proteine. In crescatoria mea am trecut prin multe experiente ca de exemplu, daca le dai celor tineri catalizatori(granulat), vei observa ca vei avea o pierdere mai mare decat in alt an in care nu le-ai dat asa ceva. Asa am schimbat, radical, hrana constand in: 3 pahare de cereale pentru iepuri si 1 pahar de ovaz presat. Aceasta hrana este pentru puiet si le ajunge timp de 8 ore, iar pentru restul zilei le dau jumatate iarba si jumatate fan. Prin aceasta metoda de hranire am redus consistent pierderile de care aveam parte in alti ani si nici medicamente pentru enterocolita nu mai este nevoie sa le dau.
*
Care este secretul succesului dumneavoastra ?
Nu cred ca exista un succes printr-o anume reteta patentata. Experientele prin care treci in fiecare an cu observatii positive si negative, care sunt de mare valoare te conduc la o planificare mai buna a cresterii lor. Binenteles ca trebuie sa ai putin "simt" in a alege perechea potrivita de procreere si de a stii exact cand poti introduce un nou "strain" printre ei.
*
Ce va face cea mai mare placere in crescatorie ?
Sunt multe lucruri care imi face placere in cresterea lor si care este si motivul pentru care, chiar datorita multor pierderi intr-un an, nu renunt. Intotdeauna imi face placere sa vad cum evolueaza puietul in crestere, iar mai tarziu sa ai si bucuria unui punctaj bun la cate un concurs.
*
Ce inseamna pentru dumneavoastra “prietenia de crescator” ?
Pentru mine acest termen are doua intelesuri. Unul pentru crescatorii adevarati in care poti avea foarte mare incredere, care ajuta un alt crescator la greu, iar pe care eu ii apreciez foarte mult si merita sa apartina grupului hobby-ului nostru, cel care nu este gelos pe trofeele agonisite cu truda, si un al doilea, care din pacate exista si asa numitii prieteni de crescatorie, care te vorbesc de rau pe la spate si care sunt ciudosi pe ceea ce ai realizat.
*
Ce alte hobby-uri mai aveti ?
Ma intereseaza foarte mult fotbalul pe care il si practic de 13 ani si sunt inca activ in echipa orasului natal, MTV Luedingworth.
*
Activitatile la club sunt importante pentru dumneavoastra ?
Cluburile sunt de foarte mare importanta pentru evoluarea raselor individuale. Aici se fac treburile “fine”, de unde profita mai tarziu toti membrii clubului.
*
Cum vedeti viitorul cresterii raselor de iepuri ?
De fapt impartita, deoarece nu reusim sa predam aceasta iubire de animale si celor tineri, sau mai bine zis, sunt foarte putini tineri care isi aleg acest hobby si unde nu vad un viitor foarte indelungat. Vad in cluburi o medie de varsta inaintata si unde este nevoie de tineret.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: popsever
Mesaj:
popsever
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.