Gasca de vara ( Anser anser ) o mai gasim in descrieri si sub numele de gasca mare sau gasca cenusie. Din aceasta specie provine si gasca domenstica de la noi. Gasca este o pasare migratoare care soseste in tara in luna februarie si pleca in luna noiembrie catre nordul Africii. Rar se intampla sa ramana la noi si asta mai ales in iernile blande. Toamna tarziu se aduna in grupuri, zburand in formatie de V sau de unghi cu cea mai experimentata gasca din grup in frunte. Prin cunscutul lor strigat isi iau ramas bun la fel cum anunta si venirea primaverii la revenirea lor din luna februarie, inceputul lui martie. Perechile care cuibaresc la noi prefera Delta Dunarii si cateva lacuri din sudul tarii.
Penajul este de culoare cenusiu maro cu alb in zona pantecelor si sub coada. Penele de pe spate si aripi au marginile albe. Ciocul si picioarele sunt de culoare portocalie. Gasca de vara este cea mai mare specie de gaste din tara, avand o greutate de pana la 4 kg, o lungime de pana la 85 cm si anvergura aripilor de pana la 1,65 m. Masculul se poate diferentia de femela prin marime si mai putin prin caracteristici ale penajului.
Gasca mare este foarte cautata de vanatori pentru ca se hraneste de obicei in afara baltilor, pe pajisti si miristi, cu cereale, seminte, diferite produse vegetale si din acest motiv carnea de gasca de vara nu miroase a peste.
Pentru cuibarit prefera zonele intinse si joase cu stuf si pajisti in apropiere. Gasca depune pana la 6 oua albe intr-o singura ponta pe an.
Gasca de vara este o pasare cu un interes crescut din partea vanatorilor. Din acest motiv trebuie avuta in vedere o monitorizare corecta si obiectiva a populatiilor in asa fel incat sa nu avem o scadere drastica a exemplarelor in urmatorii ani.
Informatii preluate de pe
www.animale-salbatice.ro