Califarul rosu ( Tadorna ferruginea ) este o pasare rara in Romania motiv pentru care este protejata prin lege. Si in Europa este o prezenta sporadica, cu densitati mai bune ale populatiei in Grecia si Turcia. La noi in tara poate fi intalnita in Delta Dunarii si foarte rar in lacurile din interiorul tarii. Prefera lacurile izolate, eventual cu insule, departe de prezenta omului. Sunt foarte sperioase si este greu sa te apropii de ele pentru observatii si fotografii. Datorita penajului frumos colorat califarul rosu este crescut ca pasare ornamentala. De altfel se considera ca multe din perechile care cuibaresc in Europa provin din crescatorii de unde au fost scapate accidental sau eliberate. Califarul rosu este puternic amenintat cu disparitia si necesita masuri urgente pentru conservare. Vanatoarea la aceasta specie este interzisa.
Culoarea generala a penajului este caramizie cu nuante mai deschise spre cap. Femela are capul alb iar la mascul putem vedea un guler subtire de culoare neagra. Lungimea corpului este de 58-70 cm, anvergura aripilor de 1,1 - 1,35 m iar greutatea de 1,2 - 1,4 kg. Femela este mai mica decat masculul.
Califarul rosu isi construieste cuibul asemanator califarului alb, in vizuini, crapaturi, printre stanci sau in scorburile copacilor. Femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe an pe care le cloceste timp de 28 de zile.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.