Spre deosebire de caine, care este un animal ce s-a pus cu totul la dispozitia omului, pisica a ales sa fie egala sa, o companie subtila si tonica. Pisicile isi exprima starea de moment fara prefacatorie, mieunatul lor "dulce" si torsul fiind modalitatile prin care se manifesta.
Cea mai placuta si mai linistitoare stare a pisicii, pentru stapanii sai, este atunci cand aceasta toarce. Daca ne punem intrebarea cum toarce o pisica, raspunsul este neclar, pentru ca nu s-a gasit inca o parere avizata. Totusi exista cateva variante propuse de cei care au studiat acest fenomen.
Pe de o parte, cercetatorii sustin ca torsul se produce la vibratia vaselor sanguine situate in pieptul pisicii, iar, pe de alta parte, unii pretind ca torsul se formeaza atunci cand nervii transmit semnale electrice ce fac corzile vocale sa vibreze, iar diafragma actioneaza ca o supapa, lasand aerul sa treaca peste corzi in timpul inspiratiei si al expiratiei, creand astfel sunetul.
Se pare ca pisicile torc cand sunt relaxate sau cand vor sa se calmeze. Expertii afirma ca nu exista un motiv clar pentru care o pisica toarce, dar, de obicei, o face pentru ca este multumita.
Exista si alte cazuri in care pisica toarce si pe care stapanii sai ar trebui sa le cunoasca, pentru a nu interpreta gresit starea si modalitatea de exprimare a pisicii. Toti iubitorii de pisici stiu ca pisicile torc atunci cand sunt fericite. Ceea ce multi dintre ei nu stiu insa, este ca ele recurg la aceasta modalitate de exprimare si cand sunt grav ranite, cand sunt pe moarte sau cand nasc.
O mama pisica toarce pentru puii sai, astfel incat acestia sa stie ca ea este alaturi de ei si, la randul lor, puii torc ca raspuns la tandretea mamei lor, pentru ca aceasta ii spala si ii curata, formandu-se astfel intre ei o legatura afectiva foarte puternica. Puii mai mari torc pentru a atrage adultii sa se joace cu ei. Unele pisici adulte pot toarce catre un agresor, aratandu-i astfel ca nu au nici o intentie sa ameninte. De foarte mare importanta este faptul ca pisicile pot toarce si in cazurile in care sunt speriate.
Poate ca ati observat ca sunetul din timpul torsului se aseamana cu acela al unui motoras. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari "Fauna Communications" din Carolina de Nord, SUA, au descoperit ca torsul pisicilor reprezinta un adevarat mecanism natural de vindecare a organismului, ceea ce poate fi un punct-cheie in inspirarea mitului potrivit caruia pisicile au noua vieti. Pisicile ranite torc pentru ca le ajuta sa se vindece si sa isi intareasca oasele si organele interne.
S-a descoperit ca frecventa torsului pisicilor se incadreaza in intervalul 27-44 Hz, expunerea la o astfel de frecventa stimuland vindecarea si cresterea oaselor. Dar torsul nu afecteaza numai pisicile, ci si pe oamenii care convietuiesc cu acestea. Se cunoaste ca, la o asemenea frecventa de sunet, se imbunatateste densitatea osoasa la oameni, torsul considerandu-se a avea un efect similar cu tratamentele cu ultrasunete.
De asemenea, torsul nu amelioreaza numai structura si densitatea oaselor, ci si forta musculara. Exista o teorie conform careia scheletul uman necesita stimulare pentru a preveni pierderile de calciu, iar capacitatea de a toarce a pisicilor reprezinta, de fapt, modalitatea lor de a dobandi aceasta stimulare.
Cercetatorii considera ca aceasta descoperire ar putea ajuta oamenii foarte mult. De exemplu, pentru astronautii care se afla in spatiu, lipsa gravitatiei duce la o activitate fizica mult usurata. Fara forta gravitationala care atrage totul in jos, totul este mult mai usor, inclusiv corpurile astronautilor si, pentru ca acestia nu isi pot folosi muschii, pierd din masa si din forta musculara.
Poate pe viitor se vor putea introduce programe specializate in care sa fie incluse si pisicile, cu atat de beneficele lor calitati. Nu ar fi interesant ca torsul pisicilor sa puna capat acestor neplaceri? Deocamdata, singura orientare posibila ar fi cea a adoptarii unei pisicute blande si afectuoase, care, pe langa tandretea de care poate da dovada si pe care nimeni nu o pune la indoiala, va poate oferi adevarate clipe de vindecare fizica si spirituala. De-a lungul timpului torsul a oferit unele avantaje pisicilor. In cazul celor mai multe specii de feline torsul se manifestă prin vocalizare. În cazul pisicilor domestice însă, torsul este cel mai prezent atunci când pisica alăptează puii sau când o pisică este are contact cu stăpânul fie prin mângâiere fie prin hrănire. Pisicile pot să toarcă de la vârsta de 2 zile, iar pisica mamă toarce în timpul nașterii.
Deși se presupune că torsul pisicilor este o expresie a plăcerii sau un mijloc de comunicare cu juniorii din specia lor, este deasemenea posbil ca la baza torsului să fie momente stresante. Adesea, pisicile torc în momente când sunt stresate, momente precum vizita la medicul veterinar, sau apariția unei răni. Cu alte cuvinte pisicile nu torc doar când sunt mulțumite de circumstanțele în care se află. Cine toarce?
Nu doar pisicile domestice torc. Deși oamenii de știință considerau că doar pisicile pot să toarcă, cu timpul au observat că și alți membri ai subfamiliei felinelor precum gheparzii, linxul sau pumele pot să toarcă. Există și alte specii de animale care manifestă acest comportament printre care amintim hiene, porci de guineea sau ratonii.
Însă un lucru este știut: felinele care torc nu prezintă și răget, iar felinele care prezintă răget nu pot să toarcă. În cazul felinelor care prezintă răget, structura organelor din jurul laringelui nu este destul de rigidă ca să le permită să și toarcă. Astfel, panterele, leii, leoparzii, jaguarul sau tigrii nu pot să toarcă.
Oamenii de știință spun că felinele au dezvoltat răgetul pentru a-și proteja prăzile și mândria. Confrom teoriei acestora, dacă tu ai fi o felină mare care trebuie să se miște permanent pentru a prinde o pradă, răgetul puternic te va ajuta să-ți menții teritoriul pe care cauți prada.
Pe de altă parte, pisicile de casă sunt animale singuratice și nu trebuie să concureze cu alte animale pentru a obține hrană. În aceste condiții comunicarea dintre ele nu trebuie să fie de anvergură. Pentru ele este suficientă marcarea terioriului pentru a anunța alte animale de prezența lor. Cum toarce pisica?
„Cum toarce pisica” este o intrebare la care se caută răspuns de câteva zeci de ani. Oamenii de știință au demonstrat că o pisică produce torsul prin semnalizarea intermitentă a musculaturii din jurul laringelui și diafragmei. Pisicile torc atât în timpul inspirării cât și în timpul expirării având un tipar consistent și o frecvență cuprinsă între 25 – 150 Hz.
Mecanismul torsului este foarte simplu așa ca este greu de înțeles de ce nu toate pisicile pot toarce. Răspunsul la întrebarea „cum toarce pisica” poate sta în osul hioid care se gâsește în gât și este suport pentru limbă și laringe. În timp ce pisicile care torc au acest os hioid rigid, felinele mai mari au acest os flexibil ceea ce le permite răgetul în locul torsului.
Însă acest os nu este singurul care împiedică felinele mari să toarcă. Aceste feline au tampoane de țesut suplimentare în jurul osului hioid care fac ca torsul să le fie imposibil. Este posibil ca unele dintre aceste feline să aibă posibilitatea să toarcă însă n-o fac sau n-au fost auzite făcând-o. În cazul unor feline mari s-a observat prezența torsului, însă numai atunci când expiră, în timp ce pisicile domestice pot toarce atât când inspiră cât și când expiră. De ce toarce pisica?
Dacă regetul este folosit de câtre felinele mari pentru a semnala prezența lor și a marca teritoriul, se pune întrebarea: de ce toarce pisica?
Oamenii percep torsul pisicii ca semn al plăcerii sau al mulțumirii datorată prezenței lor. Însă, deși mulțumirea stă la baza apariției torsului, pisica toarce și când este speriată sau amenințată. Cu alte cuvinte, torsul pentru pisică este ca zâmbetul pentru oameni. Oamenii zâmbesc când sunt emoționați, când vor ceva, când sunt bucuroși sau pus și simplu când sunt mulțumiți de o acțiune. În aceleași condiții toarce și pisica. Torsul convingător
Torsul poate fi înțeles și ca o modalitate de a cere de mâncare. Cu siguranță ai observat dimineața că pisica ta toarce foarte insistent în timp ce se alintă în jurul tău, încercând să te conducă spre locul în care primește hrană.
Pentru ca acest tors să fie mai convingător, pisicile amestecă și unele sunete cu torsul, crescând totodată frecvența torsului cu cel puțin 25 Hz. Acest excercițiu este bazat pe dorința de a fi hrănite cât mai repede. Cu toții am observat cât de insistente sau chiar enervante sunt pisicile dimineața.
Torsul convingător este specific pisicilor care trăiesc doar în casă în familii cu unul sau doi membri. Pentru locuitorii casei, torsul convingător poate fi insesizabil, însă pentru musafiri, acest tip de tors iese în evidență imediat. Ei observă diferența între torsul de plăcere din timpul alintatului și torsul insistent din cursul dimineții. Puterea de vindecare a torsului
Pisica toarce nu doar când este fericită ci și când suferă de durere, când este bolnavă sau rănită, sau chiar când este aproape de moarte. Deasemenea și pisoii torc la foarte scurt timp după naștere, începând cu a doua zi de viață.
În aceste condiții s-a pus problema aflării scopului care stă la baza toruslui în condiții de vulnerabilitate. Astfel a apărut ideea că torsul poate aduce unele avantaje pisicii. După numeroase studii s-a demonstrat că torsul joacă un rol important în procesul de vindecare a pisicii.
Cu alte cuvinte, frecvența de 25 Hz a torsului oferă pisicii un fel de terapie fizică, care contribuie la vindecarea mai rapidă a acesteia. Torsul – terapie pentru oameni
Este știut faptul că pisica au un rol important în reducerea stresului și a tensiunii stăpânilor, iar acest fapt este îndeplinit cu ajutorul torsului. Torsul pisicii este un stimul care ajută oamenii să se calmeze.
Deasemenea, a fost demonstrat că torsul cu o frecvență de 25 Hz poate conduce la îmbunătățirea densității oaselor și poate grăbi vindecarea. Asocierea dintre frecvența torsului pisicii și grăbirea vindecării oaselor și mușchilor a reprezentat o metodă de tratare a fracturilor la oameni. Scăderea densității oaselor și atrofierea mușchilor sunt două condiții des întâlnite în cazul astronauților datorită perioadelor îndelungate pe care aceștia le petrec în zone cu gravitate zero. Aceștia sunt deasemenea tratați cu o terapie de ultrasunete cu o frecvență de 25 Hz. Fapte știute despre torsul pisicii
Torsul pisicii este diferit de orice alt tip de vocalizare specific animalelor, întrucât poate fi produs atât în timpul inspirării, cât și în timpul expirării; Lungimea de undă a toruslui pisicii este cuprinsă într 25-150 Hz. La cel mai scăzut nivel, torsul pisicii are același nivel de vibrație ca un motor diesel. Torsul este cunoscut pentru capacitatea de vindecare. A fost demonstrat că torsul pisicii contribuie la scăderea tensiunii, alienarea depresiei, îmbunătățirea densității oaselor și întărirea musculaturii. Studiile ştiintifice au arătat ca pisicile sunt mult mai mult decât nişte animale de companie pufoase, amuzante şi predispuse să devină, fără să facă nimic special, vedete pe Internet. Acestea au un efect terapeutic extraordinar, putând fi de real ajutor persoanelor care suferă, de exemplu, de afecţiuni ale inimii.
Ştiaţi că o persoană care are o pisică îşi reduce semnificativ riscul de a face infarct? Aceasta este concluzia unui studiu desfăşurat pe parcursul a 10 ani, la University of Minnesota’s Stroke Institute, la care au luat parte peste 4.000 de americani.
După această perioadă de 10 ani, proprietarii de pisici au prezentat un risc cu 30% mai scăzut de a deceda în urma unui atac de cord, în comparaţie cu persoanele care nu aveau pisici. Cum se explică acest fapt? Pisicile ajută la normalizarea pulsului, la reducerea nivelului de stres şi a tensiunii arteriale. În plus, pisicile "sunt vinovate" de la eliberarea de oxitocină în creier.
Oxitocina este denumită şi hormonul dragostei şi al ataşamentului, toate manifestarile de tandreţe, mângâierile, îmbrăţişările, vorbele afectuoase determină creşterea cantităţii acest hormon, care are un efect vindecător nesperat asupra trupului.
De asemenea, atunci când cineva se joacă cu o pisică, creierul acestuia secretă serotonină şi dopamină, care reduc stresul şi induc organismul într-o stare de armonie, stabilizând în acelaşi timp sistemul imunitar.
Studiile au mai arătat şi că:
Proprietarii de pisicii sunt mai puţin predispuşi la depresie.
Prietenii pisicilor au un nivel mai scăzut al colesterolului şi trigliceridelor.
Cei care au suferit un atac de cord trăiesc mai mult dacă au în casă o pisică.
În plus, torsul pisicii are puteri terapeutice. Conform unui articol publicat în Scientific American, pisicile torc cu o frecvenţă între 25 şi 150 hertzi, iar acest sunet poate ajuta la refacerea densităţii osoase şi a nivelului de energie. S-ar putea să observaţi că, după ce pisica s-a aşezat pe pieptul dumneavoastră, torcând harnică, vă simţiţi brusc revigorat. Asta pentru că frecvenţa torsului pisicii efectiv vă vindecă celulele din organism.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pasariderasaoradea
Mesaj:
pasariderasaoradea
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.