CALENDARUL TRATAMENTELOR LA SAMANTOASE [MAR-PAR-GUTUI]...[Este un calendar teoretic. Eu , acasa , folosesc doar tratamentele nr. 1 , 5 , 7 si 11.]
1] PERIOADA DE REPAUS VEGETATIV [ NOV.-MAR.],in trei etape : 1a) dupa caderea frunzelor ,1b] in intervalul DEC-IAN. [cand timpul permite] ,1c) sfarsitul lunii FEB.-inceputul lunii MAR. Fungicidul utilizat:Sulf muiabil-0,5% [sau Zeama sulfocalcica 28-31*BC-20%] si dupa uscarea totala a acestuia :Confidor Oil SC 004-1,5% [sau unul dintre :Oleocarbetox-2%,Oleoekalux-1,5% ,Oleodiazol-1,5%]. ATENTIE ! Cele patru insecticide din grupa Oil nu sunt compatibile cu Sulful muiabil sau Zeama sulfocalcica.Stropirile de iarna sunt considerate tratamente de baza. 2] Inceputul dezmuguritului : Sulf muiabil-0,5% + Actelic 50 EC-0,05% sau Champion FC +Aplaudus super-1,5% 3] Inceputul infrunzirii mugurilor:Zeama Bordeleza 0,5% +Actelic 50EC-0,05% sau Z.B.0,5% +Aplaudus s.-1,5% 4] Inceputul infloritului :Z.B.-0,5% +Sulf muiabil-0,5% sau Turda-cupral-0,2% +Sulf muiabil-0,7%. 5] Dupa scuturarea a 3/4 dintre petalele florilor : Topsin M70-0,7% + Carbetox 37 CE sau Captadin 50 PU 0,25% +Sumi-alpha-0,04%. ATENTIE ! Este foarte indicat ca aici sau la urmatorul tratament sa se foloseasca si un Acaricid [ex.: Omite 570EW sau Envidor 240 SC sau Vertimec 0,1% sau Nissorun 10 WP-0,3%] 6] La 10-14 zile de la tratamentul nr.5 [fructele cat bobul de linte] : se repeta tratamentul 5. 7] La 10-12 zile de la tr.6.: Dithane M45-0,2% +Decis Mega50EV-0,015% sau Dithane M45-0,2% +Calipso 480SC-0.02% sau Alcupral 50PU-0,2% +Calipso 480SC-0,02%. 8] La 10-15 zile unul dupa altul ,sau inainte cu 12-24 ore de ploile anuntate :se repeta tratamentul 7.sau :Sulf muiabil-0,5% +Actelic 50EC-0,05% sau Captadin 50PU-0,25% +Bumper250CE-0,03% +Carbetox 37CE-0,4%. 9] August : Dithane M45-0,2% +Sumi-alpha 0,04% sau Funguran OH50WP-0,2% + Fastac 10EC-0,15%. 10] Fruct spre parga [ inceput SEP.] : Topsin M70-0,7% sau Euparen 50M-0,1%. 11] La ingalbenirea si inceputul caderii frunzelor :Sulfat de cupru[piatra vanata]-1,5% [stropire albastra] Tratamentele la samburoase [prun,cais....] la albumul " Pomicultura 2011 "
Am si eu o problema cu niste meri si am vazut ca va pricepeti si poate ma puteti ajuta si pe mine.Poate stie cineva ce boala este pentru ca nu-i dau de cap si din pacate pare sa se extinda si la pomisorii mai mici si asta ma sperie.Boala debuteaza cu ingalbenirea frunzelor de la baza lastarilor tineri(la pomii maturi) si dupa ce trec prin diferite faze ajung sa se maroneasca si sa cada.La pomisorii tineri debuteaza cu ingalbenirea frunzelor de la varf si raman in stadiul asta parand ca pomul stagneaza evolutia .Multumesc.
Neasorel,sa nu va suparati pe mine,dar HVALI are dreptate in ceea ce afirma si anume:Folia de plastic sau "tuburi" din PET-uri (am citit undeva), nu sunt bune pt protejarea pomilor pe timpul iernii,pentru ca:sub folie sau pet,sub actiunea razelor soarelui creste temperatura si umiditatea,iar noaptea condensul ingheata,pomul fiind sub un stres termic f.puternic.Datorita efectului de sera,pomul este derutat si intra mult mai repede primavara in vegetatie,iar orice mugure pornit prematur va ingheta la revenirea unor ingheturi tarzii.Eu folosesc si recomand cu caldura invelirea cu stuf (trestie),sau cu fasii de carton ondulat,materiale naturale si usor de procurat si de lucrat cu ele;Primavara,cand se dezleaga pomii,fasiile de carton sau de hartie sau stuful se ard obligatoriu,pentru ca in ele se ascund peste iarna o gramada de daunatori,sau unii isi depun acolo oua sau larvele pt iernat si astfel mai scapam de ei.Cu scuzele de rigoare;mult succes tuturor.
am o dilema, as vrea sa stiu daca este nevoie sa pun in livada 2 meri...se zice pentru o mai buna polenizare...am doar unul plantat anul trecut, a facut cateva flori,a pastrat in micut mar care a cazut la primul vant...zona este foarte friguroasa iarna, uneori cu zapada si bate vantul mai mereu
Categoric, da ! Si este indicat sa aveti soiuri diferite pt. o mai buna polenizare. Pentru a intarzia intrarea in vegetatie, si a nu fi surprinsi de revenirea gerurilor,iarna se aduna in jurul pomilor o cantitate foarte mare de zapada [ formati un con cu diametrul la baza de 1 m si de cca. 1 m inaltime ] Aceasta zapada o acoperiti in totalitate cu snopi de coceni pt. a nu se topi repede la venirea primaverii. Metoda aceasta se foloseste, in special la cais pt ca acesta infloreste mai timpuriu .
Revin cu un amanunt : pomisorul respectiv va fi protejat , mai inainte , impotriva rozatoarelor. Cu plase speciale , sau , in lipsa acestora, cu fasii de plastic [ nailon ].
protectia cu folie de nailon nu este prea stralucita , am facut-o si eu , ziua are loc un efect de sera si noaptea se raceste foarte repede practic pomul are o variatie de temperatura mai mare , se face mai bine cu tulpini de floarea soarelui sau scandura subtire , in snopi de coceni isi pot face gasi adapost soarecii
Prima fotografie cu merele " Florina " a fost facuta in urma cu o luna. Am refotografiat astazi cele doua mere. Copacii cresc pana la 3-4 m ,dar se preteaza si la forme mici [ forme artistice ], prin tehnica taierilor.Am notat pt. rezervare 1-2 copacei.
Aveti deja o mini pepiniera, cu soiuri spectaculoase. Sincere felicitari. Reusiti sa obtineti si pomi cu talie mica? Observ acei meri condusi pe orizontala, f.bine realizati. De unde procurati portaltoii? Dar portaltoii gutui? Fiind aproape de dv. si avand drum la Statiunea de Cercetare Pomicola Istrita (in luna oct.pentru a cumpara 2 ciresi soiul Regina) cred ca o sa cumpar si de la dv. un cires, un mar de vara si 2-3 nectarini sau piersici. O sa va contactez insa din timp pentru a sti disponibilitatea stocului. Multumesc mult.
Buna ziua ! Talia pomilor altoiti este determinata in cea mai mare masura de portaltoiul folosit.Deasemenea tehnica taierilor de primavara si de peste vara [ ciupitul lastarilor ] contribuie in aceeasi masura la talia si formarea de coroane artistice [ palisate ]. Portaltoii , atat cei generativi [ din samanta], cat si cei vegetativi [ marcote inradacinate ] mi-i produc singur. Va astept in perioada respectiva, ocazie cu care va voi exemplifica cele de mai sus.
Dupa miliardele de stropiri va cred si eu ca arata bine. Ce pacat ca doar arata bine, ca pe interior stim cu totii ca sunt pline de pesticidele cu care le-ati stropit si pe care pomii le-au asimilat!
Sa fie clar : acela este un calendar teoretic. Eu stropesc pomii mei de trei ori iarna [ in uscat],inca odata dupa caderea petalelor florilor, si inca odata cand fructele au narimea unei nuci.
piersici si nectarini cum i-ati altoit? primavara , vara (ochi crescand ,ochi dormind, despicatura , copulatie?) mie nu i-mi prea reuseste la tot ce altoiesc am rata de prindere de aprox 80% dar la piersic si nectarin am de 5 maxim 10%
Folosesc doar metoda " in ochi dormind" .Procentajul de prindere este determinat si de portaltoiul folosit.Rezultate bune dau piersicul franc si migdalul. Rezultate mai slabe da corcodusul.In ceea ce priveste perioada altoitului,sunt la fel de pretentiosi ca si ciresul. Se vor altoi doar intre 7 si 21 Aug.
Locuiesc intr-o zona cu specific pomicol ,unde aproape toti oamenii se pricep la pomicultura, la sport si la politica.Sunt foarte priceputi ,mai ales la pomicultura dar fiecare are denumirea sa pt. acelasi soi de pom.Si fiecare poate jura ca el are dreptate. De aceea am preferat sa-l numesc [ la randul meu ] extratimpuriu ,caci este extratimpuriu.
eu respect ceea ce faceti dv si o faceti bine , numele de care v-am intrebat se gasesc in cartile de pomicultura si sunt ale soiurilor care au perioada de coacere acum cu specificatia ca sunt mai multe soiuri decat cele descrise acolo , spre exemplu la par sunt descrise cam 30 si sunt 3000 de soiuri in cultura
Ce frumoase si gustoase. Cum ati reusit sa salvati caisii? Caci am inteles ca de la frig nu au prea facut fructe.
Acum vad si eu tratamentele care trebuie aplicate...eu am facut doar unul...of, of!
Aveti dreptate.A fost o iarna cu temp.foarte scazute.Si a mai fost si o noapte cu temp. negativa in perioada infloritului.Cu toate acestea au ramas ceva fructe.
Stiti vorba romaneasca :"nu faceti ce face popa , ci ceea ce zice popa". Nici eu nu respect in totalitate calendarul [ ma refer aici la diversitatea solutiilor] ,doar 75-80 % .
ce portaltoi folositi la par portaltoi franc sau gutuiul , din pomii luati in toamna am avut probleme doar cu un piersic la care au trecut iarna doar doi muguri , in rest sunt bine
Perii de anul trecut au fost altoiti doar pe par paduret.Cei de anul acesta sunt altoiti atat pe par paduret cat si pe gutui.Ma bucur ca pomii s-au prins.Piersicul cred ca va recupera si el .
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.