Am cumparat-o sa fac comparatie cu catina de gard pe care o am si nu pot scapa de ea. Seamana f bine. Sunt curioasa daca e aceeasi planta si ma intreb oare batranii din zona nu stiau daca era planta medicinala? Lumea de aici nu stie cum sa scape de aceasta planta. Chiar eu, smulg an de an plante noi care rasar peste tot, dar plantele mari dintr-un gard chiar nu am reusit sa le desfiintez. Voi face poze in paralel.
eu zic ca este aceiasi planta doar ca cea "de gard" care in sat la parintii mei ii mai zicea si gardurarita, este aclimatizata mai demult si salbaticita, pe cand cea cumparata este ...cu bani :)) Ma gandeam sa ii duc lu' mama si sa-i pun in curte dar cred ca nu m-a batut in 45 de ani si ma risc tocmai acum :)))
Am plantat si eu doi arbusti de goji: unul de la Sweetgarden si unul din supermarket. Cel de la sweetgarden are deja fructe de culoare rosiatica, am gustat si sunt cam amarui. Asa trebuie sa fie? Toata lumea spune ca sunt dulci!!! Sau trebuie sa mai astept sa se coaca?
Buna,eu am plantat goji salbatic in gradina,alaturi de cel ''domestic'',au fructificat ambele plante,gustul fructelor e la fel...singura diferenta e marimea fructelor...
asa este, au acelasi gust. La mine fiind langa ghiol probabil ca e apa in sol si sunt mai mari, pe cand cel din ghiveci le are mai mici, dar e in ghiveci inca si de asta.
Noroc bun
In literatura de specialitate din anii 60-70 am gasit ca lucium barbarum este catina de gard, a caror fructe erau date ca necomestibile. Am facut o experienta cu ele pe pasarile din curte si nu au patit nimic, asa ca le-am consumat si noi fara probleme. Din aceeasi familie lucium chinesse are aceleasi caracteristici si asemanari, fructele sunt insa mai mari.Acum 2 ani am cumparat din comert din acestea si din seminte am obtinut plante pe care le-am plantat in gradina, iar in acest an au facut citeva floricele. Sunt curios de evolutia lor. In curind voi posta poze cu evolutia celor 2 plante inrudite.
noroc bun
La albumul arbusti fructiferi si ornamentali am postat poze cu cei obtinuti din catina de gard cum ii zicem noi si cu cei obtinuti din seminte cumparate din market. Poate iti dai cu parerea. Dupa cit am citit pe net e una si aceeasi, am pus intrebarea si celor care se ocupa cu comercializarea puietilor dar nu raspunde nimeni, dar sunt convins ca vind catina de gard, la cineva chiar am gasit-catina de gard; Lycium barbarum Ningxia.
deja a fructificat, am si tuns-o, am si gustat fructele.Acum are si coapte si verzi. O s-o pun in gradina dar inca nu stiu sigur unde o vreau. La toamna, mai scot ce am surplus si fac loc. Oricum, e diferita de a ta.
La noi ,in ardeal,catina creste prin paduri si are fructe galbene,foarte cautate ca plante medicinale.
Nu stiu daca e aceeasi cu cea despre care ziceti ca creste in gard,are tepi si creste in tufe lemnificate.
Eu am semanat goji din fructe uscate,am pus fructul direct in pamant si au rasarit o multime de plantute dar am lasat numai 2 fire,acum au 4 frunzulite si trebuie sa le schimb
in ghivece mai mari.
da, sa stii. Pana acum nici nu le bagam in seama fructele , le mancau pasarelele. Dupa sfatul localnicilor, cica e otravitoare:)))) s-a mai daramat un mit:)))
Buna ziua,am vazut ca va doriti un goji din seminte,daca nu va da persoana care va promis,pot sa va dau eu unul la schimb cu un smochin,eu am reusit sa-i inmultesc din seminte dar sunt foarte pretentiosi,la tot,lumina apa,substrat,
vad ca ai cumparat goji,pai din seminte nimic...?ce ti-am dat eu erau lycium chineze,chiar de la mama lor!
ai mei au trecut iarna cu brio ,saptamana trecuta i-am tuns putin, au deja primi muguri!pup!!!
si n-ai unul in plus? eu n-am avut succes cu ei, dar cred ca mi-au mai ramas seminte si as mai incerca o data. Poate n-am semanat bine, da-mi un sfat, te rog.
pune semintele sa germineze pe vata umezita intr-o mini sera (un pet transparent taiat in doua)cand au doua frunzulite poti sa te muti in cuiburi din pastile de turba,sau pamant pentru rasaduri,se fac garantat!
aoleu, am incercat asa cu seminte de kiwi, au incoltit, dar cand le-am mutat , esec total. Oricum o sa incerc, dar prefer sa cumpar planta direct pt ca vreau si lycium chineze.
Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, cosmetica dar si ca planta ornamentala. Fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.
Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant! Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Betacarotenul – necesar ochilor se găseşte în cătina albă din belşug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regasim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate, iar in prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.
Utilizari :
Fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atît cît suportă fiecare. Tot secretul este sfărîmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniştit, este bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dînd un efect mai puternic decît cel al cafelei.
Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice – nu sînt atît de bogate în vitamine precum fructul în sine !
Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
Mugurii de catina au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cît şi la bărbaţi, fiind considerate de către cei ştiutori o adevărată viagra naturală românească.
Produse din cătină au fost utilizate si în alimentaţia cosmonauţilor, datorită efectului energizant şi echilibrant dar şi de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice (miraculoasa planta este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură).
Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice – produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.
Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.
Bogatia de ingrediente bioactive, fiecare cu actiunea sa specifica, fac din uleiul de catina o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica.
Produsele cosmetice ce contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.
Beneficiile miraculoase ale catinei sunt unul din motivele pentru care am ales cosmeticele bio produse de firma Eco Naturkosmetik, printre care regasim:
Lotiune tratament cu ulei de argan si catina – o excelenta crema non grasa, antioxidanta si cu efect nutritiv si antirid
Lotiuni de protectie solara cu maslin si catina (13, 24, 30)
Gama completa pentru bebelusi si copii cu rodie si catina alba : crema fata bebe, crema fundulet, sampon & gel de dus, spumant baie, ulei de masaj si, nu in ultimul rand, protectia solara FPS45.
PS: Despre uleiul de catina Hofigal pe care am inceput sa-l consum la staruintele mamei mele, intr-un alt articol
Te rog sa-mi spui si mie concluzia ta,cand vei face comparatie intre fructe. Eu pana acum am ajuns la concluzia ca acea catina de gard este varianta salbatica de goji- adica asa cam ca diferenta dintre parul altoit si cel salbatic,de la padure.
servus Mariana.este una si aceiasi-lycium barbarum.creste spontan si la noi in tara si este considerata planta invaziva.la mine la tara cresta sub foarma de garduri verzi.denumirea populara la mine in sat este 'lițiuan'.cam ciudat,nu? binenteles ca daca e cultivata si i se ofera conditii,fructificarea e mai abundenta si fructele sunt mai mari.tin minte,fiind copil,ca mama ma trimetea sa culeg frunzele pe care la dadea la bobocii de rata,taiate marunt si amestecate cu faina de porumb.probabil ca are ceva calitati,deoarece bobocii cresteau foarte repede si foarte sanatosi.
m-am pacalit si am cumparat si io cativa butasi, cand era mai simplu sa-l iau direct din gard.
daca ai sti , si zilele trecute cate plante noi am smuls, au radacina f lunga. Ce sa zic?am vrut sa vad cu ochii mei daca e sau nu aceeasi planta.Am citit, am cautat poze pe net, am un gard plin cu aceasta planta invaziva. Eu ma intreb, oare nimeni nu stie sau nu a stiut ca fructele ar fi bune? de obicei batranii stiau , dar aici toata lumea detesta catina de gard.
Batranii nu prea stiau multe, la noi in sat sparanghelul se foloseste doar vara la decorat buchete de flori. Au inceput sa il consume dupa ce tinerii au lucrat in Germania si au aflat ca este comestibil. Asa si cu goji.
La tara(un sat vechi din Vrancea)aproape toate gradinile sunt imprjmuite cu aceasta catina,pentru consolidarea gardurilor,dar nimeni nu o consuma!Sunt convinsa ca batranii ar fi utilizat-o in scopuri medicinale daca ar fi comestibila!S-ar putea sa fie,asa cum spune si Mihaela(mihaeladinsomova),varianta salbatica!Dilema iti va fi dezlegata(macar pe jumatate)atunci cand vei avea in mana fructele ambelor plante!
noua ne era interzis sa mancam fructele de catina de gard (goji),ca si cele de soc.ni se spunea sa nu mancam ca, 'bolunzim'!! aberatii si prostii.chiar in toamna,am mancat fructe de soc de pe un soc aflat chiar in gardul ce ne desparte gradina de cea a vecinilor,iar cand m-a vazut vecina s-a speriat, zicand ca sunt otravitoare.binenteles ca am invitat-o sa guste pt ca erau delicioase dar nici n-a vrut sa auda.
atunci e bine, abia aastept sa vad fructele. la ala salbatic nu sunt comestibile frctele si sunt mici. Voi face poze anul asta. Dar atat de bine seamana, pana si florile sunt la fel.
Si eu am cumparat toamna de la Hapy un goji, desi catina de gard am destula si ma chinui sa scap de ea, sunt curioasa daca are fructele mai mari si gustul mai altfel. Goji fructe uscate si ambalate am mancat si nu cred ca sunt cele care cresc spontan.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.