Principalele metode de plantare si ingrijire a trandafirilor:
Plantarea trandafirilor:
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aceste flori minunate, este indicat sa le gasit un loc de plantare in care sa beneficieze de aer si lumina suficienta, totusi, locul ales nu trebuie sa fie foarte cald, foarte rece sau plin de umezeala pentru a nu aparea boli si paraziti. Cele mai bune locuri pentru plantarea trandafirilor sunt cele din apropierea gardurilor, daca acestea nu umbresc.
Perioada optima de plantare a trandafirilor este primavara devreme (pana la jumatatea lui martie sau mijlocul lui aprilie) sau toamna (octombrie-noiembrie). Trandafirii in ghiveci, pot fi transplantati in orice perioada din an, cu exceptia iernii(se pot planta atata timp cat pamantul nu este inghetat).
Inainte de plantare, trandafirii trebuie pusi in apa cel putin 1-2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore. Trandafirii plantati primavara se acopera imediat cu un musuroi de pamant pentru a fi ferita de riscul deshidratarii cauzat de vantul uscat. Daca plantarea se face toamna, atunci se va face un musuroi mai mare, pana la acoperirea definitiva a ramurilor pentru protejarea de inghet.
Urmatorul pas este sapatul gropii. Groapa trebuie sa fie suficient de mare pentru ca radacinile trandafirului sa aiba loc (40/40 cm cu o adancimede 35-40 cm sau mai mare daca radacinile sunt mai mari). Inainte de a aseza trandafirul in groapa, este recomandat sa tai putin din radacinile stricate (radacinile butasului trebuie sa fie de aproximatic 20 cm), stimuland astfel formarea de radacini noi si nu uita sa adaugi pe fundul gropii putin nisip sau pietris pentru a permite drenarea apei. Apoi, asaza trandafirul in groapa, asigurandu-te ca ochiul de altoire se afla la 5 cm, la suprafata. La final, batatoreste bine pamantul si uda-l din belsug.
tabuhighlife.ro/articles/ce-se-intampla-daca-presari-scortisoara-pe-plantele-din-casa_1050?fbclid=IwAR0xj5uBzoJz87kB3wckmQmaA-5Tz0vJyc7o0Xt-MFezpjVEAtGjDEC1UM0Ingrijirea trandafirilor dupa plantare:
Primavara, principala lucrare in ingrijirea trandafirilor este dezmusuroirea (dezgropatul). Acesta dezmusuroire se face in luna martie, cand pericolul de inghet a trecut, iar dupa aceasta etapa urmeaza imediat taierile de primavara.
Trebuie sa stii ca prin prin taierile aplicate trandafirilor, se obtine o crestere viguroasa si o inflorire mai abundenta. Toamna, trandafirii se scurteaza la 30-40 cm, pentru a preveni frangerea lor sub greutatea zapezii, iar primavara trebuie sa revenim, cu taierile de optimizare.
In luna martie trebuie sa indepartezi toate ramurile batrane, uscate, dar si cele care se inghesuie si sa lasi 4-5 ramuri de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei. Specialistii recomanda ca dupa taiere sa se unga locul cu uleiuri de protectie. Atentie! Puii de trandafirii tineri, plantati din toamna nu au nevoie de taieri.
In cazul trandafirilor cataratori, taierile se fac primavara, in martie, dupa ce a trecut pericolul gerurilor. Trebuie sa indepartezi ramurile uscate, iar ramurile viguroase, crescute in anul precedent, trebuie lasate si scurtate doar varfurile, maxim de 20 cm. Toate cresterile laterale de pe ramurile principale trebuie scurtate la doua treimi.
Taierile de vara se numesc si taieri de usurare, iar aceasta procedura se aplica la toate soiurile de trandafirii si constau in indepartarea florile ofilite impreuna cu 2-3 frunze.
Este indicat ca toamna, dupa taieri, trandafirii mari sa se musuroiasca aproximativ 30 cm, iar la cei pitici 15 cm, iar cei cataratori sa se lege bine de un gardulet/spalier pentru a fi mai bine protejati pe timpul iernii.
Dupa executarea dezmusuroitului si taierilor se va sapa solul si se va adauga in sol fertilizanti.
Nu uita ca pe tot parcursul anului, solul trebuie mentinut afanat si fara buruieni
Trandafirii sunt plante excelente pentru o gradina de vis. Daca ai o gradina, cat de mica, sigur te incanta ideea de a planta trandafiri. Cu toate acestea, trandafirii pot avea probleme din cauza daunatorilor, a faptului ca nu sunt pusi in pamant bun sau cauze meteorologice ce nu tin neaparat de noi. Iata ce sa faci pentru a avea trandafiri sanatosi.
Pentru o gradina cat mai frumoasa si plante sanatoase, aveti nevoie de pamant permanent ingrasat cu ingrasaminte organice. Faceti rost de balegar de vita uscat sau de pamant gata ingrasat de oamenii care au si animale, la tara. Orice planta se va dezvolta mult mai frumos si armonios intr-un astfel de pamant. Chiar si plantele cumparate de la oras vor fi mult mai sanatoase cu un pamant ingrasat cum trebuie.
Ingrasamant organic pentru plante sanatoase
O masura de preventie a posibilelor imbolnaviri se face si pentru vremea de afara, ploi acide, mana sau grindina. Plantele sufera in urma acestor evenimente. Sticlele de plastic pot fi de mare ajutor in acest caz. Se taie o sticla de platic la fund si se acopera planta, se infunda cam 5 cm in pamant si se lasa dopul deschis, ca sa nu se ofileasca din cauza temperaturilor ridicate de peste zi.
Pentru trandafiri sanatosi, se planteaza cateva fire de patrunjel la piciorul tufelor de flori. In acest fel se previne aparitia puricilor pe plante. Trandafirii, ca si restul florilor din gradina ar trebui udate cu apa de ploaie pastrata in recipiente.
O boala foarte comuna a acestor plante superbe este cea a petelor negre, care este o boala fungica si afecteaza in primul rand frunzele. Se formeaza pete negre de forma rotunda, inconjurate de inele galbene. Acestea pot dauna grav plantele. Pentru prevenirea acestei boli, se va evita udarea trandafirilor de sus, ci numai de la radacina.
Ca tratament pentru aceasta boala, se vor rupe frunzele infectate si se va stropi planta cu urmatorul preparat:
1 lingura de bicarbonat de sodiu
1 lingura de sapun ras
5 litri de apa calduta. Se amesteca ingredientele, se pun intr-un pulverizator si se stropesc plantele o data pe saptamana.
Prevenirea bolilor la trandafiri cu usturoi si ceapa
Pentru prevenirea altor boli la trandafiri, se planteaza usturoi sub tufele de trandafiri. La fel de eficienta este si ceapa de arpagic.
Protejarea trandafirilor pomisori iarna. Cum tii la adapost ”copacelul” cu flori minunate
O alta boala frecventa la trandafiri este si putregaiul, care se intalneste mai mult pe florile mari si boboci, dar si pe alte parti ale plantei. Aceasta boala este favorizata de umiditate ridicata, iar planta este atacata si imbracata intr-un mucegai gri pufos.
Alte boli mai sunt: fainarea trandafirului, patarea neagra si rugina. Aceste boli sunt reprezentate prin necrozarea frunzelor si bobocilor, la inceput se observa o culoare alba, apoi galbuie, uneori petalele pot fi patate. Patarea neagra si rugina sunt pete ale frunzelor, atacate de ciuperci.
Tratarea trandafirilor impotriva daunatorilor
In primul rand este bine sa se taie si sa se arda lastarii atacati. Se va avea in vedere cultivarea de soiuri sanatoase de trandafiri, luandu-se masurile de preventie naturiste de mai sus, cu usturoi, ceapa sau patrunjel la radacina tufelor de trandafiri.
Un tratament eficient impotriva ciupercilor, puricilor si altor daunatori, atat la trandafiri, cat si la alte plante este:
1 lingurita de sampon natural
2 linguri de ulei mai subtire
2,5 litri de apa
Se amesteca bine uleiul cu samponul si apa. Ca ulei se poate folosi de la ulei de floarea soarelui la ulei de cocos. Se pun toate intr-un recipient cu pulverizator si se da pe fiecare planta in parte o data pe saptamana.
Un alt tratament naturist pentru bolile trandafirilor sau a plantelor din gradina, foarte benefic impotriva puricilor si ciupercilor:
100 de grame de pelin proaspat tocat
125 de ml de apa clocotita
jumatate de lingurita de sampon natural sau sampon delicat
Se toarna apa clocotita peste planta tocata si se lasa la infuzat pana se raceste. Se strecoara se amesteca cu samponul, se pun ingredientele intr-un pulverizator si se stropesc plantele o data pe saptamana.
DESPRE TAIERE - lady
TAIERI TRANDAFIRI
Preluat si adaptat de pe
forum.bestflowers.ru/t/obrezka-i-prischipka-rozy.2884/page-11"Enciclopedia trandafirilor" A. Pisarev
Teahibrizii:
La plantare se scurteaza ramurile la 2-4 muguri (adica pe "ciotul" ramas dupa scurtarea ramurii vor ramane 2-4 muguri.) In anii urmatori se aplica taieri combinate: ramurile groase se scurteaza la 4-6 muguri, cele mai subtiri la 2-4 muguri. Dupa 3-4 ani se indeparteaza 2-3 ramuri batrane pe an. Taierile scurte (la 2-3 muguri) se aplica numai pentru obtinerea florilor de expozitie, pe tije lungi.
Floribunda:
Tipul de taiere e mai dificil si depinde de fiecare soi in parte, cele mai bune rezultate se obtin prin taieri combinate. La plantare ramurile groase se scurteaza la 4-6 muguri, cele de gradul doi de pe ele - la 2-3 muguri, ramurile slabe se indeparteaza. In anii urmatori ramurile de un an se taie lung, indepartand 1/3 din ramura, cele de gradul doi, crescute din ele - la 2-3 muguri. Acestea vor inflori primele. Ramurile mai batrane se taie la 3-5 muguri, de pe ele vor porni lastari noi si ele vor inflori ceva mai tarziu decat cele de un an, prelungind astfel perioada totala de inflorire. Ramurile mai batrane de 3 ani, in cazul in care apar sufuciente bazale, se vor indeparta de tot.
Polyantha:
La plantare ramurile groase, de baza, se vor ciupi doar la varfuri, lateralele lor de gradul doi se vor scurta la 2-5 muguri, ramurile subtiri se indeparteaza. In anii urmatori se vor ciupi doar varfirule, ramurile de 1-2 ani se vor scurta cu 1/3, cele mai batrane de 2 ani - se indeparteaza.
Miniatur si patio:
La plantare se lasa doar ramurile groase, puternice, care se scurteaza la 3-6 muguri. In general, taierile pentru aceasta clasa sunt asemanatoare cu cele pt teahibrizi. In cazul in care soiul are tendinta sa lanseze lastari lungi, verticali, se vor aplica taieri ca pentru. floribunda. Unele soiuri se preteaza pentru taieri lungi, la 6-8 muguri, in cazul acesta se pot obtine tufe mai inalte, de 60-90 cm.
Clasa shrub si antici:
La plantare se lasa doar ramurile groase, puternice, cele subtiri si lateralele se indeparteaza. In urmatorii ani se ciupesc varfurile, se indeparteaza ramurile vechi, bolnave si cele care indesesc tufa. de retinut ca taierile puternice la acesta clasa pot duce la formarea unor lastari lungi si nefloriferi. dupa inflorire, lateralele (de gradul 2 si 3) se scurteaza la 2-3 muguri. Pentru soiurile neremontante acest tip de taiere se va aplica primavara. La unele soiuri ramurile de 1 an se pot scurta cu 1/3.
Acoperitori:
La plantare se indeparteaza ramurile subtiri si slabe. Nu se practica taieri, cu exceptia celor sanitare. In primii doi ani se pot ciupi usor varfurile, pentru o ramificare mai buna.
Rambler:
La plantare se scurteaza ramurile de baza la 25-30 cm.
Pentru grupa multiflora si wichuriana: In urmatorii ani taierile se vor efectua dupa inflorire: se indeparteaza total ramurile care au inflorit, pentru a se putea forma lastari floriferi tineri. In cazul in care exista putine ramuri bazale de inlocuire, se vor pastra cateva din cele de 2 ani, lateralele lor scurtandu-se la 2-3 muguri. Daca permite spatiul, ramurile de un an se vor conduce cat mai pe orizontala, pentru stimularea cresterii lateralelor care vor inflori in urmatorul an. Unele soiuri (ex. "Albertine" formeaza de la baza tufei putini lastari de inlocuire, iar cresterile noi apar mai sus si pe ramuri mai batrane. In acest caz, cateva ramuri mai batrane se vor scurta la 30-40 cm, iar restul -de unde a inceput sa cresca un lastar nou, lateral.
Climbing:
La plantare se lasa cateva ramuri gorase de 25-35 cm, cele subtiri si lateralele se indeparteaza. O taiere prea puternica la plantare (la 2-3 muguri ) poate duce la "involutia" spre forma initiala a soiului -tufa. Aceasta grupa se preteaza doar taierilor de formare - scurtarea dupa inflorire a lateralelor la 2-3 muguri si indepartarea ramurilor mai vechi de 4 ani. Daca nu se formeaza lastari bazali de inlocuire, se vor scurta ramurile batrane la 4-7 muguri. Unele soiuri (ex. "Florentina") infloresc doar pe varfuri, in acest caz se va stimula formarea lateralelor, cum e descris la rambleri. Unele soiuri climbing, precum Ros. Uetersen, New Dawn, se pot conduce si ca tufe, in acest caz li se vor aplica taieri ca la Th inalti.
Super-ramblerii, mini-cataratorii si cataratorii antici se vor taia la fel ca si cei climbing.
Clasa antici si de parc:
La plantare se vor inlatura ramurile slabe si subtiri. Pentru cei antici: in anii urmatori primavara se fac doar taieri sanitare si se vor ciupi varfurile cu cativa cm, acestea fiind adeseori atacate de fainare, deasemenea se vor inlatura florile ofilite. Trandafirii de parc remontanti: aceleasi taieri ca la antici, plus scurtarea cu 1/3 a ramurilor bazale de 1 an si scurtarea la 2-4 muguri a lateralelor.
Sfaturi pentru trandafiri in primul an
Un sfat-sugestie din nesfarsita mare de informatii ale Internetului, de fapt, de la iubitorii de rose mai experimentati de pe
rosebok.ru: trandafirii in primul lor an de viata ar trebui sa-si canalizeze energia pentru crestrea si formarea unei tufe armonioase. Din acest motiv se recomanda sa nu fie lasati sa infloreasca in primul val din luna mai: bobocii sa fie indepartati prin ciupire. (Eventual, se va lasa un singur boboc pe tufa, pentru confirmarea soiului). Acest lucru e important mai ales in cazul butasilor prinsi sub pet dar si celor altoiti dar anemici, firavi, care au pornit greu. Inflorirea in primul val este permisa doar butasilor altoiti frumosi, cu dezvoltare viguroasa imediata. Eu personal, indepartez primul val de boboci la nou-plantati si permit o oarecare inflorire in valul al doilea, din august, pentru a ajuta la lemnificarea lastarilor.
O alta sugestie pentru formarea unui schelet solid in primul an de viata a tufei: unii dintre lastarii tineri (de gr.1) se vor ciupi imediat deasupra celei de-a 4 perechi de frunze nou-formate. Acest lucru va opri cresterea lastarului in inaltime iar din mugurii de mai jos vor porni noi lastari laterali, in final formandu-se o tufa mai bogat ramificata, care va permite in urmatorii ani o sustinere mai solida a etajelor superioare.
CUM SE FACE TAIEREA UNUI TRANDAFIR ENGLEZESC
Trandafiri englezi sunt în mod natural energici și, dacă sunt lăsați fără tăiere, pot deveni arbuști mari și în picioare. Scopul principal al tăierii este de a crea un arbust frumos și atractiv, cu o structură bună. Acest proces încurajează, de asemenea, o nouă creștere proaspătă.
Vă recomandăm tăierea la sfârșitul iernii / începutul primăverii, când începe prima creștere. Aceasta este, în general, între februarie și martie.
Este bine să prune mai devreme, dar poate fi mai dificil să identificați tulpinile mai puțin sănătoase pe care le veți dori să le tăiați.
Dacă încă nu ați tăiat până în aprilie, este mai bine să faceți acest lucru.
Procesul variază în funcție de vârsta instalației dvs.
PRIMUL AN
Definiți Anul 1 ca orice trandafir care a încheiat primul său sezon de înflorire.
În acest stadiu, trandafirul dvs. își va stabili rădăcinile pentru a susține creșterea în viitor, prin urmare este necesară doar o tăiere foarte ușoară.
Pasul 1 - tăiați lăstarii înfloriți cu 3-5 inci și orice lăstari foarte puternici, care sunt disproporționate față de restul plantei.
Pasul 2 - "patru D" - elimina orice tulpini moarte, moarte, deteriorate și bolnave.
Pasul 3 - eliminați orice frunză care rămâne. Acesta este locul în care sporii de boală pot sta latenți gata să vă provoace planta anul viitor.
ANUL DOI
Planta dvs. va dezvolta în continuare sistemul său de rădăcină și nu va avea dimensiunea sau forma matură.
Pasul 1 - tăiați toate tulpinile cu o treime. Tăiați orice tulpină deosebit de lungă la aceeași lungime cu restul arbustului.
Pasul 2 - "patru D" - elimina orice tulpini moarte, moarte, deteriorate și bolnave.
Pasul 3 - eliminați orice frunză care rămâne.
ANUL TREI
În al treilea an, trandafirul tău va fi o plantă complet formată. Alegerea dvs. cât de mult vă reduceți este puțin mai flexibilă. Acum aveți ocazia de a influența dimensiunea și forma arbustului.
Înainte de tăiere, alegeți unul dintre următoarele:
Pentru un arbust mai înalt - redus cu mai puțin de o treime.
Pentru a vă menține mărimea actuală - tăiați trandafirul cu o treime.
Pentru a reduce dimensiunea - reduceți-vă cu jumătate sau chiar mai mult. Acest lucru va reduce dimensiunea arbustului fără a afecta
ANUL PATRU ȘI DINCOLO
Pentru a vă asigura că trandafirul atinge optimul, vă recomandăm să urmați pașii din Anul trei în fiecare an.
PUNCTE CHEIE
Amintiți-vă aceste puncte-cheie pentru a asigura o tăiere eficientă:
Formarea este esențială. Încercați să creați un arbust rotunjit.
Nu vă faceți griji în legătură cu unde ați tăiat o tulpină. Înțelepciunea acceptată sugerează tăierea chiar deasupra unei îmbinări de frunze cu o tăiere înclinată de la mugur. Cu toate acestea, nu există dovezi care să demonstreze că acest lucru este necesar.
Nu vă faceți griji cu privire la tăierea prea mult. Trandafirii sunt extrem de puternici și vor crește în spate, chiar dacă tăiați toate tulpinile înapoi la bază.
Îndepărtați cu grijă frunzele. Frunzele nu ar trebui să fie compostate și ar trebui să fie scoase din grădină. Acest lucru asigură că sporii care pot declanșa boala sunt îndepărtați din grădina dvs.
Fii atent la trandafiri pierduți. Ferește-te de orice trandafiri care se pierd în sol din cauza vântului care le balansează până când nu mai stau în picioare. Firmă în jurul bazei fiecăruia a crescut și le-a tăiat înapoi puțin mai mult pentru a reduce rezistența la vânt.
Trandafirii nu sunt plante pretentioase, iar specialistii spun ca nu trebuie sa fii expert pentru a prinde trandafiri in pamant. Indiferent daca respecti sau nu instructiunile, se intampla foarte rar ca planta sa nu se prinda, insa o plantare corectă va duce la o tufa bogata de trandafiri.
Iata mai jos care sunt principalele metode de plantare si ingrijire a trandafirilor:
Plantarea trandafirilor:
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aceste flori minunate, este indicat sa le gasit un loc de plantare in care sa beneficieze de aer si lumina suficienta, totusi, locul ales nu trebuie sa fie foarte cald, foarte rece sau plin de umezeala pentru a nu aparea boli si paraziti. Cele mai bune locuri pentru plantarea trandafirilor sunt cele din apropierea gardurilor, daca acestea nu umbresc.
Perioada optima de plantare a trandafirilor este primavara devreme (pana la jumatatea lui martie sau mijlocul lui aprilie) sau toamna (octombrie-noiembrie). Trandafirii in ghiveci, pot fi transplantati in orice perioada din an, cu exceptia iernii(se pot planta atata timp cat pamantul nu este inghetat).
Inainte de plantare, trandafirii trebuie pusi in apa cel putin 1-2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore. Trandafirii plantati primavara se acopera imediat cu un musuroi de pamant pentru a fi ferita de riscul deshidratarii cauzat de vantul uscat. Daca plantarea se face toamna, atunci se va face un musuroi mai mare, pana la acoperirea definitiva a ramurilor pentru protejarea de inghet.
Urmatorul pas este sapatul gropii. Groapa trebuie sa fie suficient de mare pentru ca radacinile trandafirului sa aiba loc (40/40 cm cu o adancimede 35-40 cm sau mai mare daca radacinile sunt mai mari). Inainte de a aseza trandafirul in groapa, este recomandat sa tai putin din radacinile stricate (radacinile butasului trebuie sa fie de aproximatic 20 cm), stimuland astfel formarea de radacini noi si nu uita sa adaugi pe fundul gropii putin nisip sau pietris pentru a permite drenarea apei. Apoi, asaza trandafirul in groapa, asigurandu-te ca ochiul de altoire se afla la 5 cm, la suprafata. La final, batatoreste bine pamantul si uda-l din belsug.
Ingrijirea trandafirilor dupa plantare:
Primavara, principala lucrare in ingrijirea trandafirilor este dezmusuroirea (dezgropatul). Acesta dezmusuroire se face in luna martie, cand pericolul de inghet a trecut, iar dupa aceasta etapa urmeaza imediat taierile de primavara.
Trebuie sa stii ca prin prin taierile aplicate trandafirilor, se obtine o crestere viguroasa si o inflorire mai abundenta. Toamna, trandafirii se scurteaza la 30-40 cm, pentru a preveni frangerea lor sub greutatea zapezii, iar primavara trebuie sa revenim, cu taierile de optimizare.
In luna martie trebuie sa indepartezi toate ramurile batrane, uscate, dar si cele care se inghesuie si sa lasi 4-5 ramuri de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei. Specialistii recomanda ca dupa taiere sa se unga locul cu uleiuri de protectie. Atentie! Puii de trandafirii tineri, plantati din toamna nu au nevoie de taieri.
In cazul trandafirilor cataratori, taierile se fac primavara, in martie, dupa ce a trecut pericolul gerurilor. Trebuie sa indepartezi ramurile uscate, iar ramurile viguroase, crescute in anul precedent, trebuie lasate si scurtate doar varfurile, maxim de 20 cm. Toate cresterile laterale de pe ramurile principale trebuie scurtate la doua treimi.
Taierile de vara se numesc si taieri de usurare, iar aceasta procedura se aplica la toate soiurile de trandafirii si constau in indepartarea florile ofilite impreuna cu 2-3 frunze.
Este indicat ca toamna, dupa taieri, trandafirii mari sa se musuroiasca aproximativ 30 cm, iar la cei pitici 15 cm, iar cei cataratori sa se lege bine de un gardulet/spalier pentru a fi mai bine protejati pe timpul iernii.
Dupa executarea dezmusuroitului si taierilor se va sapa solul si se va adauga in sol fertilizanti.
Nu uita ca pe tot parcursul anului, solul trebuie mentinut afanat si fara buruieni
Trandafirii sunt plante excelente pentru o gradina de vis. Daca ai o gradina, cat de mica, sigur te incanta ideea de a planta trandafiri. Cu toate acestea, trandafirii pot avea probleme din cauza daunatorilor, a faptului ca nu sunt pusi in pamant bun sau cauze meteorologice ce nu tin neaparat de noi. Iata ce sa faci pentru a avea trandafiri sanatosi.
Pentru o gradina cat mai frumoasa si plante sanatoase, aveti nevoie de pamant permanent ingrasat cu ingrasaminte organice. Faceti rost de balegar de vita uscat sau de pamant gata ingrasat de oamenii care au si animale, la tara. Orice planta se va dezvolta mult mai frumos si armonios intr-un astfel de pamant. Chiar si plantele cumparate de la oras vor fi mult mai sanatoase cu un pamant ingrasat cum trebuie.
Ingrasamant organic pentru plante sanatoase
O masura de preventie a posibilelor imbolnaviri se face si pentru vremea de afara, ploi acide, mana sau grindina. Plantele sufera in urma acestor evenimente. Sticlele de plastic pot fi de mare ajutor in acest caz. Se taie o sticla de platic la fund si se acopera planta, se infunda cam 5 cm in pamant si se lasa dopul deschis, ca sa nu se ofileasca din cauza temperaturilor ridicate de peste zi.
Pentru trandafiri sanatosi, se planteaza cateva fire de patrunjel la piciorul tufelor de flori. In acest fel se previne aparitia puricilor pe plante. Trandafirii, ca si restul florilor din gradina ar trebui udate cu apa de ploaie pastrata in recipiente.
O boala foarte comuna a acestor plante superbe este cea a petelor negre, care este o boala fungica si afecteaza in primul rand frunzele. Se formeaza pete negre de forma rotunda, inconjurate de inele galbene. Acestea pot dauna grav plantele. Pentru prevenirea acestei boli, se va evita udarea trandafirilor de sus, ci numai de la radacina.
Ca tratament pentru aceasta boala, se vor rupe frunzele infectate si se va stropi planta cu urmatorul preparat:
1 lingura de bicarbonat de sodiu
1 lingura de sapun ras
5 litri de apa calduta. Se amesteca ingredientele, se pun intr-un pulverizator si se stropesc plantele o data pe saptamana.
Prevenirea bolilor la trandafiri cu usturoi si ceapa
Pentru prevenirea altor boli la trandafiri, se planteaza usturoi sub tufele de trandafiri. La fel de eficienta este si ceapa de arpagic.
Protejarea trandafirilor pomisori iarna. Cum tii la adapost ”copacelul” cu flori minunate
O alta boala frecventa la trandafiri este si putregaiul, care se intalneste mai mult pe florile mari si boboci, dar si pe alte parti ale plantei. Aceasta boala este favorizata de umiditate ridicata, iar planta este atacata si imbracata intr-un mucegai gri pufos.
Alte boli mai sunt: fainarea trandafirului, patarea neagra si rugina. Aceste boli sunt reprezentate prin necrozarea frunzelor si bobocilor, la inceput se observa o culoare alba, apoi galbuie, uneori petalele pot fi patate. Patarea neagra si rugina sunt pete ale frunzelor, atacate de ciuperci.
Tratarea trandafirilor impotriva daunatorilor
In primul rand este bine sa se taie si sa se arda lastarii atacati. Se va avea in vedere cultivarea de soiuri sanatoase de trandafiri, luandu-se masurile de preventie naturiste de mai sus, cu usturoi, ceapa sau patrunjel la radacina tufelor de trandafiri.
Un tratament eficient impotriva ciupercilor, puricilor si altor daunatori, atat la trandafiri, cat si la alte plante este:
1 lingurita de sampon natural
2 linguri de ulei mai subtire
2,5 litri de apa
Se amesteca bine uleiul cu samponul si apa. Ca ulei se poate folosi de la ulei de floarea soarelui la ulei de cocos. Se pun toate intr-un recipient cu pulverizator si se da pe fiecare planta in parte o data pe saptamana.
Un alt tratament naturist pentru bolile trandafirilor sau a plantelor din gradina, foarte benefic impotriva puricilor si ciupercilor:
100 de grame de pelin proaspat tocat
125 de ml de apa clocotita
jumatate de lingurita de sampon natural sau sampon delicat
Se toarna apa clocotita peste planta tocata si se lasa la infuzat pana se raceste. Se strecoara se amesteca cu samponul, se pun ingredientele intr-un pulverizator si se stropesc plantele o data pe saptamana.