www.casa-gradina.ro/erica-sfaturi-de-ingrijire/?fbclid=IwAR3Fey9kKNe13oZ9VzY3Ts482ZRfzZZwolINvCOIqLOuhTPp0lZJ3xXpVWkErica carnea este un arbust de talie mica, are frunzele persistente, lungi de 0,50-1 cm, de un verde deschis. Are o crestere inceata, circa 10 cm pe an. Formeza tufe compacte cu o inaltime maxima de 20-30 cm si un diametru de 40-50 cm. Este o excelenta planta acoperitoare de sol.
Erica, sfaturi de îngrijire Florile Ericăi rezistă foarte bine sub zăpadă, fiind una dintre puţinele plante care decorează grădinile pe timp de iarnă. Dacă stai la bloc, pune-ţi câteva exemplare de Erica pe balcon. Planta arată foarte bine în vase scunde şi largi, smălţuite în culori asortate cu florile.
Planta preferă un sol uşor acid, bine drenat, cu umiditate destul de ridicată. Ca poziţie, trebuie plantată în plin soare sau măcar penumbră pentru o bună dezvoltare. Plantarea se face de preferinţă primăvara, în sol acid, dar amestecat cu nisip pentru un drenaj bun.
Erica, sfaturi de îngrijire pentru plante atacate de ciuperci
Simptome: Frunzişul devine gri-cenuşiu, iar părţile superioare ale plantelor se usucă; cu timpul planta se va ofili în întregime.
Cauză: Cu toate că prima intenţie ar fi să îi dăm apă, trebuie luat în calcul şi faptul că ar putea fi infectată cu Phythophtora. Această ciupercă atacă rădăcina şi baza plantei, reuşind să o omoare fără prea multe simptome.
Erica este rezistenta fata de inghet, rezista pana in la temperaturi de -25° totusi daca se planteaza in ghivece sau jardiniere acestea sa fie din ceramica sau beton si sa fie protejate iarna cu iuta sau fibra de cocos.
Sfat: inainte de plantare taiati o parte din radacinile de la baza; acest lucru va stimula planta sa se inradacineze in sol foarte rapid.
Remedii: Ca prevenire trebuie asigurat un drenaj bun, iar un fungicid puternic, eventual asociat cu un tratament cu aburi, ar putea salva planta în caz de infecţie. În unele cazuri, dacă infecţia este izolată, se pot înlătura plantele infectate pentru a preveni extinderea.
Simptome: Părţile tinere ale plantei, mai ales lăstarii noi şi bobocii, sunt acoperite cu o pâslă gri albicioasă. Frunzele se pot îngălbeni şi cu timpul pică, iar în cazul unei infecţii acute, planta poate muri.
Cauză: Acest tip de mucegai este produs de Erysiphe polygoni, mai bine cunoscut sub numele de făinare.
Remedii: Pentru a evita instalarea şi proliferarea bolii, se doreşte asigurarea unui regim hidric adecvat şi o bună circulaţie a aerului în acea zonă; de asemenea, poziţionarea în soare sau penumbră a exemplarelor de Erica. Tratamentul se administrează de la observarea primelor simptome ale bolii, pentru a evita extinderea ei. De cele mai multe ori se folosesc fungicide pe bază de sulf, în doză recomandată de producător.
Simptome: Baza plantei este negricioasă, mai ales lăstarii tineri; dacă nu se intervine, planta moare la scurt timp.
Cauză: Această boală afectează baza plantelor, care se înnegreşte şi putrezeşte rapid. Rhizoctonia apare nu doar la Erica, ci şi la multe alte plante ornamentale. Din păcate, se propagă la nivelul solului.
Remedii: Pentru a se evita infecţia, floarea se plantează nu foarte adânc şi se evită excesul de apă din sol. Odată infectată, se aplică din timp fungicide, chiar de la baza plantei, pe pământ. Înainte de plantarea propriu-zisă se face o dezinfecţie de prevenire.
Citește și Sistemele automate de irigații
Erica, sfaturi de îngrijire pentru plante atacate de insecte
Simptome: Planta îşi pierde din vigoare, iar la o inspecţie mai amănunţită se pot observa mici punctuleţe gălbui. Dacă stropim planta cu apă, putem vedea chiar pânza fină ţesută pe plantă.
Cauză: Aici este vorba despre acarianul roşu comun, un inamic aprig şi greu de observat, care îşi face de cap cu aproape toate plantele ornamentale. Cel mai frecvent apare în condiţii de uscăciune şi temperaturi mai ridicate.
Remedii: Ca prevenire, vom asigura o umiditate propice dezvoltării plantei. În cazul unui atac, se va pulveriza planta cu apă călduţă sau extract de urzici, iar daca acestea nu au succes, se va folosi un acaricid conform instrucţiunilor date de producător.
Simptome: Erica prezintă unele zone cu diferite pete mici, sub forma unor împunsături; unele părţi ale plantei se usucă.
Cauză: Păduchii ţestoşi sunt unii dintre cei mai mari duşmani ai Ericăi şi nu doar a ei. Datorită secreţiilor lipicioase, pot facilita instalarea unor boli produse de ciuperci.
Remedii: Păduchii sunt destul de greu de combătut deoarece au acea carapace puternică prin care nu prea trec insecticidele. De aceea, cel mai bine este să aplicăm tratamente de prevenire încă din primăvară, când aceştia nu au dezvoltată carapacea de chitină. Ca tratament, se folosesc insecticide specifice, administrate conform instrucţiunilor de pe ambalaj.