ENCICLOPEDIE TRANDAFIRI
Pentru iubitorii de roze, un link catre o enciclopedie-forum cu si despre trandafiri:
www.rosebook.ru/roses/Eu am invatat (si inca mai invat) enorm de -aici. Extrem de bine organizat, cu forum tematic de discutii bazat pe experiente si poze reale, articole, ajutor pentru incepatori, etc. toate, din pacate, in rusa.
Va sugerez sa accesati arhiva foto, care este impersionanta. E completata in permanenta de membrii acelei comunitati: poze reale, din gradini, (multe cu tufa de trandafir in ansamblu , pentru a putea aprecia evolutia soiului in cativa ani), in orice caz, mai multe si mai de calitate ca pe helpmefind.
Fisa soiului (care se deschide dupa accesarea denumirii soiului din indicele alfabetic sau prin bara-search de sus) este, iarasi, de un real ajutor.
Introduceti in bara de cautare denumirea soiului dorit (sau gasiti-l in indexul alfabetic).Cand se va deschide pagina cu soiul, copiati adresa web ruseasca, introduceti aceasta pe google-translator in fereastra pt. text, reglati traducerea din limba rusa in romana si dati clic pe tradus. Toata pagina se traduce complet. Traducerea e aproximativa, dar foarte mult se subintelege.
Sper sa va fie de folos, asa cum de ani buni imi este si mie.
TAIEREA TRANDAFIRILOR URCATORI
Fetelor, se pare ca eu am taiat gresit trandafirii urcatori, asa ca va prezint metoda Corinei (Corina Simionescu), metoda care mi se pare mai buna:
"Se poate si mai ușor, fara atâta munca de tăiere ramuri groase. Procedeul cu ramura tânara se pune in practica tot la trei patru ani, când ramura devine lemnoasă si bătrâna. Pana atunci doar se scurtează lateralele la doi max trei ochi. Intre timp se tot păstrează un lăstar doi tineri pentru nelocuite, daca trandafirul a depășit patru ani. Mai simplu si mai puțin epuizant in timp pentru trandafir. Tăierea asta an de an foarte radicala este epuizata pentru trandafir, ma refer in timp. La th nu e o problema, nu au de susținut o asemenea masa de flori si frunze. Dar la urcatori este mult de munca si asa, nu beneficiaza in timp de asemenea tăiere radicala. După varsta de patru ani, se tot inlocuieste câte o ramura doua cu tinere, ar nu chiar toate."
"... fără susținerea câtorva ramuri adulte, primăvara, trandafirul trebuie sa o ia de la zero si sa muncească enorm. Daca lași câțiva ani si doua trei ramuri tinere dar totuși mai mature, alea folosesc ca baza de dezvoltare pentru cele noi tinere, ajuta hrănindu-se tufa sa poată duce atâta munca. Aici nu vorbim de teahibrizi care fac ramuri scurte, aii corbim de masa de flori si frunze pe care trebuie sa o susțină planta. In timp scurtat radical se epuizează si tufa dar si puterea de a face muguri bazali de unde sa vina mereu tineret."