Asparagus Pea – Mazare Sparanghel
Descriere – Caracteristici
O cunoasteti?
Va spun un secret: este favorita curtii regale a Marii Britanii. Nu vi-a prezentat-o nimeni pana acum?
In cazul acesta vi-o prezentam noi: dumneaei este Mazarea Sparanghel, sau pe numele sau aristocratic Tetraganolobus Purpureus sau Lotus Pureus. Denumirea si-a primit-o de la forma, bizara pentru unii, simpatica si chiar exotica pentru altii, a pastaii sale deosebit de decorative. In traducere ar fi „mazarea cu 4 aripioare” sau mazarea „cvadriinaripata”.
Mazarea sparanghel este un soi aparte, de sine statator, in randul leguminoaselor. Este o planta anuala, cu inaltimea de 40-45cm, puternic ramificata. Florile sunt deosebit de atractive, iar pastaile excentrice cresc vertical, sau usor inclinat.
Initial, planta a fost adoptata in gradini ca fiind foarte decorativa, chiar nastrusnica. Apoi i s-a descoperit savoarea. Savoare cu adevarat regala. Un amalgam de arome si gust, care mai de care mai fine si imbietoare: sparanghel, nap, soia, fasole, mazare.
Gustul si savoarea neobisnuite au facut din ea leguma preferata in randul aristocratiei britanice, fiind piesa de rezistenta la receptiile de la Palatul Buckingham.
Calitatile sale culinare, dar mai ales nutritive o aduc in atentia tuturor, fie ei gurmanzi sau persoane sceptice. Continutul ridicat de proteine (concureaza chiar si cu multapreciata soia), lisina, grasimile nesaturate, lista interminabila de vitamine si minerale, sunt doar cateva dintre calitatile pentru care dietologii sunt in totala ei admiratie.
Pastaile semicoapte, carnoase, se pot consuma crude sau pregatite in varii modalitati: prajite, coapte, fierte, soteuri, paste, supe, marinate.
Boabele coapte sunt un inlocuitor perfect al cafelei tip Ersatz. Stati, ca nu am terminat cu insiruirea de calitati. Tuberobulbii (radacinile) cu un continut de proteina de aproape 20%, pot inlocui cu succes cartofii. Pana si florile sunt comestibile, fiind folosite in patiserii, sau pot juca rolul de garnitura fina pentru pateuri, branzeturi, salate.
Resturile vegetale sunt o hrana bogata pentru animale.
Ca si soia, mazarea sparanghel este mai mult decat perfecta in gospodaria omului, pentru ca NIMIC nu se arunca la aceasta planta.
Semanare – Ingrijire
Mazarea Sparanghel este o planta rezistenta si nepretentuioasa, cu o dezvoltare rapida.
Cu toate acestea, umiditatea excesiva o poate distruge.
Solul poate fi si mai nisipos, si mai argilos, dar, fireste, prefera solul afanat si echilibrat din toate punctele de vedere. Semintele se pun, in aprilie, direct in brazda dinainte pregatita. (40-50cm intre randuri si 6-10cm intre plante). Pentru o germinare mai rapida se recomanda inmuierea semintelor 1-2 zile. In felul acesta rasadurile apar in circa 2-3 saptamani. Pentru o recolta timpurie se va folosi metodarasadurilor, ca dupa ce a trecut pericolul de inghet sa fie plantate direct la locul definitiv.
Ingrijirea nu prezinta cine stie ce filozofie: afanare, mulcire, pentru a scuti prasirea, udare si hranire, din cand in cand cu „supa” de buruieni si cenusa. Hranirea se va face cam o data la 3-4 saptamani.
In timpul infloririi si legarii rodului va avea nevoie de o udare moderata. Tufele nu trebuie legate, deoarece ele se sustin una pe cealalta, prin alaturare.
Recolta se aduna atunci cand pastaile ajung la o lungime de 3-4 cm. Mai tarziu pastaile se intuneca la culoare si-si pierd din calitatile culinare. Pentru a avea tot timpul pastai fragede, vom insamanta, la interval de cateva zile, maximum o saptamana, pana spre a doua jumatate a lunii iunie.
Imprieteniti-va cu Mazarea Sparanghel si niciodata nu va veti mai desparti de ea.
www.anthesis.ro/material/seminte-amatori/legume-plante-aromatice/asparagus-pea-mazare-sparanghel.html