Rasa a devenit cunoscută în Europa în anul 1875, când crescătorii din Sighişoara(judetul Mures) şi Războieni (judeţul Cluj) au prezentat câteva exemplare la o expoziţie din Viena. Nu are uniformitate în privinţa penajului, existând varietăţi de culoare albă, neagră şi barată. Sunt păsări vioaie, cu instinctul matern dezvoltat şi o remarcabilă rusticitate. Au capul potrivit de mare, ochii roşii-portocalii, creasta mică, dinţată, bărbii şi urechiuşe mici, roşii. Pe creştet şi ceafă au un smoc de pene. Gâtul cu pielea de culoarea roşie şi de mărime mijlocie, în formă de S, este lipsit de pene până sub guşă. Trunchiul este dreptunghiular, are spinarea largă, pieptul rotunjit, iar abdomenul bine dezvoltat. Coada este mjlocie ca mărime, aripile lungi, bine strânse de trunchi. Picioarele sunt de lungime mijlocie, cu fluierele de culoare neagră la varietatea neagră, şi albă la varietăţile de culoare albă şi barată. Pielea este de culoare albă. Greutatea la găini este de 2-2,5 kg, iar la cocoşi de 2,5-3 kg. Producţia de ouă este de 120-170 de bucăţi pe an, un ou având 55-65 de grame. S-a format pe teritoriul tarii noastre si a fost apreciata in mod deosebit in lume, foarte curand dupa prima ei aparitie la expozitia universala din 1875 de la Viena. Rasa Gat golas de Transilvania a trezit interesul crescatorilor, datorita nu numai unor caractere de exterior cu totul aparte, ci si unor valoroase insusiri de productie. Astfel, gainile Gat golas de Transilvania s-au evidentiat in mod deosebit printr-o exceptionala rezistenta si adaptabilitate la climate excesiv de calde. Aceasta insusire a fost evidentiata pentru prima oara inca inaintea primului razboi mondial, cand din toate gainile aduse in Africa Centrala nu au rezistat decat cele de rasa Gat golas. Insusirile de exterior caracteristice sunt gatul golas pana sub gusa si putinatatea penajului de pe corp care lipseste practic de pe piept si abdomen, regiuni corporale unde pielea este neteda si fina.Productia de carne a rasei este apreciata atat pentru aspectul frumos al carcasei, cat si pentru insusirile gustative ale carnii. Pentru aceste motive, pasarile Gat golas de Transilvania sunt folosite si la incrucisari pentru producerea puilor de carne. Productia de oua, fara a fi deosebita, variaza intre 120 si 170 oua pe an, oua cu coaja alba si, mai adesea, mari (65 - 67 g sau chiar mai mult).Pasarile de rasa Gat golas au o conformatie aparte, cu trunchiul lung si oblic, capul mic si fin, creasta mica si simpla, pielea de pe corp alba. Fluierele si ciocul sunt negre, la varietatile neagra, si cenusie si alba la celelalte varietati. Crescatorii acestei rase trebuie sa tina seama ca cel mai sigur semn ca pasarile sunt in rasa curata este caracterul de gat golas pana sub gusa. Existenta unei cravate de fulgi pe gat este sigur ca pasarea nu este de rasa curata. Este o rasa destul de raspandita care se creste in mai toata lumea ca pasare de expozitie sau de productie. Fiind o rasa romaneasca, ar fi de dorit ca un numar cat mai mare de crescatori din tara noastra sa se ocupe de cresterea ei in rasa curata.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.