smochinele verzi sunt fantastice la dulceata!!nu exista ceva mai dulce decat cea de smochine verzi,la mine in oras este foarte des intalnit prin curtile oamenilor,si sunt pomi foarte mari printre blocuri,eu am 5 soiuri,pe cei mici i-am protejat si nu au inghetat deloc ,cei mari doar in 2011-2012 s-au uscat crengile din anul curent,dar au crescut si acum sunt mai mari ca inainte sa inghete!
Anii trecuti a rodit!Am cules cel putin 50kg din iulie,pana-n octombrie- noiembrie.
Iarna trecuta a inghetat.A luat-o de la zero.A crescut enorm de mult si are fructe micute.Anul acesta,nu cred ca ajung sa se coaca!
Scumpa Elena,iarna aceasta a fost aproape distrugatoare pt.el!
Fiind mare,nu l-am putut ocroti!Toate crengutele au inghetat!
Sper din tot sufletul,ca Bunul D-zeu sa-l faca sa dea noi crengute din tulpini!
Mai tinem leg.!
Te pup!
Am facut si dulceata!
Cred,ca iarna aceasta a inghetat,ca n-am mai putut sa-l protejez,fiind o tufa f mare!
Ultimii ani,fiind iernile blande n-a inghetat si a avut o recolta f bogata!
pt inceput o sa postez doua linkuri unul absolut informativ, figs4fun.com/basics.html in care sunt trecute in revista asa cum zice titlul, bazele culturii de smochin
al doilea link vorbeste despre cultura de smochin in japonia, in care se prefera o modalitate exotica de cultura, si anume smochinul este obligat sa creasca orizontal, din cauza cu un taifun cu ani in urma a rupt tot ce crestea pe verticala , dar gata cu explicatiile linkul este blogs.yahoo.co.jp/ikfarm/folder/1249562.html am mai gasit si altele mai explicite, dar momentan nu par sa functioneze, asa ca ma limitez momentan la astea
dar daca exista interes, pot sa mai postez si altele
nu stiu daca avem voie sa postam link-uri, dar pe o pagina de web un domn din america explica cum se inmultesc, si arata chiar si o greseala de a lui in care pur si simplu a uitat o punga plina de grengute taiate din smochin, intr-o punga neagra, care la un moment dat a fost si inundata... etc...si chiar si in punga aia crengutele au facut radacini
daca intereseaza, si este voie, voi publica link-ul
In apa nu stiu!Mie nu mi-a reusit experimentul!Primavara,dupa ce incepe sa lucreze pomul,se iau varfuri de 15-20 cm. si se pun in ghivece cu pamant.Se acopera perfect cu folie sau pet.Se lasa pana-n toamna,sau chiar primavara urmatoare!Se uda ff rar!
UIte, am sa-l pozez pe cel de la tara. Sper sa nu uit !!
In curtea noastra a mai fost unul, ani de-a randul... dar nu era plantat la soare. Intr-un an a .. sucombat. Nu stiu motivul.
Timisoara are o climà mult mai blindà,la Brasov sigur nu rezistà smochinul.
E sigurul fruct dupà care tinjesc,cind nu stau in Italia.
In zona noastrrà sunt smochini pe toate drumurile,se mànincà cu prosciuto,sunt delicioase.
cred ca sint foarte gustoase ...sint fructele mele preferate ...rezista la noi intara?cit de mare creste copacul/inciti an?...sa-mi trimiti si mie in colet ....am glumit ...
Creste si la noi in tara,dar in iernile geroase trebuie protejat, adica,invelit!Creste ff repede!Chiar mai mult de 0,50m pe an!Ii place caldura si umiditatea!Daca este primavara timpurie si toamna lunga si-l ingrijesti,ai4-5 luni pe an fructe coapte!Merita efortul!!!
Eu le consum asa,dar se pot folosi la prajituri sau la ce doresti!Sunt ff dulci si gustoase!Prin coacere lasa zeama,care se transforma in gelatina!Impart si gelatina in mod egal in pungulite!Clatitele cu mere,unse cu aceasta gel.sunt exceptionale!
Este o "aventura" cu rezultate excelente!
Mustul,la fel,il pun proaspat in flacoane de plastic si "directia" congelator!
Flacoanele sa fie goale de vreo 4 degete!Se dezgheata{ca si smochinele}inainte de-a fi consumat!Musafirii se mirau,de unde aveam must iarna!Are exact gustul proaspat!
Azi am mai cules 6 kg.!Maine iara!Sambata dim.iara!Sambata la pranz plec in Valea J.Nici nu vreau sa ma gandesc,cate kg.voi gasi la intoarcere!
Fiul meu o sa le culeaga,dar,doar atat!Sper sa aiba loc in frigider!
Gelatina care se formeaza, se pune in pungulite peste fructe!Iarna sunt o delicatese!Servire rapida pt.musafirii neanuntati!
N-am vandut niciodata!Nici in anii cand am avut din iunie {sf.}pana-n noiembrie-dec.,cand a cazut bruma!Eu daruiesc aceste bunatati!Cei 2 fii ai mei nici nu gusta!Si au atatea proprietati!Sa cauti pe google sa vezi la cate boli sunt bune!
Imi doresc din toata inima si sper,ca Bunul D-zeu sa ocroteasca nu numai gradinita mea,ci intreaga tara de furtuni,gheata sau orice ar putea distruge frumusetea care ne-nconjoara!
Cat este mic,se poate proteja cu fan sau tulei!Rezista pana la -15 grd.Cand depaseste -15 grd.,daca este tanar{fraged}poate ingheta,daca este batran {lemnos}ii ingheata doar mugurii primilui rod!Daca ingheata,se reface,dand noi lastari!
Am cumparat si eu un ghiveci cu trei pui si i-am dat mamei.
Unul l-a dat la o vecina si ceilalti doi sunt plantati in gradina.
Anul acesta,sa nu-i recunosc ce mari sunt.
Este al doilea an,dar nu au facut fructe!!!
Poate anul viitor!!!
minunat smochinul tau!
fructele sunt foarte gustoase...o singura data am gasit de cumparat....ma refer la cele neuscate
iar cele uscate sunt slabiciunea mea....:))
O,asa mai zic si eu! Daca nu pierdeam primele plante,in urma cu ani buni...Am si eu doua fructe si sunt nespus de bucuroasa!
Iti doresc bafta multa cu toate!
sper sa nu gresesc, dar e mare rau!!
mama face dulceata de smochine si stiu sigur ca le culegea verzi, nu coapte !!
smochinul nostru a degerat acum cativa ani, dar am reusit sa plantam altul.
Nu gresesti,draga mea!E mare!O tufa ff mare!
Le culegea verzi,pt.ca nu ajungeau sa se coaca !Coapte sunt extraordinar de bune!
Eu am si acuma in congelator!Le-am copt in sucul propriu in tava in cuptorul de la aragaz!
Le place soare din plin!Nu le place sa "sufere" de sete! In plus, protejati iarna impotriva gerului!
Respectand aceste "dorinte" ale smochinului,cu sig.ca te vor rasplati!
Multumesc frumos!
Nu l-am protejat,pt.ca este extrem de mare!Daca puteam sa-l protejez,as fi avut fructe coapte,cum am avut in anii in care nu ingheta mugurele de rod!Inghetand,o sa fie prima serie coapte in septembrie!
Puteam sa-ti dau un puiut,mai ales ca loc.in judet!!!
Eu am pus 2 varfuri de crengute vara trecuta in pamant {ghivesi}si unul a rezistat si e f frumos!
Toti pomisorii care au dat din smochinul {smochinii}meu n-au trebuit altoiti!Nu am auzit ca ar trebui altoiti!Face fructe ff multe si mari!
Ai vazut alb.Smochinul 2010?
Sa sti, ca le place soare din plin!Nu le place sa "sufere" de sete!In plus, protejati iarna impotriva gerului!
Respectand aceste "dorinte" ale smochinului,cu sig.ca te vor rasplati!
Rezista pana la -15 grd.Daca scade temp.mai mult,atunci ingheata mugurele de rod si nu mai are fructe coapte {prima serie}la sf.lunii iunie ci in septembrie.Daca e toamna lunga se coc mai multe serii!Cand era mic il protejam,dar acuma nu mai pot ca este o tufa extrem de mare!
Faceam si gem si compot{inclusiv din cele verzi care nu ajungeau sa se coaca,dar erau mature},dar prefer sa le "coc" in suc propriu in cuptorul de la aragaz,in tava, pana se inmoaie,le racesc si le pun la congelator in pungulite!Sunt super bune!Pupici!!!
Este o tufa extrem de mare!Nu-l mai protejez pt.ca nu mai pot din aceasta cauza.Cand era mic,l-am invelit cu fan si l-am legat cu folie.{cu tulei mai simplu cine loc.la tara,in loc de fan.}Iarna,cand e super frig si ingheata mugurii,primul rod il avem la inceputul lunii septembrie.In caz contrar la sfarsitul lui iunie.Ii place soarele si pe timpul secetos,udat cat mai mult!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.