VICTIMA COCCIDIOZEI:tineretul din crescatoriile de iepuri
Parazitismul cu coccidii afecteaza toate speciile de mamifere si pasari si prezinta forme clinice grave la tineret si inaparente la adulti.
La iepuri, boala afecteaza tineretul din crescatorii si se manifesta sub doua forme distincte:
intestinala
hepatica
sau sub forma asociata, numita enterohepatita coccidiana.
coccidioza la iepuri
CAUZELE BOLII SI FACTORII CARE INFLUEANTEAZA APARITIA ACESTEIA
Coccidioza la iepure este produsa de mai multe specii ale genului Eimeria, care paraziteaza la diferite niveluri ale intestinului sau la nivelul canalelor biliare si ale ficatului.
In organismul animal coccidiile se gasesc sub forma vegetativa(localizate in intestin), iar in mediul extern, sub forma de oochisti.
Acesti oochisti sunt eliminati odata cu fecalele de catre animalele infestate sau de purtatorii de oochisti.
Oochistii evolueaza in mediu exterior in conditii de umiditate crescuta si devin infestanti.
CONTAMINAREA ANIMALELOR are loc pe cale bucala, prin ingerarea oochistilor odata cu apa si furajele infestate cu acestia.
Conditiile necorespunzatoare de igiena, umezeala, curentii de aer rece, aglomeratiile si carentele alimentare contribuie la aparitia si mentinerea coccidiozei.
Cel mai receptiv la imbolnavire este tineretul in virsta de 16-40 zile, cu un maxim la 30 zile.
coccidioza la iepuri de casa
LEZIUNI
Cadavrele iepurilor cu coccidioza prezinta semne de slabire accentuata, balonament abdominal si blana murdara pe trenul posterior din cauza diareei.
La deschiderea cadavrului, in forma intestinala a coccidiozei, se observa ingrosarea peretilor intestinali, cu prezenta de hemoragii, noduli si puncte albicioase pe mucoasa.
In forma hepatica, se observa marirea ficatului, cu noduli alb-galbui, de marimi variabile, care contin colonii de oochisti.
SEMNE CARE TRADEAZA COCCIDIOZA
Coccidioza intestinala evolueaza supreacut, acut si cronic.
Forma supraacuta este mai frecventa la iepurii de 2-3 saptamini si se manifesta prin lipsa poftei de mincare, slabire si moarte rapida.
Formele acuta si cronica se caracterizeaza prin tristete, lipsa poftei de mincare, diaree apoasa cu strii de singe, slabire exagerata, deshidratare, sete exagerata si moarte.
In forma hepatica, la simptomele digestive se adauga icterul sau subicterul(coloratia galben-portocalie a mucoaselor), ascita(abdomen dilatat, plin cu lichid).
DIAGNOSTICUL se stabileste pe baza semnelor clinice instalate la tineret si se confirma prin diagnostic de laborator.
CUM PREVENIM APARITIA SI RASPINDIREA BOLII
Extrem de importante sunt masurile de igiena, care constau in flambarea custilor, inainte de fiecare populare, pentru distrugerea oochistilor.
De asemenea este necesara asigurarea unui microclimat corespunzator, respectarea necesarului de spatiu in functie de individ (rasa, categorie de virsta,stare fiziologica), precum si folosirea de medicamente anticoccidiene.
TRATAMENTUL
Exista la ora actuala foarte multe medicamente cu efect anticoccidian, cele mai des folosite fiind cele din grupa sulfamidelor. ex: SULFACOCCIROM, SULFADIAROM, GELLIPRIM, COCCISTOP, AMPROLIUM, ESB3,etc.
Pentru ca tratamentele anticoccidiene sa dea rezultate, ele trebuie sa fie mai intii preventive si doar in situatii de necesitate, curative, aplicate dupa un plan riguros, dinainte stabilit.
Deoarece sunt afectati iepurii de la o virsta foarte timpurie, tratamentul incepe inca de la virsta de 14 zile, atunci cind primii pui incep sa iasa din cuibul de fatare.
Durata tratamentului este in general de 3 zile (ptr. produsele mai sus enumerate).
Repetarea tratamentului se realizeaza lunar, pina la virsta de 4 luni, dupa aceasta virsta, receptivitatea scade foarte mult si nu mai pune in pericol viata iepurelui.
iepuri
Pentru a preveni instalarea rezistentei coccidiilor fata de medicatia utilizata, se recomanda schimbarea periodica a produsului folosit, macar odata pe an .
In plus, foarte important este ca, la medicatia specifica sa se adauge si vitamino-terapie:vitamina K3-obligatoriu, la administrarea oricarui produs pe baza de sulfamida, dar si vit. AD3E, sau complexe polivitaminice, tonice generale, solutii de electroliti.
Pentru o mai usoara administrare, este de preferat ca medicamentele sa fie administrate in apa de baut, de dimineata, luind in calcul cantitatea de apa ce urmeaza a fi consumata, in functie de individ, dar si de temperatura mediului ambiant.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.