Culorile omologate sunt: gri-aguti,gri fier,chinchila,alb,negru,albastru,havana,lila,aguti-rosiatic (hasenfarbig),rosu,galben,thuringian,opal (blaugrau),alb cu ochi albastri,issabel (thurigian pe albastru) si toate aceste culori in varianta cu mantie.
BERBECUL GERMAN descrierea rasei Berbecul german a fost creat ca rasă de trecere dintre berbecul francez încrucişat cu multe alte rase. Această rasă a fost dezvoltată în Germania şi a fost prima dată prezentată în 1960 în Saarbrucken, Germania de Vest. Rasa a fost standardizată în Germania în anul 1970, Ţările de Jos în 1976, şi de Elveţia în 1984. De asemenea, este standardizată în multe alte ţări.
Această rasă are o greutate normală de 5,5 kg şi poate să ajungă la 9 kg.
Berbecul german are urechile asemănătoare cu berbecul francez, dar sunt iepuri în general de dimensiuni mai mici. Acestă rasă are o creştere rapidă şi ajunge la greutatea normală in primele 16 săptămâni.
Berbecul german se prezintă într-o varietate mare de culori cu excepţia argintiu. Aceste culori includ REW (alb pur, cu ochii roşii), negru, albastru, agouti, chinchilla, opal, portocaliu, cafeniu acoperit de funingine, oţel, vidra, şi modele în manto.
Iepurele Berbec german are un aspect musculos. El are umeri largi şi picioarele lor din faţă sunt scurte, drepte şi groase, iar picioarele din spate ar trebui să fie paralele cu partea posterioară atunci când se odihneşte. Urechile sunt largi, groase şi atârnă drept, chiar în spatele ochilor. Urechile măsoară 11 – 14 cm, măsurate în craniu. Blana lor este de lungime normală şi foarte densă.
Puii se nasc lipsiţi de păr, cu ochii închişi. La 4-5 zile după naştere, părul începe să crească pe cap, pentru ca la vârsta de 18-20 zile, corpul să fie în întregime acoperit cu păr. Ochii se deschid la vârsta de 10-12 zile. La berbecul german, incisivii superiori sunt dubli. Iepurii se nasc cu incisivi şi premolari; unii dinţi au caracter permanent, iar alţii sunt de lapte şi vor fi schimbaţi.
O dată cu înaintarea în vârstă, apar modificări ale dinţilor, unghiilor, ale părului, oaselor şi ale organelor genitale. La vârsta de 60 zile se produce prima napârlire. Unghiile subţiri, elastice şi ascuţite cresc continuu, dar, până la vârsta de 1 an, ele nu sunt observabile, întrucât sunt acoperite de părul lăbuţelor. O dată cu înaintarea în vârstă, unghiile se modifică, devenind moi, lungi, groase şi tot mai curbate. Culoarea lor se închide cu trecerea timpului, iar pe suprafaţa lor apar valuri circulare de corn, care indică perioadele de gestaţie sau de hrănire deficitară.
Maturitatea sexuală este atinsă în jurul vârstei de 4-6 luni.
Vârsta optimă pentru împerechere este de la 7-8 luni. Împerecherea se face dimineaţa între orele 6-7 şi seara între orele 18-20 în lunile de vară, şi între orele 10-15 în lunile de iarnă. Actul împerecherii durează circa 2 minute. Femelele pot fi folosite la reproducere până la vârsta de 3 ani, iar masculii până la 2-3 ani. În cazul exemplarelor valoroase, viaţa reproducatoare poate dura până la vârsta de 4-5 ani.
Controlul gestaţiei se face prin palparea abdomenului, fetuşii putând fi simţiţi după 14 zile de la montă. Fătarea se produce fără dificultăţi, rareori întâlnindu-se distocii sau hemoragii dupa fătare. Femela este prolifică, dând naştere la 5-8 pui/fătare şi putându-se reproduce de 3-5 ori pe an. La această rasă de iepure femelele sunt mame excelente.
Iepurii Berbec german sunt o rasă prietenosă, jucăuşă, cu un temperament fantastic şi cu atitudine. Aceste calităţi îl fac un animal de companie excelent, precum şi un iepure de expoziţie.Această rasă este mai senbilă la condiţiile de întreţinere şi climă, orice căldură extremă sau frig extrem se pot dovedi mortale, astfel încât ar trebui să fiţi precauţii cu iepurii în condiţiile întreţinerii lor în aer liber, în aceste condiţii.
Asiguraţi-vă că există moduri adecvate pentru a se răcori în cazul unei călduri exaggerate, şi trebuie să fiţi pregătiţi pentru a le aduce o formă de căldură în condiţii de frig extrem. Nu uitaţi că prea multă căldură le poate fii fatală.
Iepurele berbec german este o alegere excelentă pentru o rasă de iepure de expozitie, de companie, sau pentru reproducere, carne şi blană. Ca pentru orice animal achiziţionat, trebuie sa faceţi o cercetare înainte de a face achiziţia. Aflaţi tot ce se poate despre origine animalului, linia genetică, sănătate, îngrijire, curăţenie, şi habitat. Amintiţi-vă că un iepure sănătos este un iepuraş fericit, şi un iepure fericit este în mod normal, un iepure sănătos.
Origine si istoric Rasa de iepuri berbec german a fost creata prin incrucisarea rasei berbec francez cu mai multe rase de iepuri. Iepurele berbec german a fost dezvoltat in Germania si aratat pentru prima oara la o expozitie in anul 1960, in Saarbrucken, vestul Germaniei. Aceasta rasa a fost standardizata incepand cu anul 1970.
Descriere fizica Iepurele berbec german cantareste intre 3 si 4 kilograme. Urechile sunt asemenea berbecului francez, pleostite, dar mai mici ca marime.
Berbecul german este un iepure care creste rapid, ajungand la maturitate la varsta de 16 saptamani. Are o multime de varietati de culoare printre care: alb cu ochii rosii, negru, albastru, chinchila, portocaliu, cenusiu si modelul fluture.
Berbecul german are o aparitie musculoasa, iar gatul nu este vizibil. Umerii si picioarele din spate sunt de egale ca marime. Picioarele sunt scurte, drepte si groase, iar picioarele din spate stau paralele cu solul atunci cand se odihneste. Urechile sunt mari, groase si atarna pe langa ochi. Masoara 27-35 centimetri. Blana iepurelui berbec german este normala ca marime si foarte deasa.
iepure-berbec-german-alb-blana-deasa
Comportament si personalitate Iepurele berbec german este prietenos, jucaus si cu un temperament fantastic. Este un excelent animal de companie.
Ingrijire si hrana Ingrijirea iepurelui berbec german este destul de usoara daca se procedeaza corect. Hrana sa consta intr-o combinatie de pelete de buna calitate, fan si apa. Anumite legume si radacini sunt potrivite pentru gustari sanatoase, insa nu inlocuiesc o masa completa.
Miscarea este foarte importanta pentru iepurele berbec german. Este bine sa aiba un spatiu sigur in care poate alerga, iar acesta sa fie asigurat cu rampe, tuburi largi, busteni. Acestia ii vor asigura activitati ca sarituri, catarat si alergat.
berbec-german-pitic-miscarea
Conditii de viata O cusca de aproape 4 metri patrati este foarte potrivita pentru un iepure berbec german de o asa marime. Poate trai bine atat afara cat si inauntru, insa e bine sa fii atent la temperaturile extreme. In caz de canicula, e bine sa-i asiguri umbra si loc racoros, dar si multa apa proaspata. Aminteste-ti ca prea multa caldura poate fi fatala.
Utilitate Iepurele berbec german este o excelenta alegere ca animal de companie, pentru expozitii si chiar in crescatoriile de iepuri.
Daca este pentru prima oara cand detii un iepure berbec german, informeaza-te in legatura cu aceasta rasa, incepind cu istoricul rase, sanatate, ingrijire si mediu de viata. Aminteste-ti in permanenta ca un iepure sanatos este fericit, iar un iepure fericit este si sanatos. Reproducere Rasa berbec german este foarte productiva si femelele pot avea prima serie de pui la varsta de doar 7-8 luni. Da nastere la 4-8 pui.
Iepurii din rasa Berbec, usor de recunoscut datorita urechilor lungi, atarnande pe langa cap, se pare ca sunt cea mai veche rasa de iepuri domestici. Desi originile sale exacte sunt invaluite in mister, acestor iepurasi adorabili li se poate urmari filiatia inca din 1700. Initial, iepurele din rasa Berbec a fost creat ca si rasa de carne, dar, in cele din urma, el a ajuns sa fie etalat numai in expozitii devenind un animalut de companie faimos. Toti iepurii din rasa Berbec sunt corpolenti si musculosi, iar urechile lor sunt complet dezvoltate in jurul varstei de 4 luni. Desi frecvent intalniti in Anglia, Franta si Olanda, abia in jurul anului 1970 ei au fost importati in Statele Unite, reusind in scurt timp sa devina animalute foarte indragite.
Aspectul exterior si dimensiunile
In prezent, exista cel putin opt rase distincte de iepuri cu urechi blegi, toate provenind din Berbecul englez. Intre acestea exista cateva diferente de aspect exterior care va vor fi detailate succint:
Berbecul englez
Berbecul englez este primul aparut dintre iepurii cu urechi blegi. Aceasta rasa are cele mai lungi urechi (in jur de 45 cm) dintre rasele de iepuri, pe care le taraste pe jos. Berbecul englez cantareste cel putin 4 kg. Femela are salba. Iepurii au, in general, ochii de culoare caprui. Blana Berbecului englez exista in varianta neagra, gri-roscat, chinchilla.
Berbecul francez
In jurul anului 1850, primul Berbec francez a fost creat de francezul Condenier in urma incrucisarii Berbecului englez cu rasele europene uriase. Berbecul francez are urechi mai scurte decat ale Berbecului englez care depasesc cu 3,5 cm sau chiar mai mult falca. Berbecul francez are tendinta de a avea o greutate corporala mai mare decat a Berbecului englez, adica in jur de 5,5 kg.
Berbecul german
Berbecul german a fost format prin incrucisarea Berbecului francez cu alte rase. Urechile sunt asemanatoare celor ale Berbecului francez, dar iepurele este, per ansamblu, de talie mai mica, cantarind in jur de 3,2 kg.
Berbecul Meissner
Cel mai putin cunoscut iepure cu urechi blegi se pare ca este Berbecul Meissner. Creata in jurul anului 1920, in Germania, prin incrucisarea berbecilor cu iepurele argintiu, aceasta rasa, in general, atinge o greutate corporala in jur de 2,5-3,5 kg.
Berbecul pitic
Berbecul pitic este unul dintre cele mai populare animalute de companie, al doilea dupa Olandezul pitic. Aceasta rasa a fost creat in Olanda in 1950 din Berbecul francez. Cantarind in jur de 2 kg, Berbecul pitic nu este cel mai mic dintre iepurii cu urechi blegi. Pornind de la Berbecul pitic, au fost creati Berbecul de casmir si Berbecul miniatural.
Berbecul miniatural
In ciuda numelui sau, nici Berbecul miniatural nu este cel mai mic dintre iepurii cu urechi blegi. Cantarind in jur de 1,8-2,7 kg, Berbecul miniatural a fost creat pornind de la Berbecul pitic la inceputul anului 1990, in Olanda.
Berbecul de casmir
La inceputul anilor ’80, o varianta cu parul lung a Berbecului pitic era creata in Statele Unite, dar, initial, ea a fost evitata de catre crescatori. Pana la jumatatea anilor ’80, rasa a fost perfectionata, blana acesteia devenind mai matasoasa si astfel, rasa a fost omologata in cele din urma ca Berbecul de Casmir. Ulterior, Berbecul de casmir urias, varianta mai mare a Berbecului de casmir, a fost creat si inca asteapta sa fie recunoscut oficial.
Berbecul olandez
Berbecul olandez are renumele de a fi cel mai mic dintre toti iepurii cu urechi blegi. Cantarind sub 1,8 kg, Berbecul olandez are urechi care nu atarna pana la pamant si care nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2,5 cm linia falcii.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.