490 poze   96618 vizite

FAINA DE LUCERNA

sursă suplimentară de proteină pentru sezonul rece


Sezonul rece este aproape, iar crescătorii de animale îşi pun problema asigurării furajelor pe care le vor folosi peste iarnă. În alimentaţia monogastricelor, hrana care asigură proteina necesară are preţuri ridicate. Atunci, fermierii se întreabă ce s-ar putea folosi în această perioadă pentru a acoperi o parte din necesarul proteic al monogastricelor. O astfel de sursă de proteină este făina de fân de lucernă.

Furajul se obţine prin măcinarea fânului de lucernă de calitate superioară, conservat în condiţii optime. Sub această formă poate fi introdus în furajele combinate destinate păsărilor sau porcilor.



Valoare nutritivă

Condiţiile atmosferice şi de păstrare influenţează valoarea nutritivă a nutreţurilor. Pentru ca aceasta să fie ridicată, se impune recoltarea lucernei până la înflorire.

Momentul optim de recoltare este modificat adeseori de condiţiile climatice. Astfel, dacă timpul după recoltare este ploios, uscarea necesită întoarceri repetate şi în consecinţă se produc pierderi mari de substanţe nutritive, îndeosebi de proteină şi de vitamine. Pierderi suplimentare de substanţe nutritive se produc şi în cazul păstrării fânului de lucernă în condiţii improprii de depozitare, când apar şi mucegaiurile.

Făina de fân de lucernă are valoare nutritivă mare datorită conţinutului bogat în proteine, săruri minerale şi vitamine. Făina de lucernă are în compoziţie şi celuloză brută, motiv pentru care nu se poate introduce în hrană în proporţii mari, mai ales în alimentaţia tineretului.



Mod de utilizare

Făina de fân de lucernă se foloseşte în hrana suinelor şi a păsărilor prin încorporarea acesteia în furajul combinat în proporţie de 2-3% la tineret (pui de carne, purcei sugari) şi 5-8% la adulte (găini ouătoare, suine adulte).

Produsul se recomandă cu precădere în furajele combinate destinate puilor de carne în perioada a doua de creştere, precum şi la găinile ouătoare, întrucât aceasta imprimă un aspect comercial carcaselor şi influenţează culoarea gălbenuşului.

Datorită conţinutului ridicat în proteină, 1 kg de şrot de soia poate fi înlocuit cu 2,2 kg făină de lucernă, iar un kg de făină de peşte, cu 3,3 kg făină de lucernă. Printr-un simplu calcul putem să ne dăm seama că astfel scade şi preţul de cost al unui kg de furaj combinat.
cultura_lucernei
cultura_lucernei
camp-lucerna
camp-lucerna
lucerna-alfaalfa-praf-250g-ever-trust~l_713785
lucerna-alfaalfa-praf-250g-ever-trust~l_713785

Comentarii album • 3
denisseverin 22 noiembrie 2014  
informatii care ne ajuta, numai bine!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.