490 poze   96146 vizite

BOLII

Voi incerca sa cuprind o paleta cat mai larga a principalelor boli a pasarilor de curte.

Cand apare vreo boala in randul pasarilor, trebuie chemat veterinarul, in mod normal. Din pacate, foarte multi “veterinari” nu au habar de caracteristicile specifice ale tipului de boala si fac greseala de a generaliza si a ignora simptomele specifice, recomandand un tratament nepotrivit. Chiar vecinul meu, mare iubitor de pasari de curte de rasa, a avut un episod de acest gen. Una din gainuse a prezentat simptome generale de slabire, lipsa poftei de mancare, fecale verzi si moi. Aceste simptome nu sunt suficiente in stabilirea diagnosticului, deoarece sunt comune atat infestarii cu salmonella cat si pestei aviare atipice. Am pus mana pe carte si am inceput sa fiu mai atent la comportamentul gainusei. Am observat, de asemenea, conditiile de intretinere si crestere a pasarilor. Diagnosticul meu a fost “salmonella”. “Veterinarul” a spus “pesta”. La 10 zile de la tratamentul recomandat de “veterinar”, gainusa a murit. In perioada urmatoare, alte 3 gaini si un cocos au prezentat simptome asemanatoare.

Nu sunt veterinar, insa am experimentat destul de mult, am citit si am suficient material informativ, ca sa nu ma pripesc si sa pot lua decizia corecta. Aceasta experienta nu o aplic decat gainilor Brahma, mai ales ca sunt putin diferite din toate punctele de vedere fata de gaina autohtona. Asadar, sa incepem sa facem un tur al principalelor boli.

Aspergiloza

Aceasta este o boala provocata de mucegai. Agentul patogen il constituie sporii toxici proveniti din diversele soiuri de mucegai care se dezvolta in asternutul umed sau in hrana alterata.

Acesti spori patrund in plamani si in sacii aerieni, in tesuturi si provoaca inflamatii grave. La pasarile adulte, boala este greu de stabilit. Pielea gainii devine palida, albicioasa, iar ochii aposi. Apare diareea, gafaiala, oboseala, pasarile slabesc. Durata bolii este cuprinsa intre 4 si 6 saptamani. La pasarile tinere apar si cazuri mortale.

Tratamentul acestei boli este dificil si apoape fara sanse de reusita. Recomand mutarea pasarilor intr-un adapost curat, cu un asternut nou si uscat.

Printre masurile de prevenire amintesc instalarea pasarilor in adaposturi igienice si luminoase, bine aerisite (atentie, fara a provoca curent), cu pereti si asternuturi curate, fara resturi de hrana pe jos ce pot fermenta sau mucegai.

Pesta galinara atipica

Atunci cand apare suspiciunea de imbolnavire de pesta aviara, in mod normal, simptomele pot fi stabilite imediat de medicul veterinar. Nu exista un tratament eficient. Pasarile bolnave vor fi izolate si sacrificate.

Agentul patogen este virusul pestei aviare atipice. Transmiterea virusilor acestei boli se face prin intermediul excrementelor si prin mucozitatile rino-faringiene. Perioasa de incubare este de 3-5 zile.

Printre simptome se numara starea de agitatie a pasarilor, febra mare, excrementele verzui si apoase. Pasarile bolnave beau multa apa, horcaie, depun oua lichide (mai ales noaptea). In evolutia cronica a bolii, pasarile stau cu capul rasucit pe spate sau varat inapoi si merg inapoi. Pentru a impiedica izbucnirea unei epizotii de pesta aviara atipica, recomand efectuarea vaccinarii preventive.

Infectiile oculare

Apar frecvent in urma racelilor si, mai ales, din cauza curentului. Ochii curg, pleoapele sunt inrosite si usor umflate. Apar si secretii purulente. Ochii inflamati pot fi spalati cu grija cu solutie borica (2%) sau ceai caldut de musetel. Tratamentul trebuie adeseori repetat. In cazuri grave trebuie consultat “veterinarul”.

Abcesul plantar

Barele de sprijin cu marginile ascutite, prea inguste, podelele prea dure pot fi cauzele ranirilor provocate la calcaie. Abcesele apar daca aceste rani se inflameaza si supureaza. Abcesul plantar poate fi confundat de persoanele neavizate cu nodulii de guta. Se intervine chirurgical.

Fracturile

In cazul fracturilor grave, recomand curmarea suferintei bietei pasari. Vindecarea fracturii este posibila numai in unele cazuri. In cazul fracturilor deschise, vindecarea nu este posibila.

Rupturile osoase se “repara” punand la loc oasele in pozitia corecta si fixandu-le cu atele si cu leocoplast. Dupa 2-3 saptamani, indepartati atelele, in tot acest rasptimp, tinand pasarea izolata de restul cardului.

Tratamentul fracturii aripilor are putine sanse de reusita in comparatie cu fracturarea oaselor. Oasele se fractureaza adesea, din cauza lipsei de calciu si a viraminei D.

Holera

Este obligatoriu sa fie anuntat orice focar de holera aviara. Boala este provocata de bacterii si este favorizata de lipsa de igiena, de excrementele din zona in care pasarile isi efectueaza plimbarea zilnica, de frigul din adaposturi, de carentele vitaminice si de calciu. Perioada de incubare este de 4 pana la 9 zile.

Pasarile sunt apatice, fara pofta de mancare si sufera o diaree apoasa si chiar de melena. In forma cronica a bolii, apare insuficienta respiratorie, iar articulatiile se umfla. In perioada acuta a bolii, pasarile pot muri in cateva ore sau zile.

In cazul holerei, nu exista tratament. Trebuie respectate masurile impuse de protectia sanitar-veterinara pentru a evita raspandirea bolii. Recomand vaccinarea preventiva la 3-4 luni.

Infectiile intestinale

Inflamatiile intestinale simple care nu apar ca urmare a altor boli sunt provovate de cele mai multe ori de hrana alterata sau de proasta calitate. Resturile de hrana trebuie curatate imediat in adaposturile incalzite. Se poate pune in mancare putin carbune de men bine farmitat si de baut ceai de musetel sau de menta.

Bolile ovariene

Pot aparea ca boli de sine statatoare dar si ca efecte secundare ale altor boli (leucemie, tifos, pesta aviara). Pot fi cauzate, de pilda, de lovituri, batai sau socuri puternice. Ouatul inceteaza cand ovarul este afectat. Aceste boli nu sunt tratabile. Solutia: sacrificarea.

Inflamatiile trompelor

Pot aparea cand gaina este calcata de cocos, prin manevre necorespunzatoare sau rani provocate in timpul ouatului. Agentii patogeni sunt bacteriile Coli sau Salmonella. Si infectiile virale pot duce la inflamatii ale trompelor. Nu este posibila tratarea inflamatiilor. Cea mai buna cale de a preveni inflamatiile o constituie existenta unui asternut mereu curat si moale.

Inghetul

Gainile Brahma pot suporta foarte bine frigul uscat. Dusmanii in perioada rece sunt umezeala si noroiul. Partile inghetate ale corpului devin palide si reci, apoi se invinetesc, se infierbanta si se pot umfla foarte tare. Pasarile cu degeraturi nu trebuie duse imediat la caldura, deoarece, pot deveni foarte dureroase. Este suficient sa frecam cu zapada partile inghetate si sa le masam. Se poate face si un tratament cu un unguent impotriva inghetului. Pentru prevenire, se vor unge partile fara pene cu ulei sau cu grasime. Pana acum, din experienta mea, gainile Brahma au suportat foarte bine temperaturi de -24 grade Celsius.

Guta

Apare, mai ales, la pasarile mai in varsta, prin excesul de albumine si prin carenta de vitamina A. Este vorba despre o tulburare metabolica prin care creste anormal cantitatea de acid uric care nu poate fi total eliminata. Putem distinge guta externa (a articulatiilor) de guta interna (intestinala). In cazul gutei externe, degetele mari si incheieturile picioarelor se umfla si se formeaza pernite alb-galbui (a nu se confunda cu abcesul plantar).. In cazul gutei interne se formeaza papile cornoase si depozite cazeoase pe organele interne.

Orice tratament este inutil. Cele mai bune cai de a preveni guta sunt pasunatul adecvat (minim 3 ore pe zi) si hrana fara exces de albumine.

Variola galinara

Apare, mai ales, pe vreme umeda si rece, toamna si iarna. Boala este produsa de un virus din grupa Pox-virus, subgrupa variolelor aviare.

Contaminarea are loc prin secretiile mucoaselor buco-nazale si prin excremente. Infectarea se realizeaza si prin intermediul insectelor parazite precum capuse si purici care se raspandesc rapid in card.

In forma cutanata se formeaza mici noduli localizati pe pleoape, in jurul narilor, la comisurile ciocului, in jurul orificiului cloacal, in regiunile metatarsului si degetelor, pe fata interna a aripilor, cu extindere, eventual, si in alte parti ale corpului. Nodulii sunt de marimea unui bob de mazare apoi a unei cirese de culoare maro inchis si, in timp, se desprind si cad de la sine.

Forma difteroida, mucoasa sau eritematoasa se manifesta prin pustule galbui, purulente in interior, bucce, limba, cerul gurii si fanta palatina, mucoasa laringiana si traheala, conjunctivala, nazala, cuprinzand, uneori, si sinusul infraorbitar (apare pericolul de sufocare). Tratamentul va fi facut numai in cazurile usoare.

Cea mai buna masura de prevenire a bolii este vaccinarea pasarilor tinere.

Pecinginea crestei

Este o boala micotica. Sunt atacate creasta, zona pieptului si orificiile auriculare. Ciuperca se raspandeste prin atingerea directa. Pe creasta apar, mai intai, mici pete deschise la culoare care se raspandesc treptat si se transforma in cruste.

La primele semne ale bolii, animalele atacate trebuie imediat izolate si tratate. Crustele sunt unse bine cu un unguent uleios, sunt indepartate cu grija, iar locurile afectate sunt tamponate cu iod. Pentru prevenirea extinderii bolii, adapostul si ustensilele sunt bine dezinfectate.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
anonim
valy 4 decembrie 2012  
buna, am si eu cateva pasari de curte,la o gasca ia aparut pe cioc o umflatura ,un abcesce as putea face ,am dato cu mibazon dar nici un rezultat creste tot mai mare va multumesc fff mult daca ma puteti ajuta cu un sfat.
Raportează
gainidepenet 4 decembrie 2012  
nu stiu ce poate fii, trebuie sa o vada un doctor veterinar. poate fi o infectie. e destul de grav palmidele sunt mai rezistente la bolii
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.