"Vermiculitul este un grup de minerale folosit in horticultura la:
Germinatia semintelor;
Producerea rasadurilor;
Infiintarea peluzelor de gazon;
Imbunatatirea structurii solului.
Vermiculitul este steril, retine si face accesibile plantelor substantele nutritive si are, in general, un pH neutru (7). Este in permanenta curat si nu miroase.
Cum se foloseste Vermiculitul?
Vermiculitul ofer o multitudine de beneficii in cazul folosirii lui in horticultura, beneficii din care enumeram capacitatea excelenta de stocare a apei si nutrientilor si eliberarea constanta a acestora dar si aerarea solului.
In ceea ce tine de modurile de folosire, vom exemplifica mai jos:
Adaugarea Vermiculitului in amestecul de substrat pentru producerea rasadului va duce la o crestere mai rapida a plantelor, o dezvoltare mai buna a sistemului radicular si, in consecinta, la plante mai robuste.
Folosirea Vermiculitului ca mediu de crestere, va face mai accesibile plantei si mai usor de absorbit elemente ca Azot, Potasiu, Calciu si Magneziu.
Pentru germinarea semintelor se poate folosi doar vermiculit (in practica din Romania se amesteca cu sol). Germinatia doar in vermiculit este mai rapida. In cazul germinatiei in vermiculit, dupa ce plantele au rasarit, este necesara udarea cu apa si fertilizanti (recomandare 10 grame NPK 13-40-13 la 5 litri apa). Fiind un mediu steril, in cazul germinatiei doar in Vermiculit, caderea plantutelor nu va mai fi o problema de luat in calcul.
Vermiculitul amestecat cu sol sau substrat pentru plante la ghiveci in doza de 50-50, va ajuta la o inradacinare mai buna, o aerare excelenta si va duce la reducerea frecventei udarilor.
Vermiculitul se poate folosi la transplantare prin umplerea gropii cu amestec de pamant si vermiculit. Va ajuta radacinile sa se imprastie, va mentine umiditate la nivelul radacinilor si va mentine solul aerat.
In cazul plantarii bulbilor, tuberculilor, vermiculitul plasat in jurul acestora va absoarbe excesul de apa, pastrand o umiditate optima si evintand aparitia ciupercilor la nivelul noilor radacini.
Imprasitierea vermiculitului la infiintarea noilor peluze de gazon, va duce la o mai buna germinatie a semintelor si o umiditate crescuta la nivelul radacinilor. Dozele folosite de profesionisti ajung la 1.5 - 2 metri cubi de vermiculit pe 100 de metri patrati de peluza, insa, la peluzele din gradinile de acasa, un strat de 0.5- 1 cm de vermiculit distribuit uniform va creste sansele de reusita.
Vermiculitul se foloseste cu succes in cazul culturilor cu seminte foarte mici, culturi mai dificil de germinat (ex: germinatia semintelor de petunie, capsuni, etc.)
Vermiculitul se poate folosi si ca mulch, in jurul plantelor (se practica la trandafiri, dalii, tomate).
Doze
La pregatirea substratului - 5 litri Vermiculit + 5 litri Perlit + 50 litri Turba; sau 10 litri Vermiculit + 50 litri Turba - reteta cu cantitatile minime (retele difera de la producator la producator / cultura la cultura). In practica se poate ajunge si pana la 50% vermiculit - 50% substrat" (
seminteplante.ro)