Iasomia de Madagascar
Este una dintre plantele pretentioase, dar efortul merita, pentru ca este deosebita. Are nevoie de pamant de gradina, bogat in nutrienti, si de ingrasamant periodic, mai ales in perioada infloririi (din mai pana in septembrie).
Umiditatea aerului trebuie sa fie destul de mare: se pulverizeaza cu apa plata sau de ploaie cel mai rar o data la doua zile. Se uda o data la 2-3 zile vara si o data pe saptamana iarna (iarna e bine sa aiba o perioada mai lunga in care sa fie udata foarte rar, lucru care va folosi viitoarelor flori).
Nu trebuie asezata in lumina directa a soarelui, prefera locurile umbrite. Atentie si la curentii de aer care ii pot dauna grav. Temperatura optima tot timpul anului este intre 10-22ºC.
In perioada infloririi planta nu trebuie miscata deloc, nici macar reorientata la fereastra, pentru ca-i vor cadea bobocii. Nu se transplanteaza in alt ghiveci cand are boboci, operatiunea se va desfasura primavara devreme. Are nevoie si de un cadru pe care sa se catere, care se poate achizitiona de la florarie sau se confectioneaza pe dimensiuni.
Cum se inmulteste. Este foarte dificil de inmultit de catre amatori. Pentru cei care totusi doresc sa incerce, procedeul este butasirea, prin intermediul butasilor de primavara. Acestia se taie, se spala si se planteaza intr-un ghiveci cu pamant umed cu hormoni rizogeni, acoperindu-i cu un borcan. Inmultirea prin seminte este si mai greoaie. Astfel, cel mai simplu este sa le achizitionam din florarii gata crescute.
Daunatori si precautii. Cosenile sunt cei mai mari dusmani ai iasomiei. Acestea se combat fie prin spalarea frunzelor cu apa si sapun periodic, fie prin metode chimice, daca nu sunt rezultate. Un alt daunator este paianjenul rosu.
Citeste si Revista Felicia!
Foto:
mostbeautifulflower.com