Ruginarea este o planta perena sau de gradina care se aseamana foarte tare cu rozmarinul ceea ce a facut sa fie numita si rozmarin-salbatic sau riginita, insa nu trebuie confundata cu acesta deoarece este otravitoare. Are denumirea stiintifica de Andromeda polifolia si face parte din familia Ericaceae sau Ericaee. Apare in regiunile temperate sau reci din Asia, Europa si America de Nord, poate rezista la temperaturi scazute, chiar sub zero grade. Prefera locurile insorite, cu sol umed, nisipos, necalcaros, ce contine turba. Primavara la lumina directa a soarelui ruginarea incepe sa-si dezvolte frumos tulpinile si frunzele si infloreste foarte repede. Are nevoie sa fie udata regulat si tratata impotriva atacului de afide cu un insecticid cu spectru foarte larg si cu un fungicid pentru combaterea bolilor fungice ce pot sa apara mai ales datorita climatului umed si rece. Perioada de plantare este primavara devreme sau toamana si se face prin rizomi si seminte.
Ruginarea este o planta ce creste inalta de pana la 40 cm, se aseamana cu un arbust de talie medie, are radacina adanca cu rizomi taratori, tulpinile erecte, inalte de 10-40 cm, rosii-maronii, frunzele alternante, liniar-lanceolate de un verde-inchis cele din partea de sus si verde-argintiu cele bazale si florile in forma de clopot, cu petele albe-rozalii. Perioada de inflorire incepe in luna mai si tina pana in luna iunie. Polenizarea este realizata de albine si fluturi. Fructele au forma unor capsule globulare si contin seminte care pot fi imprastiate de vant si astfel duc la inmultirea plantei.
Aceasta planta este fatala pentru oi si caprine daca este consumata accidental de acestea, le produce intoxicatii grave. Si la om poate avea efecte grave, prin ingerare produce otravire si blocarea respiratiei.
Sursa:
bodygeek.ro