Aceasta specie botanica de orhidee are raspandire larga, din nordul Indiei pana in sud-estul Asiei, la nord de sud-vestul Chinei si la sud, pana in Malaysia si Indonesia. In China, Ludisia Discolor populeaza zonele mlastinoase din paduri, la altitudini intre 950 - 1000 m, in provinciile Yunnan, Guangxi, Guangdong si Hainan. Exista semnalari ale speciei si in multe regiuni muntoase din Vietnam, Cha Pa, in nord, pana in Dalat, in sud, insa doar una dintre locatii include indicatii altitudinale, specia fiind regasita la 1200 m.
Orhidee Ludisia discolor
In prezent se cunosc doua variante ale speciei, si anume Ludisia discolor "Alba", o varietate albino, si Ludisia discolor "Nigricens", o mutatie frecvent intalnita sub numele de "black velvet" - catifea neagra.
Supranumita orhideea bijuterie, Ludisia Discolor este cunoscuta din punct de vedere istoric cu urmatoarele sinonime: Anoectochilus dawsonianus, Anoectochilus ordeanus, Anoectochilus ordianus, Gonogona discolor, Goodyera dawsoniana, Goodyera discolor, Goodyera ordeana, Goodyera ordiana, Goodyera rodigasciana, Goodyera rubrovenia, Haemaria dawsoniana, Haemaria discolor, Haemaria discolor var. concolor, Haemaria discolor var. condorensis, Haemaria discolor var. dawsoniana, Haemaria discolor var. denisoniana, Haemaria discolor var. grandis, Haemaria discolor var. ordeana, Haemaria discolor var. rhodoneura, Haemaria discolor var. trilineata, Haemaria otletae, Haemaria pauciflora, Haemaria rubrovenia, Kuhlhasseltia carrii, Ludisia dawsoniana, Ludisia discolor var. ordiana, Ludisia furetii, Ludisia odorata, Ludisia otletae, Myoda rufescens, Neottia discolor, Orchiodes discolor, fiind descrisa de Achille Richard (botanist si medic francez, 27 aprilie 1794 - 5 octombrie 1852) in 1825.
Specie de talie mica, Ludisia Discolor rareori depaseste mai mult de 15 cm inaltime fara pseudobulbi. Prefera climate calde spre foarte calde, pe care le ocupa in statiuni terestre sau litofile, unde tulpinile carnoase, rosietice, contorsionate, erecte, sau pendule ating 20 - 25 cm lungime si poarta frunze eliptic lanceolate, de peste 7,5 cm lungime si 4,3 cm latime, de culoare rosu inchis, catifelate, cu nervatiune puternic contrastanta, de culoare alba.
Orhidee Ludisia discolor
Inflorirea are loc in zona apicala a tulpinilor, sub forma unor inflorescente lungi, relativ racemoase (sub forma de ciorchini), lungi de 10 - 30 cm, cu flori albe, asimetrice, care persista 2 pana la 3 saptamani. Florile albe, de aproximativ 2 cm diametru, cu camera polinica colorata in galben deschis si petale de aproximativ 1 cm lungime si 0,5 - 0,7 cm latime; prezinta forma unei cupe, cu buza torsionata in sens invers acelor de ceasornic.
Din punct de vedere al cerintelor de cultivare, Ludisia discolor necesita intensitati luminoase de 8000 - 10000 lx, ceea ce o incadreaza in categoria plantelor de umbra - lumina va fi filtrata si dispersata, si planta nu va fi niciodata expusa luminii directe. De asemenea, este necesara asigurarea permanenta a unei circulatii puternice a aerului.
Planta termofila, necesita ca temperatura medie din timpul zilelor de vara sa se situeze in jurul valorii de 27 °C, iar cea din timpul noptii sa nu depaseasca 21 - 22 °C. Iarna, temperatura medie in timpul zilei trebuie sa indice 15 - 18 °C si iarna 9 - 12 °C.
Umiditatea relativa va fi destul de ridicata, cu valori intre 85 - 90% pe tot parcursul anului.
Specie ocazional tericola, cu port repent, Ludisia discolor, va prefera recipiente putin adanci, cu drenaj generos, si substrat afanat, cu uscare rapida - cum ar fi scoarta de granulatie medie sau fibre vegetale uscate. Alte materiale indicate, care retin umiditatea, ca perlitul, sau muschiul sphagnum taiat, se pot adauga ocazional in mediul de cultura. Un alt element important este carbunele de lemn, care asigura permeablitatea pentru aer si reduce aciditatea. Schimbarea substratului este necesara atunci cand se remarca inceputul descompunerii sale. Daca schimbarea substratului se va realiza la momentul cresterii radacinilor noi, se poate asigura succesul garantat al inradacinarii si instalarii in noul mediu de crestere in cel mai scurt timp. Reproducerea speciei prin fragmente de tulpina este relativ usoara.
Udarea va urma conditiile de mediu natural, unde sunt frecvente ploile abundente, cu doar 2-3 luni de clima mai uscata, in timpul iernii. Exemplarele cultivate vor fi udate frecvent, insa se va avea grija sa se permita uscarea stratului superior al substratului intre doua udari succesive, si sa nu se permita baltirea apei in recipientele de cultura. Cand cresterile noi ating maturitatea, in septembrie, intensitatea udarii se va reduce gradual.
Fertilizarea trebuie sa aiba loc in timpul perioadei de crestere activa, saptamanal, cu 25 - 50% din dilutia recomandata. Se poate utiliza un fertilizant echilibrat pe tot parcursul anului, insa se recomanda utilizarea unui fertilizant cu adaos de azot din primavara pana la mijlocul verii, si, ulterior, de la sfarsitul verii si in perioada toamnei, un fertilizant cu un continut mai ridicat de fosfor.
Perioada de repaus pentru aceasta specie este in timpul iernii, cand udarea va trebui redusa gradual, mai ales pentru exemplarele crescute in climate mai reci, insa se recomanda precautie in a nu permite substratului sa se usuce excesiv sau sa ramana uscat pentru o lunga perioada de timp. In aceasta perioada, fertilizarea se va reduce sau va fi sistata complet, fiind reluata insa odata cu venirea primaverii, cand si udarea isi va relua rutina normala.
Sursa:
blog.secretgarden.ro/oorhidee-ludisia-discolor-ker-gawl-a-rich-caracteristici-si-instructiuni-de-ingrijire/