Gardenia este un arbust termofil de culoare verde închis.
"Habitatul ei este Extremul Orient, India, China. Florile Gardenia au o culoare albă ca zăpada, uneori se găsesc petale roz. Dimensiunea inflorescențelor în diametru este de până la 10cm. În ceea ce privește frunzele, acestea sunt dense, cu o suprafață netedă și lucioasă.
O trăsătură caracteristică a unei frumuseți exotice este o înflorire lungă, din martie până în septembrie. În acest moment, se simte un parfum plăcut, cu o nuanță subtilă de iasomie. În floricultura interioară, un singur tip de gardenie este cunoscut pe scară largă - iasomia.
Pentru începători, grădinarii cu această plantă pot întâmpina dificultăți, de la iluminat la udare. Gardenia este folosită în principal ca plantă de ghivece. În mod normal tolerează tăierea, formarea coroanei.
Dar, în același timp, reacționează brusc la schimbările bruște de temperatură, curenții, pentru ea nu este permis un exces de umiditate în oală. Frumusețea exotică nu tolerează o schimbare de "reședință", chiar dacă pur și simplu mutați oala, poate arunca ulterior frunzele.
Este necesar să se monitorizeze cu atenție condițiile de ingrijire, cele mai mici abateri vor provoca o reacție negativă.
IMPORTANT!
În timp, un semnal nedetectat, în viitor poate duce la lipsa înfloririi, pierderea luminozității frunzelor.
Apariția frunzișului uscat este destul de frecventă pentru exotici. Acesta este cel mai probabil un proces natural de îmbătrânire. Cu toate acestea, dacă frunzele se usucă în procentaj mare, motivul se află în altă parte.
Un transplant recent sau neglijent poate face ca frunzele să se usuce. Gardenia tolerează stresul,insa necesită timp pentru adaptare.
Ce să faci.
Cu condiția ca plantarea să se facă într-un substrat de calitate, floarea ar trebui să-și organizeze microclimatul, să construiască o "seră". În care o temperatură constantă, umiditatea va fi menținută. De asemenea, este important să pulverizezi planta în fiecare zi. Când apar frunze noi, sera trebuie îndepărtată.
Aciditate insuficientă a solului.
Un astfel de fenomen este posibil, chiar și cu un amestec de sol selectat inițial corect. În timp, apa se scurge de substanțe acide și pământul trebuie acidulat.
Ce să faci.
Pentru tratament o dată la 7-10 zile, se utilizează apă acidifiată pentru irigare. Se diluează 3-4 picături de suc de lămâie sau mai multe boabe de acid citric în 1 litru de lichid.
Umiditate excesivă.
Umidificarea cu volume mari de lichid poate duce la consecințe similare. De asemenea, acumularea de apă în oală indică un strat de drenaj de slabă calitate sau absența acestuia. Solul acoperit cu apă poate duce la dezvoltarea procesului de degradare, moartea sistemului radicular.
Ce să faci.
Dacă motivul lipsit de ambiguitate este excesul de umiditate, atunci există o singură cale de ieșire - transplantul.
Inspectați sistemul rădăcină.
Tăiați rădăcinile negre, putrezite cu o unealtă ascuțită.
Dezinfectează tăieturile.
Tratează planta cu o soluție de fungicid slab concentrată.
Transplantă o floare într-un sol nou. Este obligatorie prezența unui strat de drenaj, precum și a unor găuri de drenaj.
După transplantare, nu udă imediat și nu permiteți excesul de umiditate în oală.
Mugurii cad
Când o plantă pierde muguri care încă nu s-au deschis, este întotdeauna păcat, pentru că așteptăm cu nerăbdare să înflorească cu o asemenea nerăbdare - de ce cad?
Hipotermia.
Gardenia este o floare iubitoare de căldură, iar odată cu curentul și o scădere bruscă a temperaturii, mugurii cad. Dacă aerul înghețat intră în cameră, direct pe gardenie, va provoca probleme nu numai cu mugurii, ci și cu frunzișul.
Ce să faci.
În primul rând, protejați gardenia de schimbările bruște ale temperaturii. În caz contrar, înflorirea va fi amânată pentru anul viitor.
Aer uscat.
Frumusețea exotică decurge dintr-un climat tropical unde este cald și umed. Umiditatea, pentru o plantă, joacă un rol cheie. Fără acest parametru, speranța unei înfloriri luxuriante nu are rost, chiar și în stadiul de înmugurire, va renunța cu ușurință la florile viitoare.
Ce să faci.
Pentru a crește umiditatea din cameră în orice mod posibil:
Puneți o tavă cu nisip umed sau argilă extinsă.
Aveți un acvariu sau o fântână în apropiere.
Folosiți un umidificator de uz casnic.
Pulverizați apa dintr-o sticlă pulverizată.
Reamenajarea oalei.
Gardenia nu tolereaza compromisuri, nu poți face niciun fel de manipulări cu vasul chiar și atunci când udă, pulverizează sau hrănești. În caz contrar, provocați aruncarea mugurilor. Pentru o plantă, acesta este un fel de stres.
Ce să faci.
Este mai bine să nu atingeți deloc ghiveciul în timpul înfloririi, mai ales să nu îl mișcați.
Ce să faceți dacă planta nu înflorește, puteți citi în acest articol.
Pete albe
În cazul petelor strălucitoare, nedefinite, iar venele rămân verzi, atunci cauza este cloroza. Această boală este destul de frecventă în gardenii. Apare ca urmare a lipsei de fier în sol, precum și a alcalinizării acestuia la udare cu apă de calitate scăzută, cu un conținut ridicat de clor și alte elemente alcaline.
Ce să faci:
Nu puteți apă apa de la robinet.
Folosiți apă decontată sau fiartă.
Pulverizați și adăugați regulat preparate care conțin fier sub rădăcină, de exemplu, Ferovit.
Dacă este necesar, folosiți o soluție de fier chelat pregătită de la sine.
Afidă albă
Această mică insectă dăunătoare care trăiește pe tulpina și frunzele unei plante face foarte mult rău. așa mugurii de gardenie cad, încetinesc creșterea, uscând vizibil frunzele. Cu acest parazit este urgent să lupți, să nu aștepți să se răspândească în continuare, deoarece afidele se înmulțesc rapid și se pot răspândi la plantele din apropiere. La început, dăunătorul infectează lăstarii tineri, apoi nu scutește exoticele rămase.
Ce să faci. Atacul afidelor albe poate fi manipulat mecanic, fiecare frunză este tratată cu o soluție de săpun. Dar dacă toate celelalte nu reușesc, ar trebui să recurgi la substanțe chimice. Pulverizează floarea cu soluții de insecticide sistemice, de exemplu, Neoron, Actellik.
Cum să faci față acarienilor de păianjen pe plante?
Principalul inamic al gardeniei este un acarian păianjen. Prezența unei insecte este determinată de decolorarea anumitor secțiuni ale plăcii frunzelor și pânza de mătase țesută sub frunză. Căpușa preferă aerul uscat și cald, dar se teme teribil de umiditate, așa că pulverizarea cu apă este fatală pentru asta.
Ce să faci. Dacă un astfel de vecin este găsit pe gardenia, acesta trebuie pulverizat cu o soluție dintr-un preparat chimic, vor face Bikol, Akarin sau Demitan. După 10-14 zile, repetați procedura.HELP! Dăunătorul se adaptează rapid la otrăvuri, deci în cazurile ulterioare, medicamentul trebuie schimbat.
Pentru a preveni în continuare posibilele probleme cu starea generală a gardeniei păstrați următoarele recomandări:
Mențineți condițiile optime de temperatură și umiditate în cameră.
Respectați sistemul de irigare.
Imunitate slabă și bolile frecvente indică malnutriție.
Proceduri regulate de apă, spălare cu săpun și frunze de apă, pulverizare.
Efectuați inspecții de rutină ale plantei pentru insecte sau larve.
Toate bolile și bolile de gardenie, într-un fel sau altul, sunt asociate cu parametrii conținutului și calității îngrijirii. Prin urmare, depinde doar de proprietar cum exotica va crește, înflorește și se va dezvolta. Urmați recomandările în creștere și totul va fi în regulă cu gardenia dvs."
(
ro.declic13.org/2916-gardenia-pests-and-diseases...)