Am sa incerc aici, printre picaturi, sa fac o descriere cat se poate de explicita a florilor pe care le am.
Voi atasa, pe rand si imagini cu acestea.
1 ~ Ghiocei ~
Numele oficial Galanthus L. vine din limba greaca: gala – lapte, anthos – floare si este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care infloresc incepand din ianaurie.
Iata cele zece lucruri pe care nu le stiai despre ghiocei
Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis). Nu-l confunda cu oricare din alte doua plante asemanatoare, lusca (Leucojum vernum) si ghiocelul bogat (Leucojum aestivium). Acestea din urma sunt mult mai mari si au sase petale. In plus infloresc de la finele lui martie incolo.
Exista varietati de ghiocei care infloresc din ianuarie pana in februarie, de regula in zilele mai calde, dupa perioade geroase. Galanthus nivalis infloreste din ianuarie pana in martie.
Exista peste 100 de soiuri de ghiocei. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele usor rasucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele “decorate” cu dungi verzi.
Sunt si cateva soiuri de ghiocei mai rar intalnite. Varietatea Galanthus S. Arnott se remarca prin florile de doua ori mai mari decat cele ale ghioceilor obisnuiti, iar soiul Galanthus reginae-olgae se remarca prin perioada in care infloreste: toamna, in loc de primavara.
Bulbii ghioceilor sunt otravitori. Asa ca manevreaza-i cu grija si fereste copiii si animalele de companie de contactul cu acestia. Bulbii otravitori fac ca nici un rozator sa nu le atace radacina in timpul iernii, in conditiile in care aceste plante sunt in perioada de vegetatie cand altele sunt in repaus.
Ghioceii au puteri tamaduitoare. Una din substantele pe care acestia o contin, respectiv galantamina pare sa fie una din caile naturale prin care poate fi prevenita si chiar tratata teribila maladie Alzheimer si dementa senila. Studii facute pana acum au dovedit acest lucru, dar cercetarile continua.
Istoria ghiocelului este veche de cateva milenii. Homer, in “Odiseea”, scrie ca zeul Mercur ii da lui Ulise o iarba numita moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe eroul antic de otravurile vrajitoarei Circe.
Simbolul sperantei. Ghioceii simbolizeaza speranta, prietenia, inocenta, puritatea, alinarea si smerenia si multe persoane cred ca este de bun augur sa cultive in propriile gradini aceste flori albe. Se crede ca gradina in care sunt ghiocei este ferita de boli.
In Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel putin nu pentru care cred in superstitii. Aceste persoane asociaza ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune ca o tanara si-a gasit iubitul mort, iar langa el era asezat un ghiocel.
Se spune despre ghiocel ca este prima floare de pe pamant. Legenda spune ca atunci cand Adam si Eva au fost alungati din Rai era iarna, iar pamantul era acoperit cu un strat gros de zapada. Pe masura ce inainta prin zapada, Eva a inceput sa inghete si sa planga, amintindu-si de frumusetile din Gradina Paradisului. Atunci din zapada au rasarit ghioceii.
Sursa :
www.casa-gradina.ro/ce-nu-stiai-despre-ghiocei/2 ~ Gutuiul Japonez ~
Gutuiul japonez sau “Red Trail” este un arbust de acest fel, foarte decorativ, o specie rustică și rezistentă care înflorește primăvara devreme înainte și în timpul înfrunzirii, florile sale fiind de culoare roșu intens. Perioada de înflorire este îndelungată, din luna martie și până în mai. Toamna, apar fructele care deși sunt comestibile, au un gust amar și sunt inferioare gutuiului. Prin urmare, probabil, nu este cea mai bună idee să le mâncați dar puteți prepara dulcețuri și gemuri pentru că conțin cantități mari de pectină. Cu toate acestea este o excelentă plantă covor, cu creștere lentă.
Denumit științific Chaenomeles Japonica, acest arbust ornamental este originar din estul Asiei adică China, Coreea, Burma, Tibet, în nici un caz din Japonia, așa cum reiese din denumire. Are ramuri prevăzute cu spini, înălțimea fiind cuprinsă între 1 și 3 metri. Se dezvoltă bine într-un loc parțial sau complet însorit sau chiar la umbră, în soluri fertile și argiloase. În soluri calcaroase va avea o creștere lentă. Se poate crește și ca bonsai, însă principala lui utilizare rămâne decorarea grădinilor. Poate fi utilizat de asemenea ca arbust solitar sau sub formă de gard viu.
Și totuși unul dintre cele mai populare moduri de a crește un gutui japonez este pe un spalier, mai ales dacă nu aveți spațiu prea mare în grădină. În acest mod produce mai multe flori dacă este crescut ca o plantă de perete. Dacă alegeți să creșteți un gutui japonez în acest fel, trebuie să aveți în vedere faptul că va trebui să-i puneți profte de susținere pentru a controla creșterea.
Se înmultește prin semințe care le puteți recolta toamna și păstra timp de 3 luni la 5 grade Celsius. Prin butași este un alt mod de înmulțire, se recoltează tot toamna și se vor păstra în beci în poziție orizontală într-un substrat format din nisip și turbă. Se mai poate înmulți prin puieți care apar din rădăcinile arbuștilor; aceștia se iau fie toamna, fie primăvara devreme.
Autor: Iulia Gubandru (
casoteca.ro/un-arbust-plin-de-flori-primavara-si-de-fructe-aurii-toamna/)
Acest album nu are incă nici un comentariu.