Floarea Cyclamen – Ingrijire si Inmultire, in ghiveci sau in gradina
Ne-am hotarat sa scriem despre floarea Cyclamen in ghiveci sau de gradina, dat fiind multele intrebari pe care le-am primit de la clientii nostrii. Modul in care floarea Cyclamen se ingrijeste, iar pentru cei care doresc mai mult sa inteleaga, cum se inmulteste, este la indemana tuturor. Totusi, floarea Cyclamen are nevoie de conditii de crestere diferite, fata de majoritatea celorlalte flori pe care alegem sa le crestem in casa, de care trebuie sa tinem cont pentru a ne bucura o vreme cat mai indelungata de splendoarea suava a florilor sale.
Floarea Cyclamen este foarte populara in timpul primaverii, insa a devenit din ce in ce mai populara si toamna. Din pacate, foarte multe persoana nu stiu faptul ca Cyclamen este o floare perena si rezista si infloreste de la an la an. Pe multi, faptul ca frunzele se usuca complet cand floarea intra in perioada de repaus, ii pacaleste, considerand ca floarea a murit.
Deci, dragii nostri, pentru a va bucura permanent de florile voastre, pentru o floare cyclamen cu ingrijire si inmultire corespunzatoare, va invitam sa cititi mai jos toate detaliile.
Specii de Cyclamen
Trebuie sa lamurim un lucru important. Floarea Cyclamen, cel putin cele care sunt comercializate la noi in tara, sunt de doua tipuri. Cyclamen cu inflorire iarna – primavara si Cyclamen cu inflorire toamna. In realitate, ele se aseamana iar conditiile de crestere sunt cam aceleasi, diferind doar perioada de inflorire si perioada in care florile intra in “adormire”.
Cyclamen Persicum
Este cea mai vanduta specie de Cyclamen din Romania, avand inflorirea din iarna pana la inceputul primaverii, cam pana in Martie – Aprilie. Culorile sunt intr-o multime de nuante si marimi, iar frunzele au diferite forme si modele.
Cyclamen Hederifolium
Este a doua cea mai vanduta specie de Cyclamen din Romania, cum de altfel si din lume. Difera fata de Cyclamen Persicum, perioada de inflorire. Astfel aceasta specie infloreste toamna, din septembrie pana la sfarsitul lui octombrie.
Cyclamen ingrijire
Asa cum ma mai spus, floarea Cyclamen este o floare perena, poate fi mentinuta de la an la an si facuta sa reinfloreasca. Perioadele de crestere a acestei flori sunt urmatoarele: Faza in care (re)incepe cresterea frunzelor si formarea bobocilor de flori, Faza de inflorire urmata de faza debutului perioadei de “adormire” si “Adormirea” propriuzisa.
Reguli de ingrijire Cyclamen
Pentru faza de inflorire si finalul acesteia
Se fertilizeaza floare de cyclamen, cu un ingrasamant echilibrant (proportie egala de Azot, Fosfor si Potasiu), prin apa cu care se stropeste. ATENTIE: nu depasiti dozele recomandate de pe ambalajele ingrasamintelor, pentru a nu arde planta. Fertilizarea in cazul florii cyclamen nu trebuie sa fie foarte des realizata. Aceasta este o mare diferanta fata de alte flori in ghiveci sau de gradina. Fertilizati la minim 2-3 saptamani. Odata ce florile sunt la maximul lor, alternati fertilizarea cu un ingrasamant pentru mentinerea a florilor (cele ce sunt bogate in Potasiu)
Udarea se face din abundenta, insa rar. Pamantul nu trebuie sa pastreze sub nici o forma umiditate excesiva. Insa tineti cont ca cyclamen este o floare ce iubeste apa. Ideal ar fi sa udati ghivecele prin scufundare si mentinere pana la umezire completa. Evitati, pe cat posibil, sa udati pe frunze direct. Daca totusi o faceti, ar fi bine sa folositi o pompa de pulverizare extrem de fina.
Temperatura trebuie sa fie una relativ mica. Ideal, pentru a mentine florile cat mai mult posibil si sa se evite intrarea in perioada de “adormire”, este o temperatura de 16-18 grade ziua si noaptea 11-13 grade. In aceste conditii, nu plasati florile in ferestre unde exista incalzire de la calorifere, sau in timpul zilei existand riscul de supraincalzire.
Plasati florile in cele mai luminate locuri, insa evitati ca floarea sa fie expusa direct la razele soarelui, dupa amiaza, cand soarele este cel mai puternic.
Curatati permanent florile uscate si frunzele, pentru a evita ca acestea sa putrezeasca pe pamantul umed si sa imbolnaveasca floarea. In plus este o chestiune de aspect.
Cand floarea cyclamen intra in perioada de “adormire”, frunzele incep sa se ingalbeneasca si florile sa se usuce complet. Opriti fertilizarea si scadeti numarul de udari treptat, pana la oprirea completa cand planta este uscata. In acelasi timp curatati complet planta de frunzele moarte si flori (in aceasta faza finala va ramane doar tuberculul in pamant).
Cyclamen - ingrijire in ghiveci
Fata de sfaturile de mai sus, floarea cyclamen se ingrijeste in ghiveci asemanator, mai ales ca cyclamen este, in cele mai multe cazuri, o floare de interior si inerent este crescuta in ghiveci.
Tineti cont de modul de udare, ideal fiind sa scufundati ghiveciul in apa si sa nu lasati sa balteasca apa sau sa stationeze pe frunze.
Aveti grija la ventilatie, insa de mentionat ca cyclamen este o floare careia nu-i place curentul de aer intens, asa ca evitati sa fie in zone cu ventilatie marita.
Aveti mare grija la temperatura la care pastrati ghivecele. O temperatura prea mare, forteaza planta si aceasta va intra in faza de “adormire” mult prea repede. Pe de alta parte, o temperatura prea scazuta va face ca cyclamen sa nu infloreasca sau sa se inbolnaveasca.
Daca ati transplantat florile in ghivece proprii, lucru pe care noi il recomandam cu caldura, folositi ghivece cu gaurele si cu un excelent drenaj. Folositi turba cu granulatie mare, pentru a facilita scurgerea apei. Cyclamen are nevoie de ghivece mai mari, pe masura ce creste si imbatraneste. In mod normal se vede imediat cand o floare are nevoie de un nou ghiveci, prin aspectul “inghesuit” al frunzelor.
Cand floarea intra in perioada de “adormire”, frunzele se usuca si florile mor, nu aruncati ghiveciul. Ori urmati pasii de la inmultirea prin tuberculi, ori pur si simplu puneti ghiveciul intr-o incapare incalzita (temperatura medie de aproximativ 15-17 grade), fara raze solare directe, fara apa, fara fertilizare.
Cand ghiveciul depozitat la racoare incepe sa arate ca floarea a inceput sa reinvie, dezgropati tuberculul (separatiii pe cei noi) si se replanteaza iarasi intr-un ghiveci normal cu o noua turba si fertilizant.
In concluzie, cyclamen se ingrijeste in ghiveci usor si floarea este una perena, daca aveti grija de ea pe perioada de rapaus.
Ingrijire - Cyclamen de gradina
In gradina se plica toate regulile de mai sus, fara exceptie. Doar dorim sa mentionam cateva lucruri esentiale:
Evolutia florii este direct influentata de vremea exterioara. Din aceasta cauza pozitionati cyclamen-ul direct in zone mai umbroase, astfel incat sa poata fi ferit de variatiile mari de temperatura din timpul zilelor.
Nu plantati cyclamen in gradina, cat timp temperatura nocturna nu trece de 10 grade Celsius.
Marcati locul in care plantati cyclamen-ul si dezgropati tuberculii pentru rarire, cand a trecut perioada de “adormire”.
Folositi ingrasamintii ca in cele explicate mai sus si mai ales luati masuri de profilaxie, pentru boli si daunatori (vezi mai jos).
Cyclamen inmultire
Cyclamen, asa cum am mai spus, este o floare perena, se poate inmulti prin separarea tuberculilor, in perioada de repaus, sau prin seminte.
Cyclamen inmultire prin seminte
Cyclamen se inmulteste prin seminte, mai dificil. In plus trebuie atentie la modul de procurare a semintelor. Semintele de cyclamen nu sunt toate productive, dat fiind numerosii hibrizi realizati prin ingineriile genetice moderne. Daca incercati inmultirea prin aceasta metoda, procurati seminte de la producatori respectabili.
Semintele au nevoie de peste 11-12 luni ca sa produca flori. Ele se planteaza in turba speciala de plantare si se transplanteaza in ghivece din ce in ce mai mari, de cel putin 2-3 ori pe perioada de crestere. La opt saptamani de la semanare, in mod normal, ar trebui sa folositi ghivece de 10-12 cm.
Fertilizati cu ingrasamant bogat in macroelemente si microelemente si folositi ingrasamant cu eliberare controlata (cel sub forma de bobite). Pe perioada de crestere ar trebui sa folositi ingrasaminti bogati in Azot si Potasiu.
Lasati spatii suficiente intre flori, pe masura ce cresc, astfel incat plantele sa aiba suficient aer pentru respirat, insa totodata frunzele sa nu se atinga pentru a mentine umiditatea si sa se inbolnaveasca.
Cyclamen inmultire prin (frunze) tuberculi
Cyclamen poate trai pana la 3-4 ani, prin cicluri repetitive. Insa trebuie spus ca florile vor fi de la an la an din ce in ce mai mici.
Cel mai simplu, cyclamen se inmulteste prin tuberculi. Cum am descris mai sus, dupa ce trece perioada de adormire, cand planta a ramas in pamant sau ghiveci, fara frunze si flori, ea va intra intr-un nou ciclu de crestere. Astfel ca vor incepe sa fie vizibili primii muguri de planta. Acum este momentul in care trebuie sa dezgropati tuberculii si sa-i separati. In general, pe langa tuberculul mama, veti gasi inca unul sau doi noi tuberculi.
Separati tuberculii si plantatii sperat, in ghivece, cu spatiu suficient de crestere.
De aici, ciclu este acelasi ca tot ceea ce am descris mai sus.
In general, cyclamen este considerata o floare anuala, care se arunca la finalul perioadei de inflorire. Totusi noi va recomandam sa incercati inmultirea florii cyclamen, desi activitatea nu este foarte simpla si depinde foarte mult de temperaturile mentinute in toata perioada, insa va garantam ca merita cu prisosinta efortul. (Re)nasterea oricarei plante este precum orice eveniment fericit din viata noastra, aducand un sentiment puternic, inaltator.
Ingrijire Cyclamen – Boli si Daunatori
Ei bine, floarea cyclamen este o floare ce poate avea multe boli, fiind mai sensibila. Totusi nu disperati, cam toate bolile pot fi usor eradicate.
Daunatorii sunt cam toti cei care ii cunoastem in mod normal la florile de gradina sau in ghiveci. Din pacate, majoritatea vin de la alte flori sau prin pamantul folosit la plantare. Asa ca, va sfatuim sa cumparati flori doar de la producatori respectabili. Afidele (micile insect albe, adica paduchii de frunze), Omida de pamant sau temutul Vierme Sarma (cel mic si verde), se pot combate prin tratamente chimice de la farmacii fitosanitare. Va sfatuim sa respectati intocmai recomandarile inscrise pe ambalaje sau sfaturile angajatilor din farmacii, pentru ca cyclamen este o floare sensibila si riscati sa o ardeti.
Legat de boli, acestea vin in majoritate din cauza umezelii excesive si a temperaturilor mai scazute.
Mucegaiul cenusiu, fainarea, patarea frunzelor sunt cele mai frecvente boli.
Ca de fiecare data, noi recomandam tratamente profilaxice cu fungicide si insecticide, si astfel veti evita cea mai mare parte din necazuri.
Cyclamen pret
Pretul unui ghiveci de Cyclamen poate diferi foarte mult, functie de marimea florilor, de marimea ghiveciului si de perioada de vanzare. Un pret normal al unui ghiveci cu cyclamen este intre 15 si 25 ron.
Tuberculii se gasesc de vanzare si pot varia de la 5 pana la 10 ron pe bucata, in pachete standard de 5 sau mai multi tuberculi pe pachet.
Speram ca aceste sfaturi de ingrijire cyclamen si inmultire, va vor fi utile, si ca de fiecare data, va rugam sa nu ezitati sa ne scrieti direct pentru intrebari sau detalii suplimentare.
Cu drag voua,
Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu
Sursa :
www.decodays.ro/single-post/2017/02/01/Floarea-Cyclamen-Ingrijire-Inmultire-ghiveci-gradina
Acest album nu are incă nici un comentariu.