Crăițele sunt flori foarte rezistente, cresc fără nici un fel de probleme în toate tipurile de sol, au nevoie doar de soare, o zonă liberă în jurul lor – pentru că au tendința de a forma tufe, și o udare regulată, la fiecare 3-4 zile mai ales în perioadele de vară cu temperaturi ridicate.
Florile sunt cultivate că plantă ornamentală, dar puțină lume știe că petalele crăiței sunt comestibile și sunt foarte bune adăugate în salate pentru gust sau culoare.
Petalele de crăițe, uscate și măcinate sub formă de pulbere, sunt o mirodenie populară în Georgia, în Munții Caucaz, unde sunt numite Imeruli shaphrani datorită culorii galbene și gustului iute-acid, dând un gust specific mâncărurilor de acolo. Petalele de crăițe sunt unul din condimentele foarte populare în bucătăria georgiană fiind ceea ce garam masala pentru bucătăria din nordul Indiei.
Petalele măcinate sunt folosite, de asemenea, că hrană pentru păsări, având calitatea de a da o culoare bună gălbenușului din ou și pielii păsărilor. Praful de crăițe mai e folosit pentru a da culoare crustaceelor, de exemplu crevetelor albe de Pacific (Litopenaeus vannamei).
Floile de crăițe sunt folosite în industria farmaceutocă pentru extragerea luteinei, iar uleiul esențial din flori de crăiță este adăugat și în parfumuri, cărora le da o notă de măr verde. Din florile de crăiță se face și un foarte bun colorant pentru țăsături.
Soiurile de crăițe cu flori mari, colorate intens în portocaliu sunt utilizate ca plante medicinale, sub formă de decoct, tinctura sau ulei. Au efecte antibacteriene fiind de mare folos în tratarea afectiunilor cutanate de la dermatite, acnee, erupții și răni ale pielii cu bune proprietăți antiseptice și calmante. Eseenșele d ecrăițe sunt folosite în loțiunile pentru tenul gras și în creme balsmice.
Unii compuși din petalele de crăițe au acțiune similară cu cea a vitaminei A și are capacitatea de a crește posibilitățile de adaptare ale ochiului la întuneric și îmbunătățeste sensibilitatea ochiului la lumina slabă.
Nu în ultimul rând crăițele sunt utile în bolile pancreasului, în hipertensiune, în durerile musculare și articulare, în hemoragii și în unele afecțiuni ale aparatului respirator, fiind de folos diabeticilor.
Crăițele au capacitatea de a proteja de dăunători anumite culturi de plante, având acțiune antifungică. Plantate în preajma legumelor, îndepărtează paraziții și insectele dăunătoare.
Text: Otilia Ignat (
www.femeia.ro/sanatate/medicina-naturista/craitele-o-floare-cu-multiple-utilizari )
"Dar din dar se face Rai" sau... de la lume adunate si-napoi la lume date :)