391 poze   32424 vizite
Albume
CIUPERCI   Agaricus abruptibulbus - silvicola   Agaricus bisporus - Ciuperca de balegar   Agaricus nivescens   Agaricus silvicola - Ciuperca de padure   Agrocybe praecox   Albatrellus ovinus - Babita oilor   Amanita - posibil submembranacea   Amanita citrina - probabil   Amanita excelsa varianta spissa   Amanita fulva   Amanita muscaria - Palaria sarpelui   Amanita pantherina   Amanita phalloides - Buretele viperei   Amanita rubescens - cuci   Armillaria gallica   Boletus edulis   Boletus erythropus - probabil   Boletus luridus - Buretele vrajitoarei   Calocybe gambosa - Buretele de mai   Calvatia utriformis - Buretele iepurilor   Cantharellus cibarius - galbiori   Chlorociboria aeruginascens   Chroogomphus helveticus   Clathrus archeri   Clavaria cristata   Clavariadelphus pistillaris   Clitocybe catinus   Clitocybe geotropa - Palnioara uriasa   Clitocybe nebularis - Cenusareasa   Clitocybe odora   Collybia maculata   Coprinellus disseminatus   Coprinus comatus - buretele cu peruca   Coprinus micaceus   Coprinus sp   Cortinarius - posibil alboviolaceus   Cortinarius caperatus   Cortinarius sp   Cortinarius specie   Cortinarius torvus   Craterellus cornucopioides - Trambita piticilor   Exidia plana   Flammulina vellupites   Ganoderma lucidum - Lingurita zanei   Ganoderma resinaceum si Inonotus hispidus - posibil   Gymnopus dryophilus   Gymnopus fusipes - ghebe de stejar   Gyromitra esculenta   Helvella elastica - mitra varatica- sau lacunosa   Hericium coralloides   Hydnum repandun - flocosei   Hygrophorus penarius   Hyhrophorus eburneus sau agathosmus   Hypholoma lateritium   Kuehneromyces mutabilis   Lactarius lignyotus   Lactarius piperatus - iutari   Lactarius salmonicolor   Lactarius scrobiculatus - probabil   Lactarius volemus   Leccinum albostipitatum - Pitarca cu picior alb   Lepiota ignivolvata   Lepista irina   Leucoagaricus leucotithes   Leucocortinarius bulbiger   Lycogala epidendron - Myxomycetes   Lycoperdon perlatum - Casul ciorii   Lycoperdon specie   Macrolepiota procera - Piciorul caprioarei   Marasmius oreades - Buretele de roua   Marasmius rotula   Meripilus giganteus   Mycena laevigata   Mycena pura   Ossicaulis lignatilis   Oudemansiella mucida - Ciuperca de portelan   Panaeolus semiovatus - Oul pestrit   Panus neostrigosus   Parasola plicatilis   Peziza - probabil arvernensis   Phallus impudicus - Bozuz   Pholiota adiposa   Pholiota aurivella   Pholiota squarrosa   Pleurotus specie   Pluteus - probabil petasatus   Pluteus specie   Polyporus arcularius   Psathyrella candolleana   Psathyrella specie   Ramaria aurea sau flava - laba ursului   Reticularia lycoperdon   Russula - probabil R aeruginosa   Russula - probabil R cyanoxantha   Russula chloroides   Rusulla Heterophylla - vinetica   Stropharia caerulea   Trametes suaveolens   Xanthoderma - probabil   Xerocomus - parazitat de Hypomyces   Xerula radicata   Xylaria hypoxylon   Xylaria polimorpha - Degetele mortului

membru din 17 iulie 2015

Rusulla Heterophylla - vinetica

Una dintre ciupercile salbatice comestibile si foarte apreciate, a carui gust aminteste de gustul de nuca este Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla). Este o ciuperca cu raspindire in toata Europa, pe care o regasim cu precadere in padurile de foioase si uneori in paduri de conifer; creste in timpul verii si pina la inceputul toamnei. Este o ciuperca non-invaziva, care dezolta o legatura de ectomicorrhiza cu copacul partener (stejar, fag …),
adica nu strapunge radacinile copacului ci le inveleste pe acestea; astfel ambii beneficiind de pe urma celeilalte prin schimbul de umiditate, minerale respectiv substante organice.
Vinetica unsuroasa (Russula heterophylla) poate fi confundata cu unele surate ale ei cum ar fi: Russula cyanoxantha, Russula virescens, Russula aeruginea sau Russula langei, dar acesta confuzie e doar de natura indentificarii subspeciei deoarece toate ciupercile Russula sunt “comestibile” si nu prezinta nici un pericol. Stiu ca ma veti contrazice si tocmai de aceea am pus in ghilimele cuvantul “comestibil” deoarece exista cateva specii de russula care pot provoca voma, dar nici una dintre aceste ciuperci russula nu este mortal si majoritatea se pot consuma chiar si crude avand un gust placut.
Pericolul cel mai mare mai ales incepatorilor il prezinta o alta ciuperca foarte asemanatoare si anume Amanita phalloides care poate cauza moartea celui neatent, de aceea verificati in totdeauna ciupercile culese si cu un specialist inainte de a le folosi in scopuri alimentare.
Caracterizarea ciupercii Russula heterophylla:
Palaria: 5-10cm, este cunoscuta pentru variatia mare in colorit; de la diferite nuante de verde pana la maroniu sau ocru; semisferica initial, se aplatizeaza spre maturitate iar la batranete poate lua forma de palnie.
Lamelele: sunt dese, foarte fragile si albe in tinerete, crem spre maturitate. Sporii: 5-7x4-5um, ovoide sau elipsoidale, de culoare alba.
Piciorul: 3-6x3cm, este ferm, cilindric, gol pe interior spre batranete, striat longitudinal, alb initial dar se pateaza in galbui sau maroniu spre batranete.
Carnea: este de culoare alba, ferma in tinerete si mai moale spre batranete, daca este taiat se poate ingalbeni usor. Are gust si miros placut, usor ca de nuca.
Distributie: in padurile de foioase, uneori chiar conifer, in timpul verii pana toamna.
Sursa: ciupercomania.blogspot.com/2013/09/vinetica-unsuroasa-russula-heterophylla.html
1981773_804946399600918_7461779749236750341_n
1981773_804946399600918_7461779749236750341_n
11430329_804946402934251_6092169436694631819_n
11430329_804946402934251_6092169436694631819_n

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.