abonare newsletter
cautare in articole
Home Caini Pisici Alte animalutze Legislatie Farmacie Cum cumpar Albume Anunturi FAQ CONCURS! Forum
Intrebari si raspunsuri
Articole
Despre caini
Despre pisici
Horoscop canin si felin
Carti cu si despre animale
CAINI
Articole
rase de caini
alegerea unui catel
sanatate
dresaj si comportament
hrana
ingrijire
diverse
PISICI
Articole
rase de pisici
alegerea unei pisici
ca sa nu ai probleme
sanatate
dresam pisica?
hrana si ingrijire
diverse
reproducere, castrare
PASARI
Articole
hrana si ingrijire (notiuni generale)
diverse
papagalul
porumbelul
canarul
copiii despre pasari
PESTI SI REPTILE
Articole
Tritoni
Pesti
Testoase
Iguana
Diverse
ROZATOARE
Articole
cobaiul (porcusorul de guinea)
hamsterul
gerbilul
sobolanul
iepurele de casa
chinchilla
Alte animalutze
Articole
Lupi
Cai
nevastuica
Zimbrul
Ursul brun
Mistretul
Alte animalutze
Legislatie
Arhiva Newsletter
Ultimele cautari
teckel
pechinez
pechenez
ciini pichinez
pichinez
testoasele pot fi racite
pesti
zebre australiene
singe la coada perusului
racaie
Toate cautarile
ultimele, dupa data
cele mai frecvente
Ultimele discutii de pe forum
Bruno, un Tosa Inu de companie
Bruno_Tosa
21.02.2010
multumim, multumim... am
vrut de mult sa va
dezvalui valentele lui,
dar nu l-am prins
niciodata in concert cu
aparatul de fil...
Seriale
the_forsaken
21.02.2010
am terminat deja cateva
sezoane cu frumosii astia
doi . E fain serialul,
chiar merita
www.geekshow.us/w...
Comentarii concurs - Februarie 2010
simbi
21.02.2010
Multumesc Paul,si
felicitari tuturor,atat
castigatori cat si
participanti. Paul,imi
cer scuze de bataia de
cap de pe mail
Bruno, un Tosa Inu de companie
simbi
21.02.2010
vai ce tare:))
Topic de "LA MULTI ANI" VII
zitto
21.02.2010
Si de la mine La Multi
Ani si o primavara
superba!
Loc de anuntat VESTI BUNE
zitto
21.02.2010
Multumim! E greu cand
esti departe, nu am mers
si eu cu el. E plecat din
tara, aici au refuzat
categoric sa-l opereze,
au spu...
D-ale lui Zitto, un labrador ciocolatiu
zitto
21.02.2010
Multumesc. Si astia mici
mai rod si tocul de la
usi , nu?! Mancal-ar mama
de ied! Acuma roade la un
toc si s-a gandit ca
daca...
Animalutze.com >> PESTI SI REPTILE >> Pesti >> Xiphophorus Helleri (Xifo, Xipho), pestele de acvariu cu coada in forma de spada
Xiphophorus Helleri (Xifo, Xipho), pestele de acvariu cu coada in forma de spada
Xiphophorus Helleri (Xifo, Xipho), pestele de acvariu cu coada in forma de spada, face parte din familia Poeciliidae, ordinul Cyprinodontiforme, ca si Poecilia reticulata (Guppy), Molienisia sphenops (Molly) si Xiphophorus maculatus (Platy) si este nepretentios, extrem de adaptabil si rezistent, fiind foarte potrivit pentru acvaristii incepatori. Datorita coloritului foarte variat existent in cadrul speciei si hibrizilor sai, xipho este un peste decorativ si, datorita temperamentului prietenos, poate fi cu usurinta alaturat altor specii (dar atentie, nu cu toate) in acelasi acvariu.
Xiphophorus HelleriOriginar din nordul Americii de Sud si centrala, acest peste de acvariu este obisnuit cu temperaturi de 22-26°C (unele surse mentionand 18-28°C), asadar, pentru a-i tine in conditii optime si pentru a-i mentine alerti si sanatosi, este absolut necesara instalarea in acvariu a unui dispozitiv de incalzire a apei cu termostat si a unui termometru, fixat in zona mediana a acvariului, pentru a putea ajusta si verifica temperatura apei in orice moment. Prefera un mediu usor bazic, cu PH 7.0 pana la 8.3 si o duritate a apei de 12-30° dGH. De asemenea, multi acvaristi adauga in acvariile cu xipho, guppy, molly si platy si cate o lingurita de sare neiodata la fiecare 10 litri de apa, desi in extremis xipho se adapteaza si la acvarii cu apa dulce.
Xipho cu coada neagraAcvariul potrivit pentru Xiphophorus Helleri este bine sa fie de capacitate mare, intrucat sunt pesti care prefera sa inoate in spatii largi si, in cazul in care nu au loc suficient (situatia care apare si in cazul in care acvariile de capacitate mare sunt suprapopulate), nu cresc la dimensiunile obisnuite (8-14 cm), ramanand mici. De asemenea, in acvariile suprapopulate este dificil de mentinut echilibrul chimic atat de necesar pestilor, datorita acumularilor de fecale care se descompun si carora filtrele nu le pot face fata corespunzator iar pestii sunt predispusi la imbolnaviri (paraziti, fungi, bacterii) care pot lua rapid proportii epidemice.
Astfel, este recomandabil ca un peste sa aiba disponibili cca 6 litri de apa, dar nu mai putin de 5. Asadar, pentru 10 xipho este, de exemplu, necesar un acvariu de cel putin 50 de litri, ideal peste 60. Cand va cumparati acvariul in care intentionati sa puneti xipho, tineti cont si de faptul ca ei se vor inmulti in captivitate si ca probabil veti pastra cel putin o parte din pui in acvariu, care vor creste si vor avea nevoie de acel "spatiu personal" corespunzator, de cca 6 litri de apa; prin urmare, este de preferat sa luati un acvariu mai mare, decat un acvariu care curand s-ar putea dovedi neincapator. De asemenea, intrucat xipho sunt pesti cunoscuti pentru placerea de a face salturi afara din apa, pentru a preveni pierderea lor din acvariu, este recomandabil sa va procurati un recipient acoperit.
Pui de xifo, marime naturala (2 saptamani)Xiphophorus Helleri se inmultesc foarte usor in captivitate; femelele cresc mai mari decat masculii, iar acestia se deosebesc de femele prin faptul ca au partea inferioara a cozii alungita, in forma de spada, si pe burta, in locul unde s-ar fi aflat in mod normal inotatoare, au organul copulator, cilindric, translucid, la adulti ajungand la cca 1 cm lungime, numit gonopodiu. S-a observat ca unele femele de Xiphophorus Helleri isi pot aparent schimba sexul, transformandu-se in masculi (apar modificari la inotatoarea anala, care se transforma intr-un pseudogonopodiu si se lungeste partea inferioara a cozii); in aceasta situatie, este vorba fie de masculi care se maturizeaza mai greu (uneori chiar si in jurul varstei de un an si mai tarziu), fie de femele aflate intr-un acvariu cu prea putini masculi, care pot exhiba comportamente sexuale masculine dar care, din cate s-a observat, nu pot totusi sa procreeze.
Masculii sunt foarte dornici sa se imperecheze cu femelele si le urmaresc peste tot in acvariu, asadar este recomandabil ca la un mascul sa existe cel putin 5, 6 femele; in caz contrar, femelele aflate in numar insuficient sunt de-a dreptul "hartuite" de mascul, devin stresate, nu se hranesc si nu se odihnesc corespunzator si se pot imbolnavi.
Femele XifoXiphophorus Helleri sunt pesti ovovivipari, ceea ce inseamna ca fecundarea se produce in interiorul corpului femelelor, care nu depun icre ci "nasc" pui vii, dupa 6 saptamani de la fecundare. Ca orice peste vivipar insa, femelele, dar si ceilalti xipho din acvariu, au tendinta de a manca puii de indata ce se nasc, asadar este necesar ca acvaristul sa ia cateva masuri speciale cand asteapta pui de la o femela xipho. Femela care urmeaza sa nasca se instaleaza asadar intr-un acvariu special amenajat, avand in partea superioara un bazinet prevazut cu orificii in partea inferioara, suficient de mari pentru a permite trecerea puilor catre nivelul inferior, unde se afla in siguranta. In momentul expulziei puii sunt "ghemuiti", avand aspectul unor mici sfere, si sunt mai grei decat apa, cazand imediat catre fundul acvariului prin orificiile bazinetului; ajunsi la fundul apei isi pierd aspectul sferoid, se "intind" si incep imediat sa inoate si sa caute hrana. In acvariile plantate, in cazul in care plantele sunt dese, naturale si ocupa o suprafata suficienta si daca acvaristul nu intentioneaza sa salveze toti puii, nou-nascutii au sanse de supravietuire si fara aceste masuri speciale, pentru ca se pot ascunde intre plante, unde pestii adulti nu pot ajunge, si se hranesc cu praful fin rezultat din granulele de mancare cu care sunt in mod normal hraniti adultii, precum si cu algele microscopice care cresc pe plante. Puii de xipho nou-nascuti sunt mici dar vizibili cu ochiul liber (6-9 mm), au corpul si coada translucide, capul este vizibil mai mare decat corpul si se poate observa imediat datorita prezentei ochilor punctiformi de culoare inchisa.
O femela de Xiphophorus Helleri poate da nastere la cateva zeci de pui la o nastere; primiparele (femelele care nasc pentru prima data) fac mai putini pui.Povestea acestor pestisori vivipari, apartinand familiei Poeciliidae, incepe in anul 1840, atunci cand renumitul botanist Karl Heller conducea o expeditie in Mexic, cu scopul de a colecta plante tropicale, in special acvatice.
Intr-o zi, in timp ce se odihnea pe malul unui mic lac situat in apropierea orasului Orizaba, Heller a observat cativa mici pestisori, frumos colorati ce irizau in apa luminata de razele soarelui. Acestia se jucau ca niste copii,care seara nu vor sa se mai duca la culcare. Acesta a colectat 12 exemplare, pe care le-a expediat naturalistului Ernst Haeckel pentru determinare
Acesta a constatat ca botanistul descoperise o noua specie de pesti vivipari, pe care a denumit-o helleri, in cinstea lui Heller. Se mai intalneste si sub denumirile de Mollienisia helleri, Xiphophrus jalapae
Xipho este original din America Centrala mai precis de la Rio Nantla, Veracruz din Mexic pana in nord-vestul Hondurasului. In ultimii ani, a fost aclimatizat si in Africa in lacul Otjikotodin Namibia. Traieste in rauri si lacuri mici , care uneori, pe timpul verii seaca. In perioada de reproducere, femela xipho, ca si celelalte vivipare, pastreaza in ovare spermatozoizi, care fecundeaza icrele pe masura ce acestea se dezvolta. Din acest motiv este suficient ca doar cateva femele sa supravietuiasca in urma secetei pentru ca specia sa fie salvata
De cand a fost adus in Europa, in anul 1909, popularitatea sa nu a mai avut limite. Se pare ca este specia cu cel mai mare succes la public, chiar mai mare decat al gupiilor. Femela xipho atinge 10 - 12 cm iar masculul 8 + 4cm, cei 4 cm reprezentand sabia (radia inferioara). Culoarea acestor pesti la origine este un verde-masliniu cu irizatii galbene pe partea ventrala, iar pe toata lungimea lui se observa o dunga rosie si nuante de verde-albastrui
Ca o alta deosebire intre sexe, coloritul femelelor este mai spalacit in comparatie cu al masculilor. Prin incrucisarea cu plati sau obtinut variante cu coloristic diversificat, cum ar fi rosu, galben, negru, portocaliu, deosebindu-se varietatile : xipho-berlinez(rosu-negru),
neurot-xipho (culoarea sangelui), montezumae(rosu cu pete brune), simson( cu voal). La xipho, in primi ani de viata s-a observat o mare ciudatenie a naturi si anume hermafroditismul. Astfel, o femela ce a dat mai multe generatii de pui, se transforma in mascul, schimbandu-si coloritul, crescandu-i coada si binenteles gonopodul(organul de reproducere masculin). Acest fapt, in natura, vine sa suplineasca numarul de masculi care in general ca la aproape orice specie, este mult mai mic ca al femelelor.
Temperatura optima de crestere este 23-25 gradeC desi suporta bine si una de 20 gradeC (nerecomandat deoarece la mai putin de 23 gradeC riscul imbolnavirii cu Ichtyphoniaza creste simtitor).Temperatura de reproducere este de 25-28 gradeC intr-un bazin cu PH 6-9 si o duritate de 8-12 DGH ce poate ajunge in apale de bastina in jurul a 30 DGH (!!!). Ca plante recomandate pentru reproducere sunt Fontinalis si Myriophylum. Ca semn distinctiv ca naste, abdomenul femelei se ingroasa forte mult iar in patrea anterioara i-a forma unui cub. Pui nou nascuti sunt in numar de 80-200. Pt a obtin cat mai multi trebuie sa scoatem femela din maternitate dupa nastere pentru a preveni canibalismul si sa incepem hranirea puilor cu naupli de Artemia, Micro si Daphnia. Hraniti corespunzator,ei ating maturitatea sexuala la varsta de 5-7 luni
Este o specie pasnica, omnivora, recomandata in mod special incepatorilor. Acvariul de crestere se recomanda sa aibe in lungime 60 cm . Xipho prefera straturile superioare ale acvariului. In ultimii ani, au inceput sa fie folositi chiar si la studii si experimente genetice, in laboratoarele NASA si a mai multor mari universitatii ale lumii.
Attached Thumbnails
Click image for larger version Name: helleri-01.jpg Views: 288 Size: 121.9 KB ID: 1407 Click image for larger version Name: helleri rot - Eigner.jpg Views: 260 Size: 12.0 KB ID: 1408 Click image for larger version Name: helleri_3.jpg Views: 251 Size: 31.4 KB ID: 1409 Click image for larger version Name: helleriAQ_Black_pair.JPG Views: 295 Size: 61.8 KB ID: 1410
__________________
Mda...sunt roman in Romania...
..daca toti sunt nesimtiti..tu de ce ai fi corect?
Adrian
View Public Profile
Send a private message to Adrian
Find all posts by Adrian
Closed Thread