Iepurii se pot vaccina împotriva mixomatozei şi a bolii hemoragice virale. Aceste boli sunt de natură virală şi sunt contagioase. Ambele maladii sunt letale şi nu există tratamente eficiente împotriva lor.
Trebuie să ţinem cont de vârsta iepurelui. La naştere iepuraşii primesc o doza de anticorpi din sângele mamei prin placentă. Anticorpii materni sunt eficienţi doar câteva săptămâni, de aceea trebuie ulterior vaccinaţi.
Prima vaccinare trebuie facută la 6 săptămâni, binenţeles poate varia de la specie la specie. Anticorpii sunt activi doar o anumită perioadă de timp. De aceea vaccinarea trebuie repetată. Vaccinarea de intreţinere se face de 2 ori pe an adică o dată la 6 luni.
Vaccinul poate fi inactiv timp de câteva zile sau săptămâni, timp în care sistemul imunitar creează anticorpi. Vaccinarea iepurilor se face indeosebi contra mixomatozei şi bolii hemoragice virale(BHV). Vaccinarea se poate face cu vaccin monovalent (pentru o singură boală) sau bivalent (pentru ambele).
Vaccinul românesc şe numeşte MIXOHEMOVIROVAC este produs de SC ROMVAC COMPANY, este vaccin viu, la 10 doze flaconul, are 2 componente, care se amestecă şi se foloseşte în maxim 20 minute după reconstituire.
De asemenea, rezultate bune în combaterea celor 2 boli sus menţionate pot da şi vaccinurile străine cum ar fi Pestorin Mormyx produs de Bioveta ( Republica Cehă ) care are tot 2 componente care trebuie mestecate şi aplicate subcutanat fiecărui animal într-o doză de 1 (un) mililitru.
Metoda de amestecare este simplă: scoatem cu seringa conţinutul unui flacon şi îl introducem în celălalt flacon, după care agităm bine şi lăsăm să se limpezească.
Toate flacoanele începute trebuie folosite în ziua respectivă. (nu se pot folosi şi în ziua următoare chiar dacă au fost ţinute la rece.)
După vaccinare, iepurii nu vor putea fi sacrificaţi timp de minim 7 zile datorită unor posibile reacţii locale.
În zonele unde evoluează una din cele 2 boli, sau unde ţânţarii sunt prezenţi în număr mare, vaccinarea se poate face şi de 3 ori pe an.
Deparazitarea dinaintea vaccinării este benefică înstalării imunităţii.
Se pot vaccina femelele gestante, recent fătate, chiar şi animale slab întreţinute sau cu boli cronice.
Este de preferat ca vaccinul să fie cumpărat din surse oficiale şi să fie păstrat corespunzător.
Se administrează subcutanat (adică sub piele) în doză de 0.5 ml, indiferent de vârstă şi greutate. Zona anatomică unde se poate face vaccinarea este pielea din spatele gâtului ( imediat dupa urechi ).
Este bine ca vaccinarea iepurilor să fie facută de 2 persoane ( una ţine animalul iar cealaltă introduce serul subcutanat ). Până deprindeţi această îndeletnicire puteţi chema pe cineva specializat sau cu mai multă experienţă.
Ca procedură corectă, pielea din spatele gâtului va fi prinsă între două degete şi ridicată, îndepărtată puţin de sira spinării după care va fi introdus acul seringii şi vom împinge pistonul lent până la introducerea a 0,5 mililitri sub piele.
Pasul următor este să scoatem acul repede şi cu atenţie , apoi să maăam uşor zona unde a fost aplicat.
Vaccinarea este o procedură simplă şi benefică iepuraşilor. Ea ii fereşte de boli pe iepuri şi îi păstrează puternici şi vioi tot timpul anului.
Există şi păreri contra despre vaccinare
Se spune că vaccinul conţine parte a boli sub formă inactivă. O data administrat vaccinul, forţează sistemul imunitar al iepurelui sa creeze anticorpi. Sistemul imunitar al iepurelui este foarte diferit faţă de cel al omului, de aceea iepurii nu au această funcţie de a creea anticorpi. Am paţit să îmi moară iepuri după vaccinare. Dar şi dacă nu îi vaccinez, risc să pierd mult mai mulţi. Alegerea depinde de tine.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: demetervirgil
Mesaj:
demetervirgil
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.