66 poze   20086 vizite

Custi de iepuri facute acasa explicatie

Aceste custi sunt recomandate sa fie folosite in interior.

Imaginea 1 - nu contine tava pentru dejectii. Iepurii de la nivelul superior vor face mizerie la nivelul inferior, atat in mancare cat si in apa.
Nu este recomandata pentru reproducere, nu exista refugiu.

Imaginea 2 - nu contine tava pentru dejectii.
Foarte buna pentru spatiul restrans.

Imaginea 3. Nu contine tava pentru dejectii. Este o cusca modulara pe 3 nivele, destul de spatioasa, foarte buna pentru femele cu pui.
Recomand.
In imaginea 4 avem o cusca simpla cu tava de dejectii si refugiu.
Nu recomand deoarece, pierdem spatiu si acoperisul este plan.

Imaginea 5, este cea mai buna dintre toate, tava de dejectii, putin inaltata de la sol, pe doua nivele, acoperisul este in doua ape, pentru scurgerea poii si a zapezii.
Cateva foi de ondulina si ar fi fost cusca perfecta.

Cuşti făcute acasă update


După tipul lor cuştile pot fi de două feluri, de interior şi exterior. Te gândeşti că diferenţa nu este aşa mare, dar totuşi este.
Voi încerca să explic pe înţelesul tuturor, pentru a face alegerea perfectă.

Construcţia cuştilor de interior

După cum ştim prea bine spaţiul poate fi o problemă foarte importantă.
Cel mai confortabil şi convenabil ar fi să construiţi cuştile, pentru interior pot fi de până la 3 nivele. Şi custile de interior le putem categorisi în două tipuri.
Cuştile pentru creşterea tineretului şi păstrarea masculilor şi custile pentru fătare. Cuştile pentru tineret sunt în ansamblu destul de simple, cu o singură usă şi mult mai mici. Cele pentru fătare, de preferat să aibă 2 uşi şi un panou care să facă despărţitura între refugiu şi restul cuştii.
Una dintre uşi poate fi acoperită cu plasa, iar cealaltă acoperită în toatolitate cu scândură, placaj, etc. (iepurii sunt foarte sensibili la : curent, stres, zgomote)
Panoul trebuie să aibă obligatoriu o gaură atât cât iepuroaica să poată trece prin ea. Puteţi face panoul să fie retractabil, ca pe sine. Când puii cresc, pot folosii toată suparafaţa cuştii.

Alte aspecte care trebuiesc respectate

- cuşca modulară să fie ridicată cel puţin 10 cm de la sol
- podeaua nu o faceţi niciodată compactă (pentru a nu ţine urina)
- construiţi cuşti cu tăviţe de dejecţii (mai puţină muncă pentru dumneavoastră)
- realizaţi secţiuni speciale în uşile cuştii pentru hrănitoare şi adăpatoare (adăpatori făcute acasă)
- mutarea unui iepure dintr-o cuşcă în alta aduce după sine dezinfecţia acesteia (a cuştii)
- asiguraţi ventilaţia încăperii
- mare grijă la dăunători (urmează articol)

Construcţia cuştilor de exterior

În funcţie de spaţiul disponibil şi de mărimea fermei la care vreţi să ajungeţi, puteţi construi cuşti până la două nivele. Cele de exterior sunt mult mai ridicate de la sol pana la 30-40 cm. Trebuie să ferim iepurii de umiditate, indundaţie, zăpada etc.
Acoperişul este de formă ascuţiă pentru a se scurge apa şi zăpada. Puteţi construi şi cuşti până la 3 nivele, dar vă îngreunaţi munca atât la curăţenie cât şi la hrănire. Trebuie să ţineţi cont şi de rasa aleasă, spre exemplu dacă cresteţi uriaş german, acesta are nevoie de puţin mai mult spaţiu, iar nivelul 3 al cuştii va fi undeva în "corcoduş".
Dacă la cele de intrior uşa cuşti pentru tineret poate fi complet din plasă, afară avem nevoie de jumate lemn şi jumate plasă. Pentru cele de exterior este de preferat să folosiţi şi talaj iarna.
Multe persoane nu sunt de acord cu cresterea iepurilor afară. Am adăugat şi un link la un video din Republica Moldova, să vedeţi acolo crescatorie în aer liber. video aici

Alte aspecte care trebuiesc respectate

- podeaua nu o faceţi niciodată compactă (pentru a nu ţine urina)
- construiţi cuşti cu tăviţe de dejecţii (mai puţină muncă pentru dumneavoastră)
- realizataţi secţiuni speciale în uşile cuştii pentru hrănitoare şi adăpătoare (adăpători făcute acasă)
- mutarea unui iepure dintr-o cuşcă în alta aduce după sine dezinfecţia acesteia (a cuştii)
- mare grijă la dăunători (urmează un articol)
- plasa folosită pentru uşi să fie din metal şi cu ochiuri mici (să nu treacă nici musca)
31757684_VGRYDIQHZ
31757684_VGRYDIQHZ

Comentarii album • 1
Nume:



Valicurelusa 4 martie 2020  
Foarte faine..bafta
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.