Lacul Bâlea este un lac glaciar (format în circ glaciar) situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafața de 46508 m2 și adâncimea de 11,35 m. În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație naturală.
Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750 o nouă mențiune precizează prezența în zonă a căpitanului Jacob Zultner, cu scopuri geografice și legate de trasarea graniței.
Un rol important în promovarea turismului l-a avut în această zonă Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înființată la Sibiu în anul 1880. SKV a construit mai multe drumuri de acces în munte, a efectuat un număr important de marcaje și a organizat numeroase ascensiuni de vară și iarnă, multe dintre ele în premieră. În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabană și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină.
Lacul Bâlea se află la circa 77 km de la orașele Sibiu, 68 km Făgăraș și 85 km de la Curtea de Argeș. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea.
În anul 2006 a fost construit în apropierea lacului Bâlea primul hotel de gheață din Europa de Est în forma unui iglu de 16 locuri. Acesta se construiește în fiecare an, în timpul iernii, în perioada ianuarie - martie, din blocurile de gheață luate din lacul Bâlea.
Și ……Legenda Ciobanului Bâlea Bâlea nu este numai numele spectaculosului lac glaciar din Munții Făgăraș, ci este și numele a unui renumit cioban de la poalele munților Făgăraș.
Într-o zi, aflat la păscut cu oile, un urs i-a ieșit în cale dar Bâlea a reușit să-l înfrângă. Vestea a ajuns în sat, mai exact la urechile împăratului care i-a propus să rămână la palat. Bâlea a acceptat oferta, iar în scurt timp a învățat să mânuiască armele și a ajuns căpetenie peste oștirea împăratului.
După o vreme, ciobanului i s-a făcut dor de oile sale și i-a transmis împăratului că vrea să se ducă acasă. Când a auzit vestea, împăratul împreună cu fetele sale au încercat să-l facă pe Bâlea să se răzgândească. Fata cea mare se transpune într-o bătrână urâtă și se duce pe seară în vizită la cioban, întrebându-l despre niște ierburi medicinale.
Bâlea, milos din fire, o invită pe bătrână să rămână peste noapte la el ca să nu fie nevoită să plece la drum pe întuneric. A doua zi, bătrâna se dovedește a fi fata de împărat. Ciobanul este uluit de frumusețea acesteia și decide să o ia de soție. Bucuros, împăratul pornește pregătirile de nuntă.
În primăvară, se pornește un viscol cumplit încât ciobănașul alături de soția sa sunt nevoiți să se adăpostească în munți, însă viscolul a fost prea puternic pentru ei și i-a aruncat în lacul de la poalele munților, găsindu-și astfel tragicul sfârșit. Fiind mișcați de soarta acestora, locuitorii satului au decis ca numele lacului să devină Bâlea. Foto: internet O seară placuta !
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: deeascumpik
Mesaj:
deeascumpik
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.