19 poze   33989 vizite

Ghid rapid de depistare boli porumbei voiajori dupa simptome si excremente

Cunostintele si informatiile cu privire la bolile porumbeilor, a tratamentului si managementului acestora devin tot mai cunoscute, de la an la an, datorita mijloacelor actuale care ni se pun la dispozitie (reviste, carti de specialitate, interviuri, diverse materiale). Dintr-o experienta suficient de bogata in domeniul columbofil, incerc sa intelegeti si sa clarificam – implementand practicile moderne -, sa imbunatatim starea de sanatate a porumbeilor nostri si odata cu aceasta calitatea concursurilor. Prin intermediul acestui material , intentionez sa pun intr-o legatura directa toate informatiile din domeniul veterinar cu managementul porumbeilor si sa prezint aceste informatii intr-o forma usor de citit si de folosit (alfabetic).

ABDOMEN UMFLAT LA PORUMBEI :

FLUID – Abdomenul va fi plin de fluid in conditiile unei inflamatii abdominale, in bolile de ficat, de inima sau de tricomonoza;

SOLID – Masele solide din interiorul abdomenului porumbelului il pot mari, precum tumorile, ouale normale sau oul cu coaja moale neeliminat;

GRASIME – Unele pasari retin in abdomen o cantitate de grasime, in mod deosebit, dupa sezonul de imperechere, femele hranite prea mult, sau a celora carora li s-a administrat un amestec hiper caloric (orzul este un aliment hipercaloric).

AER SUB PIELE:

Indica o ruptura a sacilor de aer. Prin ruperea sau perforarea acestor saci se produc acumulari de aer sub piele. Cel mai adesea lezarea este urmarea unei lovituri puternice in timpul zborului, dar poate fi si din cauza unei infectii a sacilor respiratori. Aerul va fi scos de sub piele cu o seringa hipotermica cu ac, de 2 ori/zi, pasarea fiind izolata si uneori este necesar sa se administreze antibiotice (timp de 3 …10 zile).

APETIT:

SCAZUT – indica o sanatate precara desi ratia de hrana a porumbeilor in forma poate scadea vizibil;

CRESCUT – indica, in general, o stare de sanatate buna. Cu toate acestea, un apetit crescut poate fi asociat cu o infectie parazitara, in special tricomonoza umeda.

ARIPILE:

CAZUTE – indica o vatamare severa, de obicei o fractura;

IMPINSE IN SUS – de asemenea indica o vatamare severa (fractura sau dislocare), dar care implica fie umarul fie partile de sus ale primului os de zbor (humerus);

VARFURI INDOITE IN SUS – aripi de inger – diformitate la pui.

CASCATUL:

Apare la pasarile cu iritatii ale gatului si sinusurilor, se asociaza cu tricomonoza si infectia respiratorie, dar si cu capusele sacilor de aer. Uneori se observa dupa administrarea semintelor mici, in special a celor de in, care se pot lipi in interiorul gatului.

CERUMEN:

CALCAROS (gen creta) – modul in care arata un porumbel sanatos;

DECOLORAT – se datoreaza scurgerilor nazale la porumbei si va avea o culoare verde-maronie. Adesea este asociata cu infectiile respiratorii;

ROZ – apare la tinerele porumbite, sau la pasarile care s-au antrenat pe timp de ploaie;

UMFLAT LA BAZA – sinuzita asociata cu infectie respiratorie sau extinderea unui nodul de tricomonoza in sinus;

LIPSA PENAJULUI LA BAZA CERUMENULUI – semn vizibil la o pasare de curse ca sufera de oboseala cronica, supra solicitare la antrenament sau ingrijiri precare ale sanatatii.

CHILA (OSUL STERN):

PATA DE FORMA – este vorba de o para rosie sau linie scurta ce apare pe chila. Nu este necesar sa fie asociata cu forma, dar indica faptul ca pasarea este sanatoasa si nu se afla sub stres;

ALBA –indica sanatate;

ROZ – adesea asociata cu mioza (inflamarea muschiulara) datorata supra solicitarii musculare;

CURBATA – poate avea o cauza genetica, dar se poate asocia cu deficienta de calciu sau de vitamina D in perioada de crestere sau un material neadecvat in cuib.

CIOCUL:

BAZA MOALE – la pui la intarcare indica un deficit de calciu sau de vitamina D;

BAZA DECOLORATA – caracteristica genetica, normala la multe familii de porumbei, de exemplu la rasa Janssen;

NODULI ALBI IN/PE CIOC – variola a mucoasei. Atentie! Daca se traseaza o linie imaginara la baza ciocului, toate leziunile asemanatoare tricomonozei aflate in fata acestei linii sunt provocate, dupa toate probabilitatile, de catre variola, deoarece aceasta arie este prea expusa pentru ca fragilul organism al tricomonozei sa traiasca.

USOR DESCHIS CAND PORUMBELUL ESTE TINUT IN MANA – asociat cu unflarea sacilor de aer, depunere de oua, obezitate si infectie respiratorie. In absenta unui factor de stres poate indica sinuzita asociata cu o infectie respiratorie.

DESCHIZATURA BUCALA:

Se refera la coana pasarilor (o deschidere longitudinala in bolta palatida, in cavitatea bucala). Aceasta poate fi deschisa sau inchisa, de la exemplar la exemplar. Totusi, marginea crestaturii poate deveni rosie si umflata in cazul infectiilor respiratorii, ingustarea acesteia la anumite pasari indicand aceasta boala.

EXCREMENTE:

CULOARE ANORMALA – VERDE – cauzata de componenti ai dietei (sfecla, mazare etc.) hrana inadecvata ingerata (din afaca adapostului), boli ce irita peretii intestinului, infectia ficatului;

ROSU/MARO – cauzata de componenti ai dietei (grit, milo).

PALIDE (DECOLORATE) – indica boli interne (de ficat sau pancreas);

VOLUM – CRESCUT – indica absortie sau digestie proasta legate de intestin, pancreas, ficat, care sunt bolnave; uneori e normal la porumbitele in perioada de imperechiere, cupluri imperecheate in spatii reduse

VOLUM – SCAZUT – provocat de o cantitate redusa de hrana ingerata, fie ca a lipsit mult timp din adapost, fie din cauza unei boli. La pasarile care tind sa atinga forma maxima, excrementele vor avea deseori un volum mai mic, silide, sub forma de nuca.

CONTINUT FLUID – CRESCUT – asociat cu intestinul, se traduce in diaree; alteori asociat cu rinichii se traduce in urina. Urina va fi mai vizibila daca continutul intestinului din excremente este scazut (de exemplu la intoarcerea dintr-o cursa recenta). Astfel de excremente vor deveni normale imediat dupa hranire. Cresterea urinei se produce atunci cand pasarii ii este sete, din pricina suplimentelor ce contin sare, a medicamentelor ce contin zahar in exces, in cazul bolilor de rinichi, a tricomonozei umede si a infectiilor respiratorii.

CONTINUT FLUID – SCAZUT – deshidratare;

MUCEGAI PE EXCREMENTE – apare in conditii de umezeala, cand excrementele umede nu au fost inlaturate si sunt o baza pentru sporii fungiilor care se gasesc peste tot in aer, aterizeaza si germineaza. Acesti spori apar rapid in excremente si pot contamina semintele, dar exista si pericolul inhalarii lor (de exemplu din stratul de asternut folosit pe jos sau din stratul de dejectii acumulat sub gratarele podelei);

ASPECT SPUMOS DIMINEATA – indica o noapte cu un somn neodihnitor. Vom vedea daca e vorba despre paraziti externi, soareci, zgomote etc. Sau un mediu nesanatos (umiditate crescuta, frig, vant);

MIZERIE PE PENELE DE LA COADA –odata cu scaderea formarii pufului, penele tind a se murdari mai repede, iar excrementele se lipesc mai repede de ele.

GAFAIALA – pasarile cu infectie respiratorie sunt mai predispuse la gafaieli, dar asta inseamna mai degraba o toleranta scazuta la efort fizic.Apare mai des atunci cand vremea este mai calda, cand pasarile sunt grase, neantrenate, cand au fost fortate la un zbor dur in timp scurt (de EX; pentru a evita sa fie prinse de un soim sau uliu), pe perioada naparlirii, cand sunt infectii ce le consuma energia (de exemplu parazitii) si in conditii in care impiedica umflarea completa a sacilor de aer, precum ovulatia la femele.

GATUL (LA INTERIOR):

ROZ PAL – sanatos.

ROSU – indica deshidratarea sau inflamatie, de obicei asociata cu tricomonoza sau infectie respiratorie.

CENUSIU – indica o problema de sanatate pe termen lung (tricomonoza prost tratata sau alte boli interne mai serioase).

MUCUS IN GAT – poate fi normal. In mod normal un porumbel are 1,5ml. de mucus in gatlej. Nivelul de mucus creste odata cu starile inflamatorii ale gatului. Mucusul clar, curat este mai putin probabil asociat cu o problema, fata de cel colorat sau albicios. O cantitate mai mare se observa la o pasare dupa ce aceasta a mancat sau dupa ce aceasta a facut exercitii fizice.

PUNCTE GALBENE IN BOLTA PALATINA – de obicei mici pustule de inflamatie microscopice (microabscese) ce apar odata ce bolile active, adesea fiind asociate cu tricomonoze, sau inflamatie respiratorie; pot trece saptamani sau luni pana sa dispara in urma unui bun tratament. Pot fi provocate de o insuficienta a vitaminei A in organism sau de inflamarea conului salivar.

PETE GALBENE PE PERETELE TRAHEEI – inflamatii microscopice ale tesutului amigdalelor ce apar in infectii respiratorii sau singurele semne exterioare ale prezentei Chlamydiei sau a tricomonozei la puii mici sau la cei de curand intarcati. Pot trece saptamani pana sa dispara in urma unui tratament adecvat.

NODULI MARI GALBENI – noduli de tricomonoza.

INGHITIRI -adesea asociate cu postura pinguin. Poate indica ca pasarea are gusa acida si deseori este asociata cu tricomonoza. Se poate observa si in cazul hranirii cu graunte cu diametru mare (porumb sau alune) sau abrazive (orz).

INTARZIERE A GOLIRII GUSEI – se asociaza cu alte boli primare ale gusei, in special tricomonoza umeda, dar si alte cazuri (oboseala post-cursa, boli sistemice).

LIMBA

VARFUL PALID – cu varf roz pal se pot intalni la pasari sanatoase. Un varf alb indica o slaba anemie sau o hipotensiune asociere datorata unei boli.

VARF ALBASTRU SAU NEGRU – se observa adeseori la infectiile respiratorii severe, totusi unele pasari au un astfel de varf pigmentat.

LIPSA VARFULUI LIMBII – datorita unei vatamari anterioare sau unei infectii cu variola a porumbeilor.

POZITIA – in conditii de sanatate, limba trebuie sa stea in pozitie orizontala pe podeaua cavitatii bucale. Atunci cand deschiderea traheei devine rotunda varful limbii se ridica si aceasta stare poate fi asociata cu dificultati de respiratie.

MANIPULARE

GREOAIE – Pasarea este grea la manipulare. Este vorba de o pasare ce nu este bine antrenata sau care mananca prea mult. Dar se poate asocia si cu o tricomonoza .

FLOTABILA – Putere fara greutate. O pasare cu muschii pectorali in plina forma, dar care e usoara cand o tii in mana. Este bine antrenata si zboara cu usurinta.

MIROSURI IN ADAPOST

STRICAT – un miros neplacut care provine de la excremente, adesea asociat cu E –coli si ciuperci (mucegaiuri).

SANATOS – cand pasarile sunt in forma, unii crescatori descriu mirosul din adapost ca de curat si dulceag.

UMED – pasarile care fie sunt ude fie au depus un efort intens pe o zi calduroasa degaja un miros caracteristic.

MUSCHII PECTORALI (DE ZBOR)

CULOARE ROZ – sanatosi.

ALBASTRI – apar in 3 situatii:

Pasarile cu dificultati in respiratie sau oxigenarea sangelui, care odata cu efortul fizic, datorita continutului scazut de oxigen devin albastri. Culoarea albastruie este reflectata in muschii ce raman asa pana cand pasarea isi recapata rasuflarea si muschii revin la culoarea miozita (roz).

Pasarile care sunt supuse unui efort mai mare decat sunt ele capabile dezvolta miozita (inflamarea musculara) sau crampe, schimba culoarea muschilor in albastrui-vinetiu. Aceasta persista pana cand muschiul se reface, ceea ce inseamna cateva zile .

Asociata cu o sanatate precara sau ingrijiri ce inhiba dezvoltarea formei.

– MOI – pierderea formei.

– TARI – asociata cu miozita sau crampe. Apare la pasarile supra solicitate fizic. Acumularea acidului lactic si a celorlalti produsi si metabolismului muscular conduce la o ardere chimica locala care face muschii inflamati si tari. O capcana pentru incepatori, care pot crede ca o astfel de pasare este in forma excelenta. Aceste pasari nu trebuie fortate sa mai zboare pana cand muschii lor nu isi recapata tonusul normal. La pasari cu miozita muschii devin durerosi si astfel deseori pasarile nu suporta manipularea si palparea muschilor.

– FLEXIBILI – la pasarea in forma muschii de zbor sunt nedurerosi, au tonus bun si sunt elastici.

– ZONE SOLZOASE TEGUMENTARE IN ZONA PECTORALILOR – pe masura ce muschii cresc in dimensiuni in timpul antrenamentelor, pielea in anumite locuri se crapa in segmente mari si bucati superficiale se pot desprinde. Un semn bun, daca muschii sunt de asemenea de culoare roz si au tonus.

– MICI – reducerea dimensiunilor apare ca urmare a scaderii aportului caloric datorat fie lipsei din adapost vreme indelungata fie unei boli. Atunci cand pasarea supraponderala reintra in forma, dimensiunile muschilor sai se reduc. Nu trebuie sa uitam ca nu toate pasarile, atunci cand sunt in forma, se prezinta la fel la manipulare si ca unele pasari si chiar linii de porumbei sunt mai subtirei atunci cand sunt in forma.

– OCHII:

– DE STICLA – sunt ochii unei pasari in forma. Aspectul este umed, translucid si irisul este curat si stralucitor.

– APOSI – apare in una dintre cele doua situatii:

1 – fie ca ceva irita ochiul, cauzand mai multe lacrimi (infectii respiratorii, corpuri straine, lovituri, leziuniale pleoaopei).

2 – fie cand canalul lacrimal este infundat, indreptand scurgerea lacrimilor din ochi prin canal, in bolta palatina (infectii respiratorii, leziuni ale gurii etc.).

– DECOLORATI (PALIZI)- UN OCHI- pasarile cu iris pal pot avea uveita (inflamatia irisului si a structurii sale). Aceasta se datoreaza unei lovituri la ochi ce a distrus si globul ocular, ori provine dintr-o boala de sange ereditara care influenteaza irisul (de exemplu infectia respiratorie Clamydia, variola).

– DOI OCHI – asociata cu boli interne severe, anemie, sau scaderea tensiunii sangvine periferice.

– MANUNCHI – termenul descrie o membrana pupilara groasa (persistenta). La dezvoltarea acestuia centrul irisului se dezintegreaza, formand o gaura care se numeste pupila. Daca acest proces se desfasoara corect stratul rezidual persistent al membranei se va da la o parte si porumbelul nu va avea probleme de vizibilitate. Uneori se asociaza cu alte malformatii oculare.

– PUPILA – La o pasare sanatoasa se strange imediat la expunere la lumina. O strangere lenta indica oboseala, o afectiune sau o boala primara a ochiului.

– PENAJUL:

– USCAT – este asociat cu o sanatate precara. Toate penele corpului naparlesc anual, cu exceptia celor din partile joase ale corpului. Aceste pene se gasesc in principal deasupra partilor laterale ale corpului si in zona superioara a coapselor si cad atunci cand pasarile se simt bine. Fulgii din zona inferioara care se dezintegreaza formeaza o parte din pudra pasarii care lubrifica si face penele matasoase. Cand nu mai exista o productie de pudra, penele devin uscate si aspre.

– ROS – un defect ce apare de-a lungul nervurii si uneori in structura de fire, si indicand ca a existat o deficienta in nutritia foliculului penei in acest stadiu de dezvoltare a ei. Se asociaza cu o nutritie si antrenamente inadecvate, medicamente nepotrivite, precum unele antibiotice si vermifuge dar si frigul la pui.

– INCARUNTIT- aparitia unor pigmenti albi si rosii sunt vizibili uneori pe penele unor pasari ce nu poseda aceste culori. Fenomenul poate fi de natura genetica sau asociat cu medicamentatia sau alti factori ce impiedica furnizarea de nutrimente catre foliculul penei in perioada de crestere a acesteia .

– PENELE DE ACOPERIRE SUNT CIUPITE – de obicei este vorba despre un defect genetic.

– MEMBRANELE PENEI PERSISTENTE – indica ca ceva nu este in regula in ingrijirea pasarii, in special este asociata cu prezenta unui circo-virus; totusi poate fi mostenita genetic.

– GAURI DE GENUL AC DE GAMALIE – un sir intreg de linii in structura unei pene, datorita faptului ca mustele porumbeilor si-au introdus trompele in foliculul de crestere pentru a suge sange .

– ZONA CHEALA – exista zone fara pene ce se intind pe tot corpul si se datoreaza capuselor. O zona fara penej din centrul pieptului, desi uneori e provocata de capuse, este de cele mai multe ori cauzata de frecare, spre exemplu de marginea unei hranitori. Candva se credea ca e legat de infectiile fungice.

– LINII ALBE PE PENELE DE ZBOR – semne lasate de pudra pe pene de-a lungul zborului, anumite urme de frictiune sunt adesea observate la pasarile in forma.

– ZBURLIT – este o incercare a pasarii de a crea un strat de aer cald in jurul corpului. Apare mai ales cand pasarea este obosita, bolnava sau nemancata.

– VARFURI UZATE – se datoreaza unei vatamari ale foliculului penei aflate in dezvoltare. Apare mai ales la penele de capat ale puilor fortati sa zboare in perioada cand pana iese din foliculul sau.

– O NAPARLIRE NEREUSITA LA ANUMITE PENE – asociata cu vatamare sau infectie a foliculului penei. Daca pana veche cade, in acest caz pana noua va fi deformata datorita acestei vatamari.

– PICIOARE:

– RASFIRATE – deformitate a puilor la care unul sau ambele picioare se dezvolta anormal incat pasarea nu le poate aduna sub ea ca sa-si suporte greutatea proprie. Poate avea cauze genetice sau nutritionale dar este asociata de incapacitatea de a furniza sprijin fizic puiului in cuib, in timpul dezvoltarii lui.

– PIELE PLIATA – poate insemna o infectie cu capusa Cnemidocoptes.

– EXCRESCENTE IN CALCAI – datorate varstei.

– CALDE SI CURATE –pasarea este intr-o forma buna, indiferent daca afara este cald sau frig.

– UMFLATURI GALBENE – abcese ale picioarelor asociate de obicei cu infectii stafilococice, dar care apar mai degraba datorita unei podele dure, aspre, cu neregularitati.

– NODULI ALBI SUB PIELE – Guta, acumulari de acid uric sub piele care poate fi asociata cu o dieta hiper – proteica, boli de rinichi sau pot apare spontan la o pasare sanatoasa dar batrana.

– PIERDERI IN CURSE:

– MINORE – ne gandim la forma fizica, la hrana, grit si boli minore, precum E- coli si ciupercile.

– MAJORE – ne gandim la boli serioase. Se compara procentajul intarzierilor si al porumbielor ce nu s-au intors cu a celorlalte pasari.

– PLEOAPA:

– CU NODULI –leziuni de variola, tumori induse de radiatiile ultra violete, acumulari de tesut inflamat datorita atingerii repetate (adesea identificate la pasarile batrane cu pleoape extrem de dezvoltate), vatamari ale pleoapelor incomplet vindecate. Celulele de pe marginea pleoapelor ce produc un mucus ce ajuta la umezirea globului ocular cu secretie lacrimala pot fi afectate, si de aici provine reactia la aceasta vatamare .

– A TREIA PLEOAPA ESTE PROEMINENTA – porumbeii au si o a treia pleoapa, numita conjuctiva. In cazul infectiei respiratorii sau a altei iritatii, conjuctiva se umfla facand dificila inchiderea acesteia in raport cu celelalte doua. Pot trece cateva saptamani pana la vindecare, chiar si cu tratament adecvat. Unii crescatori au raportat ca a treia pleoapa tremura atunci cand pasarea este intr-o forma foarte buna.

– CLIPIRE LENESA – este vorba de oboseala si deshidratare, mai ales la puii proaspat intarcati.

– POSTULA:

– PINGUIN – cand porumbelul sta sprijinit in coada si isi da capul pe spate, arcuindu-l. Asociata cu dureri in zona inferioara a gusei sau la proventric (primul compartiment al stomacului) reprezinta o incercare a pasarii de a recapata starea de bine (pasarea se simte confortabil in aceasta pozitie); adesea postura este asociata cu tricomonoza.

– ORIZONTALA – cand linia spatelui pasarii este paralela cu solul. De obicei este datorata durerilor abdominale: observam si alte semne precum penele de pe abdomen zburlite. Apar in cazul prezentei E- coli si a viermilor.

– RETICENTA LA ZBOR – pasarile sanatoase si in forma ar trebui sa explodeze din adapost la inceputul exercitiilor. Reticenta la zbor indica o problema de mediu, de adapost, de ingrijire sau in alte cazuri o boala sau oboseala.

– REZULTATE SLABE IN CONCURSURI – daca este vorba de o singura cursa trebuie revizuite practicile de management, alimentatia, antrenamentele si masurile de ingrijire a sanatatii din cursul saptamanii anterioare cursei. Daca este o problema pe termen lung va trebui sa revizuim mediul din adapost, sa reluam in considerare potentialul genetic, sistemul de motivare si managementul general; trebuie sa aflam si sfaturile unor crescatori de succes si al unui veterinar.

– STRANUTURI – indica iritatii nazale sau ale sinusurilor. Acestea pot avea ca si cauza infectii respiratorii, capusele sacilor de aer, praful, fumul. Deseori sunt insotite de alte gesturi precum scarpinaturi la nas si frecarea capului de incheietura aripii.

– TRAHEEA:

– DESCHIDERI ELONGATE – indica starea de sanatate.

– DESCHIDERI ROTUNDE – atunci cand deschiderea traheei devine rotunda se inbunatateste miscarea aerului crescand usurinta in respiratie. O trahee rotunda este de aceea asociata cu dificultatile respiratorii. Poate fi cauzata de acumularile de grasime si diferite alte mase din cavitatea abdominala care impiedica umflarea sacilor de aer (spre EX, un ou sau tumorile) de asemenea de infectiile respiratirii.

– TREMURUL COZII – pasarile in forma isi scutura adesea coada (la fel ca un evantai).

– UMFLATURI:

– LA CLOACA – o masa tare sub pielea de la cloaca la pasarile prepuberale – este o infectie in Bursa lui Fabricius (o zona cu tesut asemanator celui amigdalian aflat in podeaua clocala) de obicei provocata de tricomonoza. O masa cu carne roz aici poate fi prolapsul cloacal, in care cloaca eviscereaza datorita unor eforturi intense asociate cu diareea sau expulzarea oualor.

– LA OMBILIC – o umflatura rorie sau galbena aici indica o infectie ombilicala, adesea asociata cu tricomonoza .

– SUB PIELEA DE LA GAT – mase tari, mobile, de dimensiuni variate, de obicei sunt noduli de tricomonoza.

– IN INGUSTIMEA SPATELUI – poate fi o infectie, chist sau tumoare glandulara.

– LA INCHEIETURA ARIPII – un alt loc comun pentru dezvoltarea unui fibroliptom.

– UMFLATURI DE INCHEIETURI – apar la aripi si la picioare. Se pot datora unei infectii bacteriene, in special cu specii de Salmonella (paratifoida).

– VOMA – provocata fie de iritatiile mucoasei gusei si ale stomacului (in caz de tricomonoza, forme de infectii respiratorii, invectii bacteriene si fungice, ale peretilor gusei, ca urmare a ingestiei de substante toxice sau iritante) fie de boli interne severe.

– ZBOR:

– NESIGUR – pasarile care pot zbura dar au o traiectorie asimetrica, de obicei au o vatamare minora a aripii asociata cu lezarea ligamentului ptagial. Acest ligament se intinde de-a lungul marginii aripii si este strans sau exista atunci cand aripa extinsa este fortata fizic sa se deplaseze inapoi spre partile laterale ale pasarii. Spre exemplu, atunci cand o pasare in viteza loveste un cablu sau creanga unui copac. Apare si la pasarile cu forma articulara a paratifozei.

– PUTERNIC SI RAPID – semn de sanatate.

– PLAPAND SI INCET – felul in care zboara o pasare care nu se simte bine cand este fortata sa zboare.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.