3587 poze   321635 vizite
Albume
1 - CONTACT   Filmulete Youtube cu animalele mele1 - DE VANZARE2 - Poveste despre pasiune prietenie si colegialitate3 - Ciobanescul Romanesc Corb4 - Paza pasaretului   Caini5 - Câini de oi din comuna Rau Alb - Dambovita6 - Diverse   Gastele calugarite de la Skansen7 - Lucrari d-ale mele8 - Ratusca buclucasaA - GAINIA1 - Faverolles Salmon - Deutsche Lachshuehner - RASA MEA FAVORITA   Ani de munca cu Faverolles SalmonA2 - Pitice de CorbeancaA3 - Amintiri frumoase cu gainiA4 - Pitica hotarataB - GASTE - 2017   Gâște 2018 și 2019   Gaste 2020B1 - Gaste Embden - linie de productieB2 - Gaste Africane si ChinezestiB3 - Amintiri frumoase cu gaste   Mara - si ea o amintire frumoasaB4 - Gaste comuneB5 - Gaste indiene si calugarite plus alte speciiB6 - Consideratii personale asupra monogamiei gastelorB7 - Gâște Tula - Tula geese Tula Ganse   Gaste Tula 2021 - Tula geese Tula kampfganse Tula oieB8 - Gaste HolmogorB9 - Gasca romanesca autosexabilaC - RATE   C2 - Amintiri frumoase cu rateC1 - Rate lesesti - Warzenenten   ZburatoareaC3 - Rate pitice - Call duck - ZwergentenD - CURCIE - PORUMBEI   Amintiri frumoase cu porumbei   Articole cu si despre porumbei si rudele lor   Cafenii   Castanii de Craiova Craiovaer kastanienbrauner Tummler      Castanii de Craiova 2017   Ciungi de Bucuresti   Ciungi de Ploiesti   Gagii   Gusati Horseman   Gusati Pomeranieni   Jucatori bimotati ardeleni   Jucatori de Galati   Jucatori de Kiskunfelegyhaza   Jucatori de Taganrog   Negri codalbi   Negri trenati de Bucuresti      Negri turci 2017   Orbeteni   Rolleri de Cluj   Rostowi si Siberieni   Satineti si Blueti si Blondineti   Show Racer   Tippleri   Vargati   Voiajori   Voiajori de ornament   Voltati albi cu coada neagra si albastra   Voltati indieniF - Curtea cu pasari   Alte curtiK - DeseneL - LITERATURA DE SPECIALITATEL1 - Literatura - ornitologieL2 - Literatura despre animale in generalL3 - Literatura despre pasari de curteZ - EXPOZITIIZ 12 - Expoziția Națională București 2017Z 13 - Expo Pajura 2018Z 14 - Expo Europeană - Herning 2018Z 15 - Expo Pajura 2019Z 16 - Expo Breaza 2019Z 17 - Expozitia Nationala a Romaniei 2019Z 18 - Expo APOPE 2022Z 19 - Expoziția Naționala a României - Romexpo 2022Z 20 - Expo Pajura 2023Z 21 - Expoziția Naționala a României - Romexpo 2023Z 22 - Expo APOPE 2024Z 23 - Expo Pajura 2024Z 24 - Expo APOPE 2024-2025Z 25 - Expo Națională 2024Z1 - Expo Nationala Sighisoara 2012   Pasarile meleZ10 - Expozitia Nationala Bucuresti 2016   Brahma herminat inchisZ11 - Expo Pajura 2017Z12 - Expo Pajura Antipa 2018Z2 - Expo Europeana Leipzig 2012   Faverolele meleZ3 - Indagra 2013   Ciobanescul Romanesc Corb la IndagraZ4 - Expo Nationala Craiova 2013Z5 - Expozitia Nationala Bucuresti 2013   Prezentare Ciobanesti CorbiZ6 - Expo Locala Pajura 2013   Gainile meleZ7 - Expo Pajura 2015 - Romexpo   Pasarile mele la expo Pajura 2015Z8 - Expo nationala Lugoj dec 2015Z9 - Expo Pajura 2016

membru din 25 iulie 2011

Zburatoarea

Spre deosebire de cele mai multe dintre rate si chiar si de gaste (in general vorbind), ratele lesesti se "pastreaza" inca destul de salbatice.
Zborul face parte din viata lor si, mai ales femelele, in prima parte a vietii (in adolescenta si tinerete) sunt foarte iubitoare de zbor.
Cu toate acestea, intre ele, exista exemplare care zboara cu placerea cu care numai pasarile cu adevarat salbatice o fac.
In 2013, la una dintre ratele mele preferate am avut cativa boboci intre care unul s-a remarcat de la varsta destul de frageda.
Primul in toate, primul explorator, primul care incerca noi "sortimente" de hrana, putin mai retras decat ceilalti si, foarte important, desi mama lui era extrem de blanda si relaxata in prezenta mea, singurul care nu dorea sa aiba contact cu mine. O mica salbaticiune.
Acest boboc s-a dovedit a fi o femeluta care a crescut frumos si a inceput sa devina din ce in ce mai retrasa, mai sfioasa si mai dornica de libertate.
Fara sa-si tradeze obiceiurile a fost prima care a incercat zborul dintre fratii sai. Mereu a fost putin mai mica si acest lucru a ajutat-o, fiind usoara a zburat mai bine.
Inca de la primele semne de placere a zborului sotia mi-a spus s-o filez insa ceva m-a oprit.
Mereu mi-a atras atentia insa usor usor am inceput sa fiu fascinat de ea, sa o studiez mai mult, sa incerc sa-i anticipez urmatoarea miscare. Lucru mult mai greu decat la surorile si fratele ei deoarece, salbatica fiind, nu mi-a permis sa o studiez decat de la distanta.
Odata crescute si maturizate remigele si, pe cale de consecinta, odata ridicata sus (deci nu doar un mic zbor pana pe o scandura aflata undeva mai sus), Zburatoarea (caci asa am numit-o) a devenit un fel de porumbelul urias al ograzii. Cu fiecare ocazie sotia imi amintea sa o filez spunand ca voi ramane fara ea. Posibilitatea aceasta era cat se poate de clara insa, de fiecare data cand puneam mana pe foarfece (si am pus de cateva ori foarte hotarat) ceva ma mana inapoi. Simteam ca daca o filez nu va mai fi ea. Nu stiu de ce, avand in vedere ca pe celelalte, pe toate (boboci si mature) le-am filat fara nici o strangere de inima (ca in fiecare an de altfel), pe ea am "iertat-o" mereu, luna de luna.
Odata cu cresterea, teama ei fata de mine s-a accentuat. Nu mi-a mai permis deloc sa ma apropii mai mult de 1-2 m.
A venit iarna, a venit viscolul, a nins si zapada s-a depus destul de mult. Am inchis ratele in fiecare noapte, la caldura si loc uscat (paie etc.). In fiecare noapte cand am venit de la munca, le-am gasit pe toate la locurile lor numai pe ea in zapada. Uneori le inchideam si abia apoi o gaseam si pe ea langa peretele unei boxe, sub un cotet insa niciodata inauntru. Intr-o seara mi-au ramas afara 3 femele si, ca sa nu mai deranjez tot lotul am decis sa le inchid intr-un cotet mic. 2 au inteles rapid si au intrat. Zburatoarea a refuzat vehement si zburat pe langa mine, lovindu-ma cu aripa. Cu greu o bagam in cate o boxa spatioasa, intotdeauna numai acolo unde era si mama ei altfel nu intra sub nici o forma. Desi am avut 3 ratoi in curte, niciodata nu am vazut-o calcandu-se. Niciunul nu reusea sa o prinda. Zbura pe magazie, pe boxe, a incercat si pe casa. Cat timp a fost zapada in fiecare dimineata la eliberare a zburat de acasa. S-a ridicat sus, mult deasupra casei si a plecat. De fiecare data s-a intors in curte fie direct fie din 2-3 incercari.
Cum pseudoprimavara a pus stapanire brusc pe noi, am separat pasarile pe familii deoarece femelele incepusera sa fie agitate cautand cuiburi. Lesestile au fost inchise in tarcul lor dar, si de aceasta data, Zburatoarea a ramas afara. Din nou nu am putut sa o filez. Placerea de a o vedea in aer m-a impiedicat. Fara sa o filez n-ar fi avut nici un rost sa o inchid. Nu exista gard sa-i stea in cale.
In ultima saptamana si-a facut o rutina din a se odihni pe cotetul porumbeilor. A devenit o prezenta atat de cotidiana incat porumbeii au ajuns sa imparta acoperisul cu ea si sa nu se teama (ba nici sa nu se sinchiseasca) atunci cand venea in zbor spre ei. Acolo sus am zarit-o de multe ori privind in zare. Din nou sotia mi-a recomandat sa o prindem impreuna si sa o filez. Am ignorat stiind insa ca inevitabilul se va produce.
Astazi de dimineata a facut un tur de curte, s-a urcat pe acoperisul cotetului porumbeilor si ...... s-a dus.
Spiritele libere trebuie sa ramana libere iar in cazul ei am simtit ca n-am voie sa-i rapesc libertatea. Si-a castigat-o si o merita!
Nu m-am dus in sat sa intreb de ea si nu o voi face. Sper doar ca acolo unde va ateriza sa nu fie bagata la oala ci noul stapan sa o lase sa se reproduca macar un sezon.
Libertatea este unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poate trai o fiinta si, cu exceptia porumbeilor, putine pasari de curte ajung sa o simta pe deplin.
Drum bun!
proaspat eclozata
proaspat eclozata
cu mama si fratii
cu mama si fratii
crescand
crescand
sub supravegherea mamei
sub supravegherea mamei
mereu altfel
mereu altfel
adolescenta
adolescenta
razboinica; Agasand impreuna cu fratii noul mascul de matca.
razboinica
deja o zburatoare
deja o zburatoare
pe viscol refuzand adapostul
pe viscol refuzand adapostul
spirit liber
spirit liber

Comentarii album • 45
Nume:



IonutB 5 aprilie 2018  
Din cat v-am vizitat de zeci de ori toate albumele, peste asta am sarit, zicand ca da frate , zboara o rata 10 metrii si deja o numeste <Zburatoare>. Acum citind povestea ei ma gandesc si eu , la cat de fericite erau ratele mele cand zburau pana la rau, sau pana la copacii de langa rau, pana pe podul de ciment si dupa de-a lungul raului cam vreo 150 de metrii.
Sau in adolescenta pura, cand abia le crescusera aripile si mergeau la apa cu rata pekin (care le-a şi crescut), ridicandu-se unpic de pe apa si batand din aripi la 15-20 de cm de deasupra apei, batand apa cu aripile.
Si cand le am luat ratoi, le-am filat pentru a se putea acomoda cu el ca de altfel , el avand vreo 7-8 kg , nu putea zbura dupa ele.
Mai rau ca atunci nu mi-a mai parut niciodata.
Le vedeam suparate si lipaite de viata.
Acum abia astept sa le creasca iarasi sa le vad zburand cot la cot cu ratoiul.
Răspunde Raportează
IonutB 5 aprilie 2018  
lipsite* pardon
Răspunde Raportează
raptor 17 noiembrie 2016  
Eu tin lesesti de vreo 10 ani si unde locuiam inainte aveam lesesti puternice, erau un soi bun rezistent si aproape toate erau ca zburatoarea ta. Fiind mai tanar eu le antrenam la zbor pentru ca aveam un deal in spatele casei si curtea si gradina foarte mare.Le ridicam la zbor de pe deal si ele aveau spatiu sa zboare pana in curte si isi dezvoltau musculatura. Iubeam sa le vad cum zboara si cand mai aterizau la vecini le speriam si ele reveneau in zbor acasa. Eu cred ca erau inteligente deoarece nu mai aterizau a doua oara la vecini, zburau deasupra satului uneori si 10 minute incontinuu, aterizau pe stalpii de tensiune, pe casa si pe fanarul inalt pe care il aveam si chiar si in copaci. Au fost extraordinare exemplarele alea, toti vecinii spuneau ca nu au mai vazut asa ceva, le selectasem pe cele mai puternice la zbor si puii erau si mai puternici zburatori. In 3 generatii am avut femele care stateau pe un vant prielnic si 15 minute in zbor zburand in cerc deasupra satului, erau extraordinare. Din pacate a trebuit sa vand proprietatea si toate pasarile. Nu cred ca voi mai avea vreodata ce am avut cand eram pustan.In 5 -6 ani de zburat lesesti nu am pierdut decat una, pe care am recuperato. Eu cred ca din cauza ca eu le antrenam ele nu plecau de acasa singure.
Răspunde Raportează
CosminN 17 noiembrie 2016  
Stiu ce spui si asa este. Antrenamentele tale le ajutau sa-si formeze orientarea in spatiu, sa-si ia puncte de reper, sa-si cunoasca teritoriul si de acolo, de sus, si astfel sa nu se rataceasca.
La lesesti se mai intampla insa, uneori, un fenomen: ajunse la maturitate si locuind in aceeasi curte cu masculi frati, unele femele tinere aleg sa plece in zbor deoarece instinctul le "spune" ca asa trebuie pt. a evita astfel consangvinizarea.
Eu am facut niste experimente si am constatat ca, daca am eliminat toti masculii inruditi cu care au crescut alaturi (tatal si fratii) si am adus ratoi strain nicio femela nu a mai manifestat instinctul de a pleca.
Răspunde Raportează
raptor 17 noiembrie 2016  
Da, sa stii ca isi faceau repere. Intr-o iarna am dus o femela pe un deal la vreo 500 de metri de casa si ea a venit acasa in zbor luand ca reper dealul din spatele casei si hambarul inalt unde stateau ele cocotate deseori..Iar observatia ta cu consagvinizrea e interesanta, se vede ca ai experienta cu pasarile.
Răspunde Raportează
Iovanica2 4 martie 2016  
Rata o mai aveti?
Răspunde Raportează
CosminN 4 martie 2016  
Daca te referi la mama ei, da o mai am.
Răspunde Raportează
Iovanica2 4 martie 2016  
O boboaca a fugit sau rata care a făcut boboaca?o poveste trista !
Răspunde Raportează
CosminN 4 martie 2016  
Boboaca a plecat
Răspunde Raportează
Iovanica2 4 martie 2016  
In care poza este ea?
Răspunde Raportează
CosminN 4 martie 2016  
In toate.
Răspunde Raportează
gutani 22 ianuarie 2016  
foarte impresionanta povestea. eu am reinceput sa cresc asemenea pasari dar acum la stana ,nu acasa ca de obicei , m.am gandit sa le las libere sa faca ce vor, dar nu as vrea sa le pierd se vor invata sa zboare si sa ramana acolo ?
Răspunde Raportează
Razvyy 5 decembrie 2015  
O mai aveti?
Răspunde Raportează
CosminN 5 decembrie 2015  
N-am mai vazut-o niciodata.
Răspunde Raportează
Razvyy 5 decembrie 2015  
de ce? a plecat?
Răspunde Raportează
CosminN 5 decembrie 2015  
Da!
Răspunde Raportează
anonim
jakejo 17 noiembrie 2014  
Şi o sora a ratelor mele care apartinea unei cunoştinte şi-a luat zborul si acum traieste pe olt..{adapostul era la 500m de olt si a uitat sa o fileze:-)) }
Răspunde Raportează
victorvct 1 august 2014  
ai mai aflat ceva de ea?
Răspunde Raportează
CosminN 3 august 2014  
Din clipa in care a plecat n-am mai stiut nimic de ea.
Răspunde Raportează
victorvct 3 august 2014  
frumoasa povestea insa nu cred ca se gaseste vreun roman caruia sa-i pice din cer o rata si sa nu o bage la oala imediat de frica sa nu vina stapanul sa o revendice. insa poate a ajuns in salbaticie, pe vreun rau sau balta!
Răspunde Raportează
CosminN 3 august 2014  
Numai D-zeu stie care a fost soarta ei.
Răspunde Raportează
CosminN 3 august 2014  
Sa nu uit, mie, in urma cu vreo 2 ani parca, mi-a cazut o rata din cer in curte (am si avut un album dedicat ei) si nu numai ca n-am bagat-o la oala dar am dat sfoara in zona sa vina stapanul dupa ea. Am lasat-o nefilata si a mai zburat o perioada pana s-a stabilit la mine. Din pacate, iarna mi-a fost mancata de vulpe impreuna cu alte cateva pasari.
Răspunde Raportează
victorvct 3 august 2014  
9 din 10 romani ar baga-o la oala! dvs sunteti al zecelea roman care nu va atingeti de ea. intelegeti? :)
Răspunde Raportează
CosminN 3 august 2014  
Am inteles, desigur, si, ca sa fiu sincer, cred ca si ea a fost halita de mult, din pacate.
Răspunde Raportează
victorvct 3 august 2014  
la mine au venit mai demult 2 bibilici. stiam ale cui sunt si am stat vre-o saptamana si stapanu nu a venit dupa ele. cand m-am dus eu sa-i spun sa vina dupa ele a spus ca nu a venit findca a crezut ca le-am sacrificat deja:))acum nu iti pare rau ca nu ai filat-o?
Răspunde Raportează
CosminN 3 august 2014  
Nu, nici pomeneala. Efectiv am lasat natura sa-si urmeze cursul.
Avea ceva special aceasta ratusca si s-a remarcat inca de la eclozare.
Răspunde Raportează
Toderas 15 iulie 2014  
Interesanta si impresionanta poveste, sa vede ca aveti un suflet bun, vreti ceea ce este mai bun pentru ele si printre ele traiti si libertatea , traiti si sentimentul bucuriei de a le avea aproape si o inevitabila pierdere (poate) dar care in final e cel mai frumos sentiment (sentimentul libertatii si bucuria sufletului ca sunteti impacat cu decizia "spiritului liber")
Răspunde Raportează
CosminN 16 iulie 2014  
Multumesc pt. cuvintele frumoase. Asa este!
Libertatea este printre cele mai frumoase lucruri pe care le avem.
Răspunde Raportează
ninuninulescu 24 februarie 2014  
Esti un om deosebit, sant fericit si onorat ca ne cunoastem !
Sper sa te trezesti cu ea ca vine acasa, mai bine ca acolo nu o sa-i fie niciunde !
Răspunde Raportează
CosminN 24 februarie 2014  
Multumesc pt. cuvintele frumoase. La fel si eu!
Răspunde Raportează
dani83 23 februarie 2014  
Mi-a facut placere sa citesc aceste randuri! Cand aveam rate lesesti, era ceva obisnuit sa le dau jos, in fiecare seara, de pe voliera fazanilor!
Răspunde Raportează
CosminN 24 februarie 2014  
Ma bucur ca v-a placut mica istorioara.
Răspunde Raportează
raadu 23 februarie 2014  
Frumoasa poveste, plina de observatii. Probabil la zamislire o "gena" mai atavaica s-a pierdut in fiinta si a facut-o atat de rebela si nelinistita. Daca ratusca cea rebela si-a gasit un "rost" in lume atunci pierderea ei nu este decat un omagiu adus libertatii iar daca si-a gasit locul in oala vreunui vecin, ceea ce poate fi destul de probabil, atunci nu este decat una dintre jertfele facute de catre animale pentru ca noi sa traim.
Răspunde Raportează
CosminN 23 februarie 2014  
Oricum ar fi, libera sau friptura, eu sunt impacat.
Am lasat-o sa decida.
De cand cresc rate lesesti o singura data m-am mai confruntat cu un episod asemanator. Tot o femela, chiar mai salbatica, insa nu plecata de la mine ci venita la mine cine stie de unde. Am dat vorba despre ea in catun insa n-a revendicat-o nimeni. Si pe aceea am pierdut-o intr-o noapte, la cateva luni de la sosire. A atacat vulpea si atunci a disparut. Vreau sa cred ca ea nu a fost printre cele vreo 8 pasari ucise atunci ci a zburat cine stie unde.
Răspunde Raportează
ady77petre 22 februarie 2014  
Cand te cheama instinctul si te tot duci, ...se numeste ca nu ai trait degeaba! Sa-ti fie zborul lin si aterizarea o implinire, Zburatoareo!:) PS: interesant, ...dorul de duca, de libertate zic, pare sa bata instinctul de reproducere, ceea ce face din ratusca asta mai mult decat o salbaticiune, ...una cu suflet!:)
Răspunde Raportează
CosminN 23 februarie 2014  
Una dintre extrem de putinele vietati de curte care a avut sansa sa-si aleaga singura viitorul. Ma rog, cel putin la nivel de principiu.
Răspunde Raportează
oviliv79 22 februarie 2014  
eu nu am risca cu ale mele..cand am vazut ce pot face cu aripile lor am intervenit...
Răspunde Raportează
CosminN 23 februarie 2014  
Nu am riscat nici eu asa cum de altfel nu fac in nici un an.
Ea a fost o exceptie. Pur si simplu nu am vrut sa o filez.
Răspunde Raportează
tomacostel 22 februarie 2014  
SPER CA SE VA INTOARCE.....................CRED CA AVEA CEVA SANGE DE ROKER IN VENE
Răspunde Raportează
CosminN 23 februarie 2014  
Nu se va mai intoarce insa, intr-adevar, avea sange de rebel. :)
Răspunde Raportează
tomacostel 23 februarie 2014  
acum depinde de vecini
Răspunde Raportează
bporumbeitippler 22 februarie 2014  
Frumoasa evolutia acestei zburatoare. Macar sa fie libera unde a ajuns...
Răspunde Raportează
CosminN 23 februarie 2014  
Numai D-zeu stie ce se va intampla cu ea.
Răspunde Raportează
razvan910 22 februarie 2014  
ff frumos tot..
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.