A trecut multa vreme de când am deschis pentru prima data un site personal al unui columbofil, iar atunci când cautam o informatie începeam de fiecare data cu crescatorii cunoscuti, români sau staini (nu de situatie). Nu am înteles niciodata de ce acestia nu se îngramadesc în a da sfaturi, în a împartasi din experienta lor. Îmi displace realitatea..., toti asteapta un reporter de la o publicatie pentru un interviu, dar si atunci totul este spus evaziv. Am constatat ca la prezentarea rezultatelor întotdeauna sunt pagini întregi, iar la sfaturi doar câteva rânduri. M-am gândit ca romanii sunt în foame de publicitate, implicit de bani, dar am constatat ca si în stainatate se întampla acelasi lucru. Am vazut numeroase pliante si cataloage stufoase, în care multitudinea de poze cu ochi si cu porumbei transformati prin Photoshop îmi miscau ochii...dar îmi e suficient... Mi-as dori un catalog în care fiecare campion sa prezinte, pe langa rezultate, metoda de pregatire si de joc a porumbelului-campion în anul respectiv. Nu povesti, scurt si la obiect, locul în clasament, motivatia la fiecare etapa clasata, comportamentul înainte si dupa etapa, pregatire, recuperare... Majoritatea crescatorilor, propietari de site-uri, aveau prezentate perechile de la reproductie, dar nici unul nu avea un tabel cu puii reprodusi din acestea în fiecare an. Un tabel în care sa fie trecuti puii în momentul în care au fost inelati. O sa va întrebati: la ce ne ajuta acest lucru? În primul rând, evitam acele discutii contradictorii despre crescator si totodata ar disparea îndoiala legata de autenticitatea pedigree-ului. Când peste ani un porumbel va obtine rezultate, imediat intram si vedem care sunt parintii si când este reprodus. Toti am început practicarea acestui sport din pasiune, sunt convins de asta, însa odata cu aparitia rezultatelor uitam multe lucruri esentiale: cinstea, sinceritatea, prietenia... Noi, suntem crescatori modesti, cu rezultate marunte usor de egalat si de întrecut, rezultate obtinute prin munca fara investitii impresionante. De aceea, credem ca este cinstit sa facem cunoscut tuturor traseul pe care l-am urmat pentru a ajunge pâna aici, `pe prima treapta` a columbofiliei.
---------Cap. II - Numeric si întretinere-------
Crescatoria este structurata pe 4 compartimente: - un compartiment de pui - 30 de odihnitori - un compartiment de zburatori - 16 boxe - un compartiment pentru femele - 24 de odihnitori - un compartiment pentru reproducatori - 8 boxe De regula avem 5 perechi de reproducatori din care reproducem doua serii de pui. În acest compartiment gazduim si doua perechi de `doici` compuse din porumbei pentru care consideram ca, momentan, nu avem o pereche potrivita. În compartimentul zburatorilor, la început de sezon, toate boxele sunt populate, numarul tinerilor fiind usor mai mare decât numarul maturilor. Din primele doua serii, avem cam 25 de pui selectionati, din totalul celor eclozati. Cei cu defecte de constructie sau cei care trezesc suspiciuni din punct de vedere al culorii (adica din doi albastri a iesit un rosu), sunt eliminati înainte de a fi întarcati. Dupa terminarea concursurilor, mai scoatem câte o serie de pui din porumbeii care au obtinut rezultate în acel an. Desi adapostul ne permite cazarea lejera a 80 de porumbei în sezonul rece, nu intram cu mai mult de 50. În timpul sezonului facem curat la 10 zile, de fiecare data când porumbeii sunt la concurs (fiind mai usor deoarece adapostul ramâne aproape gol), iar în sezon de repaus la 2-3 saptamâni.
-------Cap. III - Reproductie------
În fiecare an la 1 decembrie separam porumbeii pe sexe, acestia fiind liberi pâna când zapada cade sau pâna când uliul începe sa îsi faca insistent simtita prezenta . Reproducatorii îi împerechem între 1 si 15 martie, în functie de temperatura de afara, iar zburatorii la 1 aprilie. Reproducatorii nu au `legatura de sânge` între ei, în schimb, am ajuns ca în rândul zburatorilor mai toti sa fie rude. Perechile la reproductie le schimbam în fiecare an, iar zburatorii îi împerechem aleatoriu, exceptie facând maturii cu rezultate. La reproductie, momentan, avem doar porumbeii care au reprodus zburatori cu performante sau porumbei din familii consacrate. Introducem la matca un zburator în momentul în care acesta a realizat norma la palmares sau daca a avut un sezon foarte bun.
----Cap. IV - `Cosul`----
Selectia porumbeilor nu consta doar în `cos`, nu este suficient, facem o selectie la mâna bazata pe forma corpului, dar si dupa metabolism. Preferam porumbeii de talie mijlocie, lungi, cu spate lat, piept puternic, cu o musculatura moale si flexibila, un penaj bogat si matasos, osatura strânsa, o aripa bine proportionata cu corpul si cu remigile principale, frumos degajate. Ochiul sa fie bine irigat, cu un colorit aprins si cu pupila mica (atunci când se face trecerea brusca de la lumina la întuneric dilatarea acesteia sa nu fie pronuntata). Puii care ramân sunt catalogati la câteva zile de la întarcare (25 de zile de la ecoziune), înainte de a iesi la zbor si primesc un punctaj de la 1 la 5 astfel: - 1 punct pentru scheletul osos (sternul sa nu fie lasat, sfârsitul sternui sa fie cât mai aproape de furca si bratul aripii sa fie cât mai scurt). - 1 punct pentru calitatea penajului (sa fie bogat si lucios; îmi plac puii care la întarcare înca mai au pe cap puf galben, dar asta nu înseamna ca sunt si cei mai buni). - 1 punct pentru masa musculara (oasele pieptului sa fie acoperite de muschi pufosi, sa se simta doar o linie subtire...linia sternului). - 2 puncte pentru inteligenta infantila (sa gaseasca singur hranitoarea si mai ales adapatoarea, sa doarma pe aceeasi odihnitoare în fiecare seara, pe care sa o apere cu strasnicie, sa fie curios si cercetas, sa deprinda repede placerea zborului). Acelasi punctaj îl primesc si dupa teminarea antrenamentelor, pastram criteriile si urmarim evolutia la maturitate.
------SEZONUL CU MATURII------
În jurulul crescatoriei lotul zboara de doua ori pe zi, dimineata si seara, fara a fi fortati sa iasa din crescatorie si fara a-i mentine fortat în zbor. Prima cursa cu maturi o avem în al treilea (sau ultimul) week-end din luna mai, iar antrenamentele le facem personal. Începem cu 30-35 porumbei, iar primul antenament este la 15-20 km. Aceasta îl repetam pâna când porumbeii pleaca direct spre casa fara a mai face `cercuri` în zbor. Urmeaza unul de 50 km, 70 km, 100 km si 220 km. Ultimul cel de 220 km (de regula: Darabani) îl facem de 2 ori, o data stol si o data individual. Antrenamentul individual îl facem cu o saptamâna înainte de prima cursa (~600 km). Începand din anul 2007, încercam o semi-vaduvie; porumbeii maturi sunt lasati sa creasca un pui pâna când acesta împlineste 10 zile. Tinerii cresc câte 2 pui, apoi îi separam si pe acestia. Maturii zboara, de regula, toate cursele din sezon, iar tinerii, obligatoriu doua (cei norocosi primele, cele mai scurte -600 km si 680 km -, cei care nu se recupereaza dupa prima cursa, sau întârziatii, au oarecum ghinion pentru ca urmeaza a 3-a...de peste 850 km). Chiar daca tinerii nu zboara întreg sezonul, acestia sunt separati pentru a nu deranja maturii. Prima cursa este `fatala` pentru tineri. La aceasta se pierd majoritatea, iar din cei care se întorc, se mai pierd 1-2. Probabil saltul de 400 km este prea mare, dar daca sunt care se întorc, atunci nu este imposibil, doar cei mai puternici trebuie sa ramâna, pe acestia îi cautam. Înainte de concurs, bagam prima oara femelele în boxa, o jumate de ora, iar masculii îi lasam liberi, apoi înca jumatate de ora masculii vor fi inchisi iar femelele libere. Înainte cu câteva minute îi lasam împreuna apoi îi bagam în plianta separat. Între concursuri facem un antrenament de 30 km, urmarim porumbei cu clasari, iar partenerii acestora sunt eliberati primii. La întoarcerea din cursa, porumbeii stau împreuna doua zile, apoi sunt separati.
----SEZONUL CU PUII-----
Nu stiu daca pot spune ca avem un sezon cu puii. Antrenam puii în particular pâna la 200 km, pe toate directiile de zbor, fara o cadenta între rute si curse. Urmarim sa depasim 1.000 km zburati si important e ca acestia sa se întoarca la crescatorie... la gradinita nu se dau premii.
--------Cap. V - Pregatirea--------- SEZONUL SPORTIV CURSELE DE FOND SI MARATON
---1. Ianuarie (porumbeii trebuie separati pe sexe, fara obligatii de cuib si fara a zbura afara) Saptamâna 2 - tratament împotriva viermilor intestinali Noi folosim ALAVERME (pilule):1 pilula/zi, apoi se repeta dupa 15 zile. Se mai poate folosi ASCACID (preferabil pilule), vezi prospectul. Dupa terminarea tratamentului, se face pauza 7 zile din care primele 2 zile de vitaminizare .
---2. Februarie (porumbeii trebuie separati pe sexe, fara obligatii de cuib si fara a zbura afara) Saptamâna 6 - tratament împotriva tricomonozei si coccidiozei Noi folosim B.S. (Belgica de weerd), 1 plic/2 litri apa timp de 6-7 zile. Se mai poate folosi Metronidazol (farmacia umana), o pilula rupta în 8, timp de 5-6 zile, iar în ultimele 3 zile se da în paralel cu Coccistop ½ pilula/porumbel. Dupa terminarea tratamentului, pauza 10 zile din care primele 2 zile de vitaminizare.
Saptamâna 9 - vaccinare împotriva paramixovirozei Noi folosim Cevita P200, 0.7/porumbel Se mai pot folosi vaccinurile românesti produse de Romvac sau Pasteur(vezi prospectul). Dupa vaccin, pauza 18 zile din care primele si ultimele 2 zile de vitaminizare.
---3. Martie Saptamâna 11 - porumbeii sunt bagati la pereche. Tot în acest moment se face un tratament preventiv împotriva salmonelozei. Noi folosim Furazo-Lidon (Cevita. ATENTIE! A nu se confunda cu cel uman !!!) 1pilula/zi - 3 zile. Dupa acest tratament, se face 3 zile vitaminizare si odata cu terminarea tratamentului se poate da drumul porumbeilor la zbor. La cateva zile dupa administrarea vitaminelor porumbeii vor depune primul ou.
---4. Aprilie Când ouale au 10 zile (probabil saptamâna 15), se vaccineaza porumbeii împotriva diftero-variolei. Noi folosim vaccinul produs de Institutul Pasteur (vezi prospectul). Saptamâna18 - se pot începe antrenamentele (sau cand puii au 5-6 zile pentru a evita parasirea acestora în cazul întârzierilor si pentru a evita perioada când poducerea laptelui de gusa este în plina desfasurare).
---5. Mai În momentul în care puii au 12 zile, porumbeii primesc în apa un mic tratament pentru tricomonoza si coccidioza. Noi folosim B. S. (acelasi pe care l-am folosit în februarie),1 plic/2 litri apa, timp de 3 zile. Cu 10 zile înainte de prima cursa de fond (probabil utima sâmbata din luna mai, daca cursa este mai târziu cu atât mai bine), se face un tratament pentru caile respiratorii si ornitoza. Nu consider o probelema daca nu se face o pauza mare între ultimile doua. Noi folosim Chlor-Tetraciclin (Cevita), 1plic/1l apa timp de 5 zile,apoi pauza 3 zile si iar 2 zile de tratament. La fel de bun este si Gambazin de la Rohnfrierd (vezi prospectul). Se mai poate folosi Doxivit (vezi prospectul), timp de 5 zile.
Când puii împlinesc 40 de zile, acestia se sunt vaccinati împotriva paramixovirozei cu un vaccin usor (cel produs de Institutul Pasteur).
-----În timpul sezonului sportiv----- se administreaza între curse urmatoarele tratamente:
- la sosire electrolit/recuperator în apa si hrana dietetica Electrovitalix 10g/1l apa - 2 zile C.C.P. 1 pilula/zi/ - 3zile, iar în apa ceai depurativ Belgasol 10ml/1l apa - 2 zile MUMM 10g/1l apa - 2 zile (cel mai bun!!!)
NOTA : În timpul recuperarii porumbeii se tin închisi.
În zilele urmatoare se modifica treptat procentajul semintelor din alimentatie pâna se ajunge la alimentatia pentru zbor.
--Zilele 2 si 3 - tratament împotriva tricomonozei (B.S., Tricoplus, Ronidazol). --Zilele 4-5-6 - vitamine în apa, noi folosim Avipharm (Rohnfried) 20ml/1l apa. --Zilele 7-8-9 - ceai depurativ(de la orice producator), iar pe mâncare se pune LIV52 (farmacia umana) 1 ligurita/1kg de boabe. --Zilele 10-11 - ulei de usturoi + drojdie de bere pe mâncare si apa curata. --Ziua a 10-a porumbeii trebuie sa faca o baie relaxanta. Recomand sarea de baie de la orice producator.
Urmatoarele zile, pâna la îmbarcare, porumbeii primesc mâncare pe saturate (nu în exces) si apa curata.
-----ATENTIE!------
În timpul anului nu trebuie sa lipseasca din meniul porumbeilor hrana minerala, drojdia de bere si uleiul de usturoi. Medicamentele sa fie în termenul de garantie, iar vaccinurile sa fie tinute în conditiile mentionate de producator. Spre rusinea noastra, desi la fiecare început de an ne propunem sa respectam cu strictete un plan, nu reusim acest lucru. Datorita fondurilor banesti alocate porumbeilor, de cele mai multe ori nu ne cumparam toate produsele la timp, când avem bani nu gasim produsul respectiv, iar când nu avem bani prioritar este un altul... Sa nu întelegeti ca aceasta este formula câstigatoare, este o procedura pe care noi încercam sa o respectam. Preferam sa nu `îndopam` porumbeii cu medicamente, iar administrarea acestora sa nu se faca într-un mod aglomerat si nici în sezonul rece.
-------Cap. VI - Încheiere---------
1. Începator sau profesionist, trebuie sa studiezi continuu. 2. Înainte de a începe, trebuie sa îti propui un obiectiv si un termen, neîndeplinirea acestuia înseamna timp pierdut...esec. 3. În columbofilie, daca consideri ca stii tot, esti pe jumatate pierdut. 4. Culege din experienta altora si adapteaza la mediul si metoda ta! 5. Nici un concurs nu se compara cu altul, nici macar cele cu lansare din acelasi punct, de aceea nu trebuie sa clasificam un concurs ca este usor sau greu. 6. Sa nu faci compromisuri, elimina fara ezitare exemplarele cu defecte de crestere sau tulburari de comportament! 7. Achizitioneaza si creste doar pasari din familii selectionate pentru categoria de distanta la care vrei sa joci si reprodu din cei care au rezultate macar de doua generatii! 8. Niciodata sa nu tii mai multi porumbei decât îti permite spatiul, în special pui! 9. Sa nu introduci un porumbel bolnav în crescatorie, indiferent de valoarea acestuia! 10. Nu îti alege favoriti înainte de a începe sezonul si nu proteja anumiti porumbei atunci când trebuie sa îi zbori!
Multi columbofili ating un prag de performanta de 85%, cu alte cuvinte reusesc sa faca o norma si sa participe cu porumbei în expozitie. Diferenta de 15 % o reprezinta adevarata performanta, sa urci pe podium si sa îti mentii pozitia mai multi ani consecutiv...în aceasta consta valoarea crescatorului si implicit a susei sale.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: cornelcorsicanu
Mesaj:
cornelcorsicanu
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.