Republica Coreea Forma de guvernământ: republică semi-prezidenţială Suprafaţa: 99 646 km² Populaţia: 49,024,737 locuitori Limba oficială: coreeana Religie: budista 35%, crestina 28%,confucianista 15%,shamanista,Chundo Kyo Capitala: Seul Moneda: won sud coreean Ziua naţională: 15 august Fus orar: GMT +9 Domeniu Internet: .kr Prefix telefonic: 00 82
Aşezare geografică Coreea de Sud ocupa partea sudica a peninsulei Coreea in Asia de Est.Ea imparte singura granita de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unita politic intr-n singur stat pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Coreea are o istorie lunga si o cultura aproape identica cu cea chineza si japoneza. Numele de “Coreea” provine dela cuvantul “Koryo”, dinastia care controla peninsula din 913 pana in 1392. In urma Razboiului Coreean (1950-1953), amandoua statele au inceput sa-si reconstruiasca economia:Coreea de Sud a privit inspre exterior pe cand Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societati din lume, a concentrat o economie proprie, fara ajutor din străinătate.
Vecini Se invecineaza cu Marea Japoniei, Coreea de Nord si Marea Galbena.
Relief Coreea de Sud ocupa o zona, predominant muntoasa, cu o latime in jur de de 320 km. Peninsula este inconjurata de Marea Galbena, la vest, si de Marea Japoniei la est; Coasta de vest si cea de sud sunt neregulate si sunt imprejmuite de peste 3.000 de insule, majoritatea mici si nelocuite. Cea mai mare este Insula Cheju(Quelpart), situata la sud de Stramtoarea Coreeana la o distanta de 120 km. Doar 20% din suprafata peninsulei este ocupata de campii potrivite pentru asezari omenesti si agricultura dar majoritatea populatiei este concentrata de-a lungul tarmurilor si vailor din partea de vest.In est muntii formeaza un sir ingust cu putine zone locuite,pe cand in vest se gasesc cele mai bogate terenuri cultivate.Muntii T’aebaek formeaza “coloana vertebrala” a peninsulei Coreea, intinzandu-se de la Wonsan in Coreea de Nord pana aproape de Pusan in Coreea de Sud pe coasta sud-estica. In sud se afla sirul de munti Sobaek, care se extinde de la nord-est la sud-vest atingand inaltimea de 1.915 m-vf. Chii. Cel mai inalt varf din Coreea de Sud este Vf. Halla-san(1.950 m) pe Insula Cheju.
Clima Climatul Coreei de Sud este continental dar si musonic.In timpul iernii,bat vanturi din interiorul Asiei.Coreea de Sud are ierni mai blande si mai scurte decat in nord, cu temperatura medie in luna ianuarie la Seul de –5ºC.In timpul verii bate musonul de sud.Temperatura medie in iulie este de 27ºC pe toata peninsula exceptand zonele muntoase.Precipitatiile medii anuale sunt mai mari in sud, adica 1.525 mm pe an.Cele mai mari precipitatii se inregistreaza in lunile verii.
Cultură Mostenirea artistica si culturala a Coreei a fost puternic influentata de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China.Budismul,care a dominat viata coreeana din secolul VII pana in secolul XII,a influentat artele.Multe temple budiste,manastiri,morminte sfinte,palate si alte opere de arta raman inca fiind martorii realizarilor din Epoca de Aur si fiind valorabile ajutand la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.In timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de arta.Povestile populare,muzica,poezia si teatrul, toate fac parte din traditia budista si confuciana.
Turism Coreea cu frumusetea ei pitoreasca si mostenirea culturala si istorica unica, are multe de oferit turistilor. Tara peninsulara cu patru anotimpuri distincte, ea se mandreste cu frumoasele ei plaje, munti si rauri. Exista o multime de vechi temple budiste, palate regale, statui, pagode, obiecte de interes arheologic, fortarete, sate cu traditii populare si muzee. In ultimele doua decenii, industria turismului s-a dezvoltat foarte rapid. Numarul turistilor straini a crescut de la 84216 in 1967 la 2340462 in 1988. Acest salt este o consecinta fireasca a cresterii excelente a tarii
SEUL Fosta resedinta regala, Seul este astazi al zecelea mare oras al lumii, in care trecutul si prezentul coexista intr-o maniera fascinanta. Palatele cu vechime de secole, portile, templele si pretioasele obiecte de arta din muzee atesta trecutul glorios al orasului, in timp ce fatadele sclipitoare ale zgaraie-norilor si traficul intens sunt o dovada a prezentului palpitant. Avand o populatie de mai mult de zece milioane de locuitori, orasul este nu numai capitala administrativa a Republicii, ci si centrul sau politic, economic, cultural si educational.
Principalele atractii Exista in Seul patru palate regale, care dateaza din timpul regatului Choson (1392-1910) : Kyongbokkung, Toksugung. Trebuie mentionat si vechiul templu regal Choson.
Piwon sau Gradina Secreta, aflata in apropierea palatului Ch'angdokkung, se remarca si ea prin peisaje incantatoare si constructii clasice.
Alte obiecte de interes turistic pentru vizitatorii straini sunt : Muzeul National, Institulul National de Muzica Clasica, Centrul Cultural Sejong, Palatul Artelor Hoam. Turistului strain i se recomanda cu caldura mancarurile coreene, fie la un restaurant modern, fie la unul elegant, in stil coreean. Se pot de asemenea servi delicioase mancaruri chinezesti si japoneze, precum si excelente mancaruri frantuzesti, italienesti, mexicane si altele. Orasul Seul ofera o viata de noapte activa, cu cluburi de noapte pe terase, cabareturi si cafenele. Se vorbeste limba engleza in majoritatea restaurantelor, barurilor si magazinelor.
Satul de langa Seul, SUWON este un muzeu “in viata”. Satul folcloric este un sat traditional, amplasat la 30 de minute la sud de Seul. Acesta reconstituie stravechea viata folclorica coreeana. Satul a fost construit in anul 1973 si acum cuprinde unicate coreene ale unor vremi apuse. Se pot identifica aici case tipice diferitelor provincii. In piata satului se pot vedea cu regularitate dansatori pe sarma, nunti si inmormantari, concursuri de inaltare a zmeelor, grupuri de dansuri populare. Fierarul, dulgherul, olarul si artizanul de instrumente muzicale pot fi vazuti la treaba in atelierele lor.
INSULA KANGHWADO este situata in estuarul raului Han, la nord de portul Inch'on, este a cincea insula a Coreei ca marime, bogata in frumuseti istorice si naturale. Monumentele istorice mai importante sunt : un altar presupus a fi fost inaltat de Tangun, intemeietorul legendar al natiunii, fortarete, ziduri, un cuptor din perioada Koryo, secolul al XIII-lea, pentru arderea renumitelor vase de ceramica de culoarea verde pal si templul Chondungsa. Se ajunge aici cu masina, de la Seul, intr-o ora si jumatate.
KYONGJU este vechea capitala, in care regii si reginele Shillei au detinut suprematia timp de o mie de ani. Acest oras este pentru Coreea ceea ce este Atena pentru Grecia. Aici vezi la tot pasul morminte regale, pagode din piatra batuta de vreme, temple budiste si ruine ale unor cetati. Movilele de pe mormintele regale au dezvaluit nenumarate obiecte pretioase, incluzand coroane fastuoase si alte accesorii. Documentele istorice vechi arata ca orasul, construit dupa modelul capitalei T'ang, cu siruri de bulevarde si strazi intretaiate in unghiuri drepte, avea un million de locuitori si toate casele din incinta orasului erau acoperite cu tigla.
Cele doua comori de seama ale orasului sunt Templul Pulguska si templul din pestera Sokkuram, din apropiere, ambele inaltate in secolul al VIII-lea, marturii ale artei budiste, deosebite de rafinata si apreciata in tot Orientul Indepartat. Muzeul National Kyongju gazduieste comori antice recuperate din Kyongju si din apropierea lui. Statiunea Lacul Pomun, aflata la 6 kilometri inspre marginea estica a orasului, este un complex turistic nou construit, cu cateva hoteluri de categoria I si localuri diverse.
CHEJUDO este singura provincie insulara a Coreei, se afla la o ora de Seul cu avionul, dar calatorul ajunge intr-un tinut cu clima si natura diferite. Aici predomina clima semitropicala si peisajul este cu totul deosebit. Principalul munte, Hallasan, are o inaltime de 1950 m, vulcanul stins cu un crater mare in varf. Suvoaiele de lava ale acestui vulcan, care a erupt ultima oara in 1007 au dat nastere la numeroase tuneluri, coloane si alte figuri neobisnuite de bazalt in racire rapida. Insula este un obiect turistic interesant si punctul de destinatie al lunilor de miere.
O tara mandra de istoria sa culturala, Coreea de Sud se are cateva palate, temple si gradini vechi la dispoziia turistilor. Festivalul Cherry Blossom este preferatul calatorilor, cu paradele de lanterne si masti, care vrajesc ochiul. Exista si destule evenimente contemporane, precum dansuri, muzica si festivitati sportive in contrast cu zgarie-norii si lumina neoanelor.
Cu China ivita dinspre vest si Japonia inghiontind dinspre est, nu e de mirare ca aceasta tara a fost in mod involuntar camp de razboi. Insa oricat ar fi incercat vecinii sa o acapareze, Coreea de Sud a reusit sa supravietuiasca.
Scenele de la televizor cu miile de fani imbracati in rosu care isi sustin echipa la Cupa Mondiala este o imagine care poate convinge audienta mondiala ca aceasta tara este un loc distractiv, cu orase uimitoare, oameni prietenosi si peisaje mistice.
Pana relativ recent, Coreea a fost un loc unitar, condus de dinastii vechi de secole. Totusi, ocupatia japoneza de 35 de ani, incepand cu 1910, divizarea peninsulei dupa cel de-al doilea razboi mondial si razboiul coreean ce a urmat, au destramat imaginea unitara a tarii. Vremurile dificile au facut totusi ca poporul corean sa fie adaptabil, sa aiba succes economic si in acelasi timp sa-si pastreze traditiile si cultura unica.
Coreea este plina de fortarete, temple si palate,multe dintre ele locuri de Patrimoniu Mondial UNESCO. In plus, peninsula pe care o imparte cu Republica Populara Democrata Coreea (numele oficial al Coreei de Nord) este una dintre cele mai muntoase regiuni din lume, avand totusi si plaje costale.
Capitala Seul serpuieste pe langa raul Han, punctata de zgarie-nori futuristici intr-una dintre cele mai aglomerate zone din lume. Orasul are o utilitate crescanda, ca un punct de oprire in Asia, sau ca un centru cultural al trioului Corea-China-Japonia.
Principalele atractii turistice
• Vizitati atractiile capitalei Seoul - palatul Changdeokung si gradinile secrete Biwon, Altarul Jongmyo cu tabletele ancestrale ale dinastiei Joseon, Muzeul National al Coreei. Turnul Seoul masoara 238m, in varful muntelui Namsan. Vizitati Memorialul si Muzeul Razboiului si relaxati-va in Parcul Olimpic sau in Parcul Cupa Mondiala.
• Admirati zidurile orasului Suwon si fortareata Hwaseong.
• Faceti drumetii, vizitati temple si fortarete, in muntii din Parcul National Bukhansan.
• Mergeti cu trenul de mare viteza KTX, lansat in 2004 si care merge cu 300km/h.
• Vizitati muzeul fara ziduri Gyeongiu, de langa Busan. Capitala a regatului Silla vreme de 1000 de ani, locul este plin de istorie si cultura budista.
• Lasati-va prinsi de atmosfera templului Bulguksa. Acest templu mare din lemn este pictat foarte frumos. Un drum serpuitor de munte duce de la templu spre Grota Seokguram, cu statuia lui Buddha din granit.
• Mergeti la vest de Daegu, spre Parcul National Muntele Gayasan, cu templul Haeinsa in mijloc. Acesta adaposteste un triptic coreean - 80.000 de gravuri in lemn, ce descriu scripturile budiste complete. Terminat in 1252, dupa 16 ani de munca, tripticul s-a pastrat in conditii perfecte.
• Calatoriti spre Parcul National Maritim Hallyeo pentru o croaziera in arhipelagul compus din 400 de insule.
• Faceti o excursie in zona demilitarizata (DMZ) vi satul pacii Panmunjeom, la o ora de Seoul, unde au avut loc negocierile de pace din 1953. Accesul este permir doar in cadrul unui tur ificial.
• Faceti drumetii in parcurile nationale Seoraksan, Odaesan si Chuwangsan, accesibile dinspre autostrada de pe coasta de est.
Gastronomie
Felul national coreean este "kimchi", un amestec de legume murate condimentate, principalul ingredient fiind varza. Acest fel se prepara in cantitati mari toamna si este lasat la fermentat cateva saptamani, in bircane ingropate in pamant.
O masa tipic coreeana include supa, orez cu fasole si garnitura de kimchi. Alte feluri specifice sunt bulgogi (fasii de carne de vita marinata), kalbi (coaste de vita marinate) si sinsollo (o mancare din peste, carne, oaua, legume, nuci si fasole). Koreenii mananca cu betisoare si o lingura, de obicei la o masa plianta micuta, care poate fi mutata in orice camera a casei. Lista orașelor din Coreea de Sud De la Wikipedia, enciclopedia liberă Lista orașelor din Coreea de Sud [modificare]Orașe
Lista listelor de orașe după țară [modificare]Legături externe
National Statistical Office of the Republic of Korea City Population - Cele mai mari orașe Coreea este unica tara (in mod oficial) din lume inca divizata. Ambele state coreene sunt inarmate, periculoase si in principiu se afla in razboi. Acest capitol se axeaza indeosebi asupra Coreii de Sud (care este cunoscuta si sub sigla ROK), insa in ceea ce priveste cultura adanc inradacinata, toti coreenii sunt la fel. Deosebirile de structura politica intre Nordul comunist si Sudul capitalist i-au obligat pe coreenii din cele doua zone sa duca un trai foarte diferit, incepand din 1945, insa conceptiile fundamentale coreene, kibun, hahn, confucianismul, tenacitatea si obsesia supravietuirii domina gandirea acestora, indiferent de ce parte a frontierei s-ar afla si ii deosebesc considerabil pe coreeni de vecinii lor chinezi si japonezi. In cele din urma, Coreea se va reunifica, iar cand se va intampla acest lucru populatia totala de 70 de milioane de locuitori o va situa la egalitate cu Vietnamul si ii va spori autoritatea in Asia de Est. Influenta Coreii de Sud este deja remarcabila. Pe o suprafata restransa, cat jumatate din teritoriul Marii Britanii, sud-coreenii au cladit a treia mare economie din Asia, bazata pe productia de export ieftina si de inalta calitate. PIB-ul sau (1999) de aproape 500 de miliarde USD le pune in inferioritate pe ale celorlalti trei Tigrii asiaticii: Taiwan (260 de miliarde USD), Hong Kong (142 de miliarde USD) si Singapore (85 de miliarde USD). Coreea de Sud ocupa locul 13 in randul economiilor cu cel mai mare flux comercial din lume si a inregistrat o crestere medie de peste 15% intre 1960 si 1995! Miracolul sud-coreean incepe sa dea semne atat de maturitate, precum si de imbatranire si isi muta centrul de greutate al economiei de la productia ieftina, cu o tehnologie invechita la produse de inalta tehnologie, cu o mare valoare adaugata, deosebit de rentabile. Forta marilor conglomerate ale ROK (chaebol-uri) si harnicia oamenilor de afaceri si muncitorilor sai sugereaza ca aceasta va trece cu succes la o noua economie adecvata conditiilor din secolul al XXI-lea. Datorita invecinarii sale cu China, Coreea a fost si este inca puternic influentata de invataturile lui Confucius. In capitolul referitor la China am prezentat principiile de baza ale confucianismului. Hahn este un lucru diferit si caracteristic coreean. Acest cuvant este utilizat pentru a descrie energiile si frustrarile inabusite care s-au acumulat in mintea coreenilor in conditiile privatiunii si oprimarii extreme. Sa ne amintim ca Japonia a ocupat Coreea in perioada 18951945, iar Razboiul din Coreea din anii 19501953 a generat suferinte de neinchipuit peninsulei. Hahn, care isi are originea nu numai in ocupatia straina, ci si in imobilitatea sociala, discriminarea sexuala, vendetele familiale si saracia crunta s-a materializat intr-un nationalism extrem, insotit de o eliberare de energie si a dus in cele din urma la prosperitatea coreeana. Kibun, intr-o traducere aproximativa "fata" sau "reputatie" este o problema mai delicata in Coreea decat, poate, oriunde altundeva in lume. Pentru un coreean, kihun este un sentiment intuitiv al echilibrului social si al comportamentului corect. Coreenii sunt capabili sa trateze chiar si cu cei care le displac, pastrand aparentele de politete si gentilete. Strainii care fac afaceri cu ei pot fi usor indusi in eroare, crezand despre coreeni ca sunt ingaduitori si blajini. <b>Chaebol-urile</b> In Coreea, chaebol este echivalentul, aproximativ, al termenului keiretsu sau al mai vechiului zaibatsu din Japonia. Reprezinta un conglomerat de douasprezece sau mai multe companii aflate in posesia sau in legatura directa cu o familie de prima marime. Relatiile personale si de familie sunt foarte importante in Coreea, unde clanurile sunt considerate bastioane impotriva lumii din afara. Insasi marimea chaebol-ului in Coreea moderna a necesitat folosirea unei categorii ample de manageri profesionisti bine pregatiti. Cu toate acestea, chiar si ei au in general legaturi personale stranse cu familia proprietarului. Strainii care lucreaza impreuna cu coreenii ar face bine sa cultive relatii bune in cadrul structurilor puterii coreene. Este un lucru dificil, drept care nu numai ca se recomanda, dar se si impune sa fie prezentati de terte parti. <b>Cultura, Valorile Concepte Stilul de conducere si statutul</b> Conducerea este confucianista in esenta, insa importanta, influenta si puterea anumitor familii sunt mai vizibile decat in Japonia si China. Puterea, o data dobandita, nu este cedata cu usurinta, iar istoria violentei intre autoritati si popor este impusa de sus in Coreea, spre deosebire de Japonia, unde se intampla invers de regula. Numele de familie, bunastarea si autoritatea chaebol-urilor decid statutul. <b>Spatiul si timpul</b> Coreea este o tara aglomerata, iar spatiul, in special in marile orase, este foarte solicitat. Coreenii sunt obisnuiti sa lucreze unul langa altul, insa in situatiile oficiale le este necesar un spatiu personal bine definit. Nu sunt tactili. Coreenii sunt foarte muncitori (se straduiesc sa depaseasca performantele japonezilor) si rareori se intampla sa piarda timpul. Sunt relativ punctuali si au o atitudine tipic americana de a desfasura cat mai multe activitati intr-o perioada de timp data. <b>Factorii culturali ai comunicarii Modele de comunicare si utilizarea limbii</b> Coreenii fac o mare risipa de energie in conversatii, fiind foarte sobri cand vorbesc serios si afisand uneori un umor de factura occidentala cand incearca sa intre in gratiile cuiva. In Coreea, adevarul este elastic. <b>Obiceiul de a asculta</b> Coreenii sunt niste ascultatori politicosi in adevaratul stil asiatic, insa lasa adesea impresia ca stiu dinainte ceea ce intentionezi sa le spui. <b>Comportamentul la intalniri si negocieri</b> Poate fi mai dificil sa ajungi la un acord durabil cu coreenii ageri decat cu japonezii ultraorganizati sau cu oficialitatile chineze birocrate. Experienta lor de-a lungul istoriei le-a aratat un lucru: compromisul duce la infrangere, iar locul al doilea provoaca dezastre. Aceasta ii face sa fie extrem de competitivi si sa caute in permanenta avantaje suplimentare, fapt deranjant pentru occidentalii care incearca sa negocieze o situatie reciproc avantajoasa. Cei care fac afaceri cu coreenii se lovesc de urmatoarele aspecte negative: Deceptia: iti vor spune ca s-a facut una sau alta, insa nu fac nimic de fapt. Cand vor sa te faca sa te retragi dintr-o afacere (si sa ramana ei singurii responsabili) iti creeaza adesea dificultati, uneori puse la cale cu acordul oficialitatilor sau al guvernului. Le creeaza strainilor o atmosfera de lucru placuta, acestia plecand acasa fericiti, insa nu aplica acordul semnat in atmosfera cordiala creata de ei. Cauta adesea acordurile exclusive, pe termen lung. E mai bine sa semnezi acorduri pe termen scurt bazandu-te pe randamentul coreean! Adesea, coreenii rup o relatie pe neasteptate daca gasesc o afacere mai buna in alta parte. Informatia inseamna putere au tendinta de a o pastra pentru ei. Cand iti vand ceva, s-ar putea sa scada calitatea produsului daca primesc comenzi mai mari din alta parte. Cand cumpara ceva, ii preocupa mai mult pretul decat utilitatea produsului. Prefera vanzarile rapide stabilirii de relatii de afaceri solide. (Aceasta se datoreaza instabilitatii cronice a Coreii de-a lungul istoriei.) Printre aspectele pozitive se numara: Sunt dornici sa experimenteze si sa-si asume riscuri. Se agita si se imbulzesc. Sunt usor de abordat. Sunt adaptabili si dispusi la operarea de modificari in ultimul moment. <b>Maniere si tabuuri </b> Protocolul este deosebit de important. Daca nu le acorzi coreenilor respectul cuvenit rangului sau statutului sau, se vor retrage si te vor evita pe viitor. Daca nu respecti regulile de baza ale societatii coreene, vei fi declarat "non-persoana" si din acel moment nu ii mai preocupa bunastarea ta. Pot deveni violenti fata de aceste "non-persoane". Strainii daca nu dau dovada in mod constant de respectul cuvenit sunt trecuti la categoria "non-persoane", in ciuda politetii cu care continua sa fie tratati. Atingerea unei persoane este un afront. Oamenii de afaceri din ziua de azi isi dau mana pentru a arata ca s-au modernizat, insa in acelasi timp fac si o plecaciune. Uneori devin mai cordiali dupa ce beau cateva pahare, insa de obicei se scuza ca s-au imbatat (in aceeasi seara si din nou in ziua urmatoare). Punctualitatea este mai putin importanta decat in China sau Japonia. Cand se afla la birou sau in clipele lor de meditatie, coreenii se inconjoara de ziduri imaginare si apoi "decoleaza" un timp. Poti sa strapungi acest zid tusind discret la o distanta intre trei si cinci metri. Nu ii prezinta pe altii oficial, ci se adreseaza strainilor in felul urmator: "Este prima data cand va vad". Atunci, persoana mai in varsta sugereaza sa se faca prezentarile, dupa care amandoi isi rostesc nedeslusit numele si fac schimb de carti de vizita. Coreenii evita sa le spuna interlocutorilor pe nume, preferand titlurile. Printre manierele obisnuite la masa se numara servirea oaspetelui, sorbitul supei, plescaitul buzelor si un ragait sanatos in semn de apreciere a mesei. <b>Cum sa te intelegi cu coreenii </b> Coreenii se considera foarte diferiti de chinezi si de japonezi si trebuie sa li se acorde respectul cuvenit istoriei lor indelungate, bogatiilor artistice si unicitatii nationale. Ei sunt de parere ca se descurca mai bine decat alti asiatici in a-i aborda pe occidentali. Voi trebuie sa manifestati disponibilitatea de a le imbratisa ideile, sa glumiti cu ei ori de cate ori este posibil, dar sa va pastrati intotdeauna pozitia ferma, pragmatica. Respecta duritatea; vor profita de naivitatea voastra. Aveti mare grija la protejarea kibun-ului lor in Coreea, compromiterea este mai grava decat oriunde altundeva. Nu subliniati in mod exagerat relatiile voastre cu japonezii si nu priviti limba coreeana ca pe o ramura a limbii japoneze.
images (11)
images (1)
2unwy0w
01cr2
cheska2
hyemi10
Kim Bo Kyung - GroWing
youkyung5
283805
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: cll28
Mesaj:
cll28
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.