4834 poze   110385 vizite
Albume
0_BEGONII   ACHIZITII DE OCTOMBRIE1_ORHIDEE   DENDROBIUM NOBILE   PHALA - PISTRUIATA   PHALA - DRAGOBETICA   PHALA- ALBA CA ZAPADA   PHALA-NOROCOASA20102011   01_IANUARIE - FEBRUARIE      05-12 FEBR 2011      24-26 FEBR 2011 - iarna      ACHIZITII 2011      CATEII NOSTRI      FLORI GHIVECI   03_MARTIE 2011      MULTUMESC-TAISIA   04_APRILIE      MULTUMESC MIHAELA DIMA      MULTUMESC_ELIPOPA      MULTUMESC_MARYANE      MULTUMESC_MIRELA06      MULTUMESC_NINA   05_MAI   06_IUNIE      BEGONII_2011   07_IULIE      MULTUMESC_BEBEIRIS   08_AUGUST      TRANDAFIRI_2011         oare e mr lincon_DA      VALEA RAULUI DOAMNEI   09_SEPTEMBRIE      ACHIZITII CRIZANTEME   10_OCTOMBRIE      ACHIZITII TOAMNA   11_NOIEMBRIE      MULTUMESC MARIANA   12_DECEMBRIE      ACHIZITII CRINI      ROSENKRANTZ      SARBATORI2012   1_IANUARIE      ACHIZITII_2012      COM_ATLASPLANTS      FIRMA DE PAZA      PRIMA NINSOARE   2_FEBRUARIE      COM_ATLAS PLANTS      IARNA GREA      MULTUMESC_ANDRUTA      NINSOARE_03 FEBR 2012   3_MARTIE      COMANDA_STARKL_1   4_APRILIE      DE FLORII_DUPA PLOAIE      DE PASTE_DUPA PLOAIE      FLORICELE DE INTERIOR      JUMULITE DE FURTUNA      SIMFONIA LALELELOR   5_MAI   6_IUNIE      MULTUMESC_PAUNITA   7_IULIE   8_AUGUST   9_SEPTEMBRIE   DECEMBRIE      A venit mosul   NOIEMBRIE   OCTOMBRIE      COMANDA STARKL_2XX - IDENTIFICARE TRANDAFIRI   CORAL DOWN-catarator ROZ   DOUBLE DELIGHT   EMERAUDE d Or   EMINENCE   FRIESIA   GAUMO- ROSE GAUJARD   GRAND MOGUL   KRONENBOURG   MONICA   nr 01- eticheta NEW ENGLAND   nr 03 - eticheta Kimono   nr 07 - eticheta Nina Weibull   nr 08 - ROSU   nr 09 - rosu-portocaliu   nr 13 - catarator   nr 14 - ROZ   nr 16 - catarator rosu   POLYANTHA WHITEXX_BUNATATIXX_FISE PLANTE   ACHIMENES   AMARYLLIS   BEGONIA   GARDENIA   RHIPSALIDOPSIS

membru din 21 ianuarie 2011

GARDENIA

Gardenia jasminoides
ingrijire:
Gardeniilor nu le place sa fie mutate din mediul umed si cu temperatura controlata al unei sere in atmosfera uscata si calda din casele sau apartamentele obisnuite. Daca vreti sa cresteti o gardenie, va trebui sa ii creati un mediu asemanator celui in care creste in natura: ziua sa fie cald iar noaptea, racoare si umezeala.

Arbustul se planteaza in pamant bogat, acid (4,5 - 5,5 pH). O planta nou cumparata are cu siguranta acest tip de pamant. Compostul trebuie sa fie poros, astfel incat sa lase apa sa se scurga rapid si totusi sa mentina umezeala. Amestecuri preparate din pamant acid, speciale pentru gardenii, camelii si azalee se gasesc la orice centru comercial. Plantati arbustul intr-un ghiveci de plastic, care sa aiba neaparat gauri pentru scurgerea apei - acestea sunt perfecte pentru ca pastreaza umezeala continuu. Gardenia se transplanteaza in mod normal o data la 2-3 ani, dar se poate si mai devreme, daca radacinile au consumat tot spatiul din ghiveci.

Cand scoateti ghiveciul afara, alegeti o locatie aflata in semi-umbra, in care gardenia sa fie ferita de soarele puternic de dupa-amiaza. Important este sa fie protejata si de curentii de aer puternici. Adaugati peste pamant un strat de 5-7 cm de materie organica, pentru a se pastra umiditatea solului. De asemenea e bine sa transplantati gardenia intr-un ghiveci mai mare primavara, pentru a-i da posibilitatea sa se dezvolte.

Udarea
Este obligatoriu sa udati gardenia in anotimpurile uscate. De asemenea, pamantul trebuie sa fie mereu jilav. Udarea este foarte importanta pentru ca de ea depinde numarul de boboci pe care il va avea planta la maturitate. Daca gardenia dvs. are multi boboci dar este udata prea putin, majoritatea bobocilor vor cadea inainte de a se deschide. Prin urmare, cand planta imboboceste este bine ca pamantul sa fie mereu umed; suprafata sa trebuie sa fie mereu jilava la atingere. Udati planta de sus in jos, adica turnati apa pe pamant, nu in tavita ghiveciului.

Aveti grija insa ! Daca gardenia trebuie udata frecvent, asta nu inseamna sa ii lasati radacinile sa stea in pamant imbibat cu apa. Drenajul este foarte important. Frunzele si bobocii gardeniei cad atunci cand planta e udata prea abundent. Aceleasi efecte le are si udarea la intervale prea lungi de timp (cand pamantul din ghiveci e deja uscat), numai ca in acest caz procesul e mai lent - frunzele pot sa cada si la 1-2 saptamani dupa ce planta a fost udata din nou.

Lumina
Ca toate plantele care infloresc, gardenia are nevoie de lumina puternica pentru a inflori, dar nu soare direct, mai ales pe timpul verii. Razele directe ale soarelui creaza caldura uscata, care nu e buna pentru plantele care iubesc umidtatea. Prin urmare, cel mai bun loc din casa este o fereastra orientata spre sud, dar protejata de o perdea. Dar nu este numai atat! Daca vremea noroasa dureaza mai mult de 3-4 zile, bobocii vor cadea sau planta nu va mai produce boboci deloc. Pentru a preveni acest lucru, plasati o sursa artificiala de lumina in preajma gardeniei.

Umiditatea
Gardenia nu tolereaza aerul uscat (nivelele joase de umiditate). Plasati langa ghiveciul cu gardenii o tavita cu apa. De asemenea, stropirea foliajului este o metoda buna, desi uneori nu e bine sa stropiti si bobocii. Umiditatea crescuta ajuta si la prevenirea infestarii cu paienjeni rosii.

Fertilizarea
Gardenia trebuie tratata cu o substanta fertilizatoare o data pe luna, cand planta creste. Folositi o substanta solubila acida si cititi bine instructiunile de pe sticla inainte, pentru a respecta proportiile. Este insa foarte posibil ca fertilizatorul sa schimbe pH-ul pamantului. Daca frunzele capata o culoare palida, probabil ca nu primeste destul nitrogen - nu confindati acest simptom cu cloroza despre care am vorbit mai sus (la cloroza frunzele au vene verzi).

Daunatori
Sunt multe insecte care pot ataca gardenia daca nu sunt folosite masuri preventive sau de control.Cele mai daunatoare sunt puricii plantelor, afidele, paienjenii, fluturii albi si coleopterele.

Inmultire:
1. Butasi, in februarie.
2. Divizarea radacinilor, numai cand temperatura este de 27C
deja are un parfum suav...
deja are un parfum suav...
sper ca am reusit ...
sper ca am reusit ...
sa-i gasesc locul
sa-i gasesc locul

Comentarii album • 20
Nume:



LittleMermaid 30 ianuarie 2015  
Cat de mic e, sa-ti traiasca si sa-ti creasca mare!
Răspunde Raportează
carmencitavio 6 iunie 2012  
Este foarte frumoasa,sa va traiascasi sa va bucure cu cat mai multe flori!
Răspunde Raportează
floralia 18 mai 2012  
Cum ai reusit sa o infloresti? Ale mele au anul si stau nemiscate.
Răspunde Raportează
CICCIC 21 mai 2012  
Am tot plimbat-o de colo-colo...sper ca i-am gasit in sfarsit locul....Le trebuie lumina
(dar la vara sa nu bata soarele direct) si umezeala .Pamantul sa fie jilav.Am la iesirea pe o terasa , la est , usi care sunt de sus pana jos geamuri . Pe terasa am pus jardiniere cu muscate si in casa e gardenia. Sta un pic cand e soare puternic la umbra muscatelor , ca sa zic asa ...Si ai citit mai jos din experienta sangeroasa a Taisiei....Eu nu ma incumet sa-i pun sange ....dar o sa-i bat un cui cat de curand !
Răspunde Raportează
Sergal 16 mai 2012  
E superba.Sa-ti traiasca.
Răspunde Raportează
taisia 16 mai 2012  
:))) E superba...Sa ai noroc de ea!!!
Răspunde Raportează
CICCIC 16 mai 2012  
Saru'mana ....Sunt bucuroasa ca i-am gasit locul , am tot plimbat-o de colo colo , ca-i cadeau bobocii .Acum a si reusit unul sa infloreasca !
Răspunde Raportează
laurabv 8 aprilie 2012  
Sa-ti traiasca !
Răspunde Raportează
maryanne 17 martie 2012  
la mine s-a deschis a doua floare. E f parfumata. O singura floare si umple camera de parfum.
Răspunde Raportează
CICCIC 19 martie 2012  
Asa e , f parfumata !Daca esti deja la a doua floare inseamna ca i-ai gasit locul potrivit ! Si eu de-abia astept sa se deschida floarea bine ....imi place parfumul ei !
Răspunde Raportează
maryanne 20 martie 2012  
da, asa se pare. A facut a doua floare dupa ce i-am schimbat ghiveciul, si acum se pregateste al 3-lea boboc.
Răspunde Raportează
taisia 16 martie 2012  
E superba! sper sa ai noroc de ea.
Răspunde Raportează
CICCIC 19 martie 2012  
Mersi ! Si tu la fel , sa le gasim locul unde se simt bine !
Răspunde Raportează
Craciunita 15 martie 2012  
E SUPERBA SI MIROASE MINUNAT!
Răspunde Raportează
norela 15 martie 2012  
minunata plantuta,sa va traiasca!
Răspunde Raportează
Lenny 15 martie 2012  
Cum se inmulteste prin butasi? Daca vreti sa detaliati!
Răspunde Raportează
CICCIC 16 martie 2012  
Nu am incercat , de-abia am achizitionat-o ! Poate la anul cand o fi maricica o sa incerc butasirea.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.