70 poze   37709 vizite
Albume
A aparut gripa caninaActivitatile zilnice ale perusuluiAGRESIVITATEA POATE FI CONTROLATAAlegerea unui CatelAlegerea unui catel sanatosAlimente strict interzise la cainiAMSTAFF SAU PIT BULLAprecierea varstei cainilorCainele Bulldog FrancezCanarulCand hamsterii fac puiCand ii faci baie caineluiCand papagalul isi smulge peneleCapacitatile cognitive ale porumbeluluiCatelul trebuie sa se potriveasca cu personalitatea stapinuluiCele zece reguli de aur pentru ingrijirea cateluluiCIOBANESC GERMANComportamentul si limbajul iepurasilorConstructia unei custi de iepuriCum invatam iepurele de casa sa foloseasca ladita-toaletaCUM SE POATE TRATA TEAMA LA CAINIDeclaratia drepturilor cainilor de companieDespre comportamentul pasarilorDihorul de casaDisciplinarea pisicilorDresaj si comportamentGreseli pe care le fac stapanii de cobaiHrana purcelului de guineeaIepurele de vizuina Oryctolagus cuniculusIngrijiri necesare pentru nevastuica bolnavaLEGISLATIELimbajul corpului la iguanaLupiiLuptele cu cainiNotiuni de dresaj pentru tractiuneNU VA SUPARATI PE CAINE DACA LATRA PREA MULTOgarul CenusiuOrezul in alimentatia caineluiOrginea si raspandirea lupuluiPisica salbaticaPisicile SnowshoePIT BULLPorumbei voiajoriPorumbelul amenajarea custii potrivitePorumbelul guleratPot trai chinchilele in aceeasi casa cu o pisicaPotarnicheaPrepelitaProblemele cu greutatea la cainiPsihologia caninaRasa American Staffordshire TerrierRasa Boxer Deutsche Boxer Boxer GermanRasa DobermanRase de cai - Pursange ArabRecomandari in vaccinarea cainilorReguli de ingrijire a pasarilorReproductia cainilorROTTWEILERSarea in alimentatia caineluiSemnele unei probleme de sanatate la pestii de acvariuSimturile porcusorului de GuineeaSobolanul ca animal de companie - generalitatiSpecii amenintate de incalzirea gloabalaStancutaTaxa pe latrat a ajuns la 800 de leiTest IQ caninTestul CampbellTritoniiUn singur porcusor de Guineea sau mai multi

membru din 9 februarie 2010

Aprecierea varstei cainilor

Este foarte necesar sa stim varsta cainilor cand vrem sa cumparam un caine, precum si atunci cand vrem sa adoptam un caine necunoscut, pentru a-i stabili necesitatile alimentare si medicale.
Varsta cainelui nu poate fi apreciata cu exactitate, pentru ca survin factori care modifica criteriile de apreciere. Baza aprecierii varstei o constituie dentitia, dar mai se poate aprecia si dupa ochi, pentru varsta tanara, sau dupa blana, pentru varsta mai inaintata.

Dentitia
Dentitia de lapte

caninii apar la 15 zile, imediat ce cainii au inceput sa vada.
in continuare apar incisivii laterali, intre 15 si 20 de zile.
mijlocasii apar la sfarsitul primei luni de viata.
clestii apar intre 25 si 33 de zile, ca si molarii.
la varsta de o luna, cateii au aproape toti dintii. Eruptia dentara dureaza deci cam 15 zile.
Uzura dintilor de lapte dureaza in jur de 5 luni. In momentul in care dintii de lapte cad, se vede deja tuberculul central al dintelui permanent. Schimbarea dintilor se face in ordinea inversa a aparitiei si incepe la 4 luni, iar la 8 luni cainele a ajuns sa aiba dentitia animalului adult.
Aprecierea varstei dupa tocirea dintilor poate fi dificila atunci cand animalele se hranesc in mod excesiv cu oase.

Dentitia permanenta

pana la varsta de 1 an, incisivii sunt netociti si albi.
incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca.
la 2 ani, clestii inferiori sunt complet tociti, nu mai prezinta trefla.
la 3 ani, mijlocasii inferiori sunt tociti.
la 5 ani se tocesc laturasii inferiori si clestii superiori.
la 8 ani toti incisivii sunt complet tociti si nu mai prezinta urme de trefla.
dupa 5 ani determinarea varstei dupa dinti devine dificila.
Ochii

pleoapele se deschid incepand de la 15 zile.
la 8-9 ani privirea devine tulbure, prin transparenta corneii vazandu-se in lumina opacifierea cristalinului datorat cataractei senile.
Blana

parul se modifica intre 8 si 10 ani, cand apar fire albe pe bot si in jurul ochilor.
Longevitatea cainilor este ereditara, in general traiesc cat au trait parintii si bunicii lor.
La cainii batrani vioiciunea este diminuata. Ei evita eforturile, devin frigurosi, privirea le este mai trista si parul isi pierde luciul. Evident, cand incep sa cada dintii, alimentele trebuie sa fie usor de mestecat.
Acuitatea auzului scade in ultima perioada de viata, astfel incat stapanul unui caine batran nu trebuie sa-si piarda rabdarea daca animalul nu mai raspunde atat de prompt la comenzi. Ba mai mult, tandretea lui fata de credinciosul patruped trebuie sa se manifeste si mai vizibil, deoarece un caine, chiar daca nu mai vede si nu mai aude bine, nu isi pierde sensibilitatea.

Un catel de 3 luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de 3 ani; un catel de 6 luni are dezvoltarea unui copil de 10 ani. In rest avem urmatoarea corespondenta, unde prima cifra reprezinta corespondentul in ani umani ai unui caine sub 15 kg, a doua cifra reprezinta corespondentul in ani umani ai unui caine intre 15 si 40 kg, iar a treia cifra reprezinta corespondentul in ani umani ai unui caine de peste 40 kg.
1 ani 20/18/16
2 ani 28/27/22
3 ani 32/33/31
4 ani 36/39/40
5 ani 40/45/49
6 ani 44/51/58
7 ani 48/57/67
8 ani 52/63/76
9 ani 56/69/85
10 ani 60/75/96
11 ani 64/80/105
12 ani 68/85/112
13 ani 72/90/-
14 ani 76/96/-
15 ani 80/102/-
16 ani 84/110/-
17 ani 88/-/-
18 ani 94/-/-
19 ani 100/-/-
20 ani 108/-/-
Cifrele reprezinta valori medii, si in cadrul fiecarei grupe aparand diferente in functie de talie.
Cainii mari se maturizeaza mai incet, insa traiesc mult mai repede, si durata lor de viata este in general cu 25% mai mica decat a cinilor mici. Astfel un Saint Bernard de 2 ani este mult mai tanar din punctul de vedere al maturitatii decat un caniche, dar la 6 ani situatia se inverseaza.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.